ciasto, z którym możesz iść na salony Jest to szarlotka typowo domowa, ale taka, której nikt się nie oprze. Możesz ją zajadać nawet łyżką, bezpośrednio z foremki! Szarlotka sypana na ciepło z …. Ubóstwiam szarlotkę sypaną , kiedy jeszcze nie zdąży wystygnąć. Wyobraźcie ją obie w towarzystwie lodów waniliowych i filiżanki kawy. Czy to połączenie nie jest idealne?! Nałóżcie
W Kawiarencetanie. Solony karmel jest stworzony dla babeczek, ciast, ciasteczek, lodów, sernika, szarlotki czy czegokolwiek chcecie. Kiedyś zrobienie karmelu wydawało mi się niezwykle trudne. Jeśli macie tak samo to obiecuję, że z tym przepisem karmel będzie dla Was jak „chleb powszedni” – najprostszy przepis na domowy deser. Solony karmel wygląda i smakuje jak płynne złoto – jakkolwiek
Słodkie Gotowaniekiedy odkryłam jakiś czas temu granolę robioną na patelni – czyli domowe Musli Crunchy bardzo często jej używam. Jest błyskawiczna do przygotowania, chrupiąca, słodka i zdrowa. Uwielbiam ją z mlekiem sojowym lub z jogurtem naturalnym. Świetna jest również jako posypka do wszelkich deserów, koktajli czy lodów, i to właśnie w tej postaci użyłam ją do przygotowania dzisiejszego przepisu
Moja DelicjaSZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką KULINARNA MANIUSIA - Lody truskawkowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Pianka jogurtowa z truskawkami na zimno MARCEPANOWY KĄCIK - Panna cota z truskawkami NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Pasiasty misz-masz truskawkowo - jagodowy KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe na zimno MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Deserki piankowe z galaretk ą i truskawkami PIEKIELNA KUCHNIA ANETY -Truskawkowa rozkosz
Grunt to przepis!Wyrazisty, po prostu pyszny. Mama rosół podsumowała krótko – smakował jak domowy. W ramach drugiego dania, obie zdecydowałyśmy się na filet drobiowy z puree chrzanowym i zielonymi warzywami. Danie zniknęło błyskawicznie z talerza. To chyba najlepsza recenzja Czas na deser – czerwone owoce na gorąco z lodami. Była w nim zachowana równowaga między słodyczą a kwasowością. Idealny letni
Moja pasja smakuchłodny zimowy wieczór zapraszam na kawałek domowej szarlotki z nadzieniem jabłkowo-cytrynowym. Spód jest bardzo chrupiący, a przy tym mało pracochłonny - surowe ciasto nie wymaga chłodzenia - można od razu go upiec :) Gotowa szarlotka smakuje najlepiej na ciepło, z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany :) Spód: 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Chocolate Muffin Blogpochłonięcia tej samej ilości gofrów np z bitą śmietaną lub lodami... Gofry brukselskie składniki na ok. 8 sztuk 180 g wody gazowanej o temp. pokojowej 210 g letniego mleka 3 g suchych drożdży ( lub 6 g świeżych) 5 g pasty waniliowej( u mnie łyżka domowego ekstraktu z wanili) 2 duże jajka( białka i żółtka oddzielnie
Mia Cucina SofietaBłyskawiczny domowy shake to świetny deser na cieplejsze dni, który doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Ten smaczny lodowy przysmak możemy modyfikować według własnych upodobań dodając owoce lub rozpuszczoną czekoladę. składniki na 3 porcje 1 l lodów śmietankowych lub waniliowych 1 szklanka mleka 2 łyżki posypki czekoladowej przepis Do miski przekładamy lody podzielone na mniejsze porcje, wlewamy lekko
Smakowite Daniazasluga obecnosci wiaminy C,w ktora ofituje cytryna.Jest niezbedna w utrzymaniu skory w dobrej kondycji,ale rowniez zdrowych kosci,chrzastek i zebow. Przygotowanie domowej lemoniady z cytryna i mieta jest banalne.To naprawde nic odkrywczego ,a warto sie skusic.1 litr wody mineralnej gazowanej lub bez gazu,jak lubisz2 -3 cytryny Bio2 galazki mietyewntualnie kostki lodumiod do poslodzenia-opcjonalnie(...)przygotowac mrozona cytryne?Cala umyta cytryne wloz do zamrazarki.Kiedy jest juz zamrozona,wez tarke i zetrzyj ja,bez obierania i posyp starta masa swoje jedzenie:salatke,lody,zupe ,dip,sos itd.itd....Jedzenie zyska cudowny smak,ktorego nie znasz i kto wie moze nie tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zajęło, aby ułożyć idealny przepis na wafle! Ale się udało. Ja domowych wafli używam w trzech rodzajach. Pierwszy sposób, to że zwijam je w rurki i napełniam kremem, drugi, że robię z ich płaty dla waflowych przekładańców, trzeci, po prostu robię z ich wafelki dla lodów. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 200 g masła
Kuchnia ŁukaszaDuszno, parno i ogólnie masakra. My raczymy się domowym napojem z arbuza i poziomek. Banalnie prosty i pyszny. Napój arbuzowo - poziomkowy.Składniki:1/4 arbuza;1 szkl. poziomek;0,7 l wody mineralnej niegazowanej lub przegotowanej wody;kilka listków mięty;2 łyżki miodu;lód. Miąższ z arbuza (bez pestek) i poziomki wrzucamy do blendera i miksujemy dokładnie. Dodajemy miód
Miksturownikdorośli. Przygotowuję ją również na różne przyjęcia domowe i również cieszy się dużą popularnością. Przepis jest banalnie prosty i szybki do przygotowania. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na napoje . Składniki: 1 łyżeczka czarnej liściastej herbaty 150 ml wrzątku 8 sztuk truskawek 1 łyżka brązowego cukru Kilka listków melisy Kostki lodu Opis przygotowania: Podane składniki są proporcjami na 1 porcję
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnedomowa skórka pomarańczowa i granat. Z dodatkami można zaszaleć, ale mi właśnie takie połączenie najbardziej pasowało :) Deser przygotowałam w małych słoiczkach o pojemności 125 ml (pół szklanki) – to te, w których przez jakiś czas był sprzedawany jogurt w Biedronce – taki opakowaniowy recykling. Wyszło mi 7 porcji. Możecie wykorzystać dowolne miseczki, szklanki lub pucharki na lody(...)czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżki żelatyny 1 laska wanilii 1 laska cynamonu (lub zmielony cynamon) + do dekoracji: 50 g czekolady, granat, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa ( tu przepis na domową ) Czekoladowa Panna Cotta – jak to zrobić? Do garnuszka wlewamy śmietankę i mleko. Przekrawamy wzdłuż laskę wanilii i wyciągamy nasionka, dodajemy je mleka i śmietanki, wrzucamy też pustą łupinkę
CiastkozercyTen fajny sposób na kawę znalazłam na jednym z blogów. Polecam gorąco!Składniki:1 lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 lub 2 łyżeczki cukru1-2 krople aromatu
Kuchnia domowa Anibiałek, delikatnie wymieszać. Na blachę położyć papier do pieczenia, łyżką do lodów nakładać kulki z ciasta w odstępach 3-4 cm, można również uformować kokosanki ręcznie tworząc małe kulki. Ciastka piec przez 15 minut do uzyskania złotego koloru, podawać wystudzone. Smacznego! Notes W przypadku braku w domowej spiżarni oleju kokosowego, można zastąpić go masłem:) Artykuł Kokosanki pochodzi z serwisu
SprawdzonaKuchnia.plwarto spróbować tego napoju, na upalne dni nie ma nic lepszego niż domowa lemoniada! Jedyna uwaga to taka, aby nie trzymać jej zbyt długo z plasterkami cytryny, ponieważ gorycz ze skórki zepsuje smak. Składniki: cytryna 2-3 gałązki rozmarynu 1l wody (używam źródlanej) 2 łyżki cukru kostki lodu Na patelni z cukru robimy karmel. Uważamy, by się nie przypalił
Wrzosowa Polanakarmelem … z bitą śmietaną … kokosowa z lodami … taka z malibu i oprószona czekoladą – ajj – już na samą myśl cieknie ślinka!Swoje zamiłowanie do kawy postanowiłam wykorzystać również podczas sobotnich wypieków – to był strzał w 10!Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów
Ostra na SłodkoTakie kostki można przygotować samemu jeśli tylko w tym momencie pieczemy mięso.Piekłam chudą szynkę w przyprawie ziołowej, a w trakcie pieczenia wytworzył się esencjonalny sosik.Po
Proste Potrawynaprawdę lubimy zupy. I brak czasu nie jest wymówką do przygotowania domowej zupy. W ostateczności wystarczy mrożonka, którą wrzucamy do garnka i dodajemy makaron, kaszę czy ziemniaki. Jeśli mamy bulion, to już wogóle poezja. Zawsze, jeśli gotujecie rosół, warto zamrozić resztkę rosołu w foremkach lub woreczkach na lód. A jeśli nie macie ochoty już na daną zupę, to również
Mieszam w GarnkuSpaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!efekt to wspaniałe wszystkim znane ciasto. Przepis pochodzi z blogu Domowe Wypieki . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża) Masa: 3 szklanki mleka 300g masła (wyłożyć je wcześniej z lodówki żeby było w temperaturze pokojowej) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru
cucinarenajbardziej klasycznych, a jednocześnie najsmaczniejszych nalewek, jakie można przygotować w warunkach domowych. Idealnie nadaje się do rozgrzewania organizmu i wprawiania w błogi nastrój w chłodne, jesienne i zimowe wieczory, a do tego zostają po niej wspaniałe, alkoholizowane wiśnie, których można użyć jako dodatek do wielu deserów, od lodów po wymyślne ciasta. Przy tym wszystkim przygotowanie nalewki z wiśni jest
Aromatyczne Podróżekawy, pokruszone często służą jako dodatek do deserów np. do lodów, zaś pięknie zapakowane sprawdzą się jako słodki upominek np. na święta :) Przepisów na amaretti jest bardzo dużo. Podejrzewam, że każda włoska rodzina ma swój własny przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ten powstał na bazie starego domowego przepisu i wskazówek, rodem z Sardynii. Prawdziwe domowe amaretti choć oczywiście
maniapieczeniaefekt to wspaniałe wszystkim znane ciasto. Przepis pochodzi z blogu Domowe Wypieki . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża) Masa: 3 szklanki mleka 300g masła (wyłożyć je wcześniej z lodówki żeby było w temperaturze pokojowej) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru
cucinareskładniki: 60 ml białego rumu 4 cząstki limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 7 – 8 listków mięty woda gazowana 1/2 szkl. pokruszonego lodu wykonanie: Do szklaneczki
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1000 ml wody 2 świeże ogórki gruntowe 1 cytryna 4 – 6 łyżek miodu garść świeżych listków mięty kostki lodu opcjonalnie, dodatkowo: 1 ogórek, pokrojony
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 2 kiwi 1 banan 125 ml mleka opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny kostki lodu wykonanie: Owoce obieramy, kroimy na większe kawałki
Domowy Smak Jedzeniakruche ciasto rabarbarowe. A ponieważ zostały mi białka z produkcji lodów, postanowiłam je dorzucić i zrobić więcej słodkiej pianki. Kruchy spód, lekka pianka i borówki Składniki na ciasto: 1 kostka margaryny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki
Kulinarne przygody Gatity