domowe bezy - 1655 przepisów (strona:88/111)

Tang Zhong i brązowy ryż 187

mnie dwie ogromne zalety. Po pierwsze są niesamowicie miękkie i puszyste, delikatnie wilgotne i dłużej pozostają świeże. Po drugie zawsze się udają i rewelacyjnie wyrastają. A co dla domowego chlebowypiekacza oznacza chleb udany i wyrośnięty? - tego tłumaczyć nie muszę ;) Długi czas się przymierzałem do zrobienia chleba na Tang Zhongu z ryżem, kartki z wydrukowanym przepisem co jakiś czas przypominały(...)proszku 40 g cukru 8 g soli 24 g świeżych drożdży 200 g letniego mleka pełnego 170 g Tang Zhong 40 g roztopionego masła 180 g ryżu brązowego, ugotowanego bez soli Przygotowanie chleba: Rozetrzyj drożdże z cukrem, następnie zalej je połową mleka. W reszcie mleka rozpuść sól. Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj mleko w proszku, rozpuszczone w mleku drożdze

Grahamka, weka i kajzerka
Lucynka - łatwy tort z kremem lub ciasto do kawy, które zawsze się udaje! 1783

się ciepło kojarzy, choć nie mam pojęcia skąd się wzięła. W każdym razie taka się u nas przyjęła i pasuje do charakteru tego ciasta idealnie, bo jest takie domowe - babcine :) I obowiązkowo zapraszamy Lucynkę na każdą rodzinną imprezę :)  Ogry mają warstwy, cebula ma warstwy i Lucynka też ma warstwy ;) Trzy blaty: z orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi oraz(...)pieczenia. Miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy orzechy włoskie i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. 2. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) około 30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. 3. Wyciągamy ciasto z piekarnika, odstawiamy na chwilę, żeby przestygło. Wyciągamy z papierem do pieczenia z blachy, którą również odstawiamy

Kraina Tysiąca Smaków
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 255

orzechów włoskich - mikimama z bloga Czerwień i błękit Cannelloni z brokułami i mozzarellą - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Dietetyczna lasagna z cukinią i beszamelem na maślance bez masła - Paulina Gruszecka z bloga Jazzowe Smaki Lasagne alla bolognese - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Lasagne ze szpinakiem, mozarellą i pomidorami - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Lasagne(...)wyrakiem Tagliatelle z bazyliowo-lubczykowym pesto - Klaudia Cebula z bloga Zaklęcie na szczęście Tagliatelle z mięsem mielonym i warzywami - Magdalena Lebuda z bloga Sól i Pieprz Domowe sosy: Domowy sos pomidorowy do pizzy albo makaronu  - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pesto alla genovese a casa  - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Pesto bazyliowe według metody włoskich babć

Chilli Czosnek i Oliwa
Kulki z serka Labneh w oliwie 191

Po wielokrotnym zrobieniu jogurtowego serka  labneh  -  właściwie robię go co parę dni, mniej kłopotliwego serka nie znam -  

Stare Gary
Scones z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami 192

Scones z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami z rozmarynową nutą to błyskawiczne bułeczki śniadaniowe, które zrobimy w mniej niż 30 minut! Scones (skonsy) pochodzą z Anglii

Poezja smaku
Kaczka po pekińsku. 139

Przygotowanie oryginalnej kaczki po pekińsku wymaga tak wysokiego kunsztu ,że od kucharza amatora nie można żądać tej sztuki. Poniższy przepis ,z pewnej chińskiej restauracji ,został specjalnie uproszczony dla potrzeb domowej kuchni  na podstawie klasycznego , liczącego 15 tysięcy słów. Oryginalność  tej potrawy wynika przede wszystkim  ze sposobu jedzenia. Mięso kaczki zawija się w placki mandaryńskie posmarowane odpowiednimi sosami(...)pieczone  ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę. W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki  lub węgierki. Składniki:  6 dużych śliwek lub 12 węgierek bez pestek 4 -5 łyżek konfitury morelowej 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryczki  chilli ,roztartej Wykonanie:   Śliwki podgotować ,dodać resztę składników ,gotować jeszcze 1-2 min i zmiksować

Kulinarny karnet Christophera
CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM. 192

Ostatnio doszłyśmy do wniosku, że w ramach terapii (małżeńskiej, rodzinnej itd) powinno się piec razem domowy chleb! Nic tak nie poprawia humoru i ogólnej atmosfery niż ubabranie się mąką i wyczarowanie błogiego aromatu unoszącego się po domu. Uśmiech na twarzy pojawia się ze wzmożoną częstotliwością, zarówno gdy obserwujemy rosnące ciasto czy rumieniącą się skórkę, jak i gdy wyciągamy nasze "dzieło(...)razem wzięte pozwoliło nam stworzyć jeden z najpyszniejszych chlebków, które są dowodem na to, że BEZGLUTENOWY NIE ZNACZY ZŁY.  MĄKA Z TAPIOKI: "Produkt skrobiowy otrzymany z manioku, bez smaku i zapachu. Skład: mąka z tapioki* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego). Zastosowanie: do zagęszczania zup, sosów, musów oraz napojów. Może być również stosowana do przygotowania kisieli, puddingów, budyni." (Opis:  sklep

Wypisz Wymaluj
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 171

Prosta i wyjątkowa potrawa, nie tylko na niedzielny obiad :). Syrop z kwiatów czarnego bzu nadaje potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łącząc się z wysokogatunkowym polskim mięsem a

SzczyptaSmaQ
Kompot z brzoskwiń,zalety zdrowotne brzoskwiń-zimowe zapasy 115

Korzysci z domowego przetworstwa nie trzeba nikomu uzasadniac tym bardziej,ze wrocila" moda" na domowe kompoty,w ogole na domowe przetwory. Posiadacze dzialek i przydomowych ogrodkow bedac zmuszeni do racjonalnego zagospodarowania  swoich zbiorow robia przetwory od zawsze,nie zwazajac na mody .Bedac szczesliwa posiadaczka drzewka brzoskwiniowego od lat robie sloiki.Nie musze dodawac jak duza maja przewage nad tymi brzoskwiniami(...)male i zle odchodza od pestek,mozemy je gotowac w calosci.Trzeba jednak pamietac,ze pestki brzoskwin zawieraja cyjanowodor (silna trucizna),dlatego taki kompot nie moze byc dlugo przechowywany.Ten bez pestek jest jednak trwalszy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i sweet chilli 235

Mięso, uwielbiam wszelakie i w każdej postaci. Zawsze to tłumaczę tym, że mam grupę krwi O RH + a to najstarsza grupa krwi tzw. myśliwych. Coś w

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mielonka wieprzowa na dwa sposoby 132

      Mielonka wieprzowa do kanapki. Dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem. Można ją oczywiście dowolnie modyfikować i dowolnie komponować dodatki. Normal 0 21

Praktyczna pl
NIEBO W GĘBIE /tradycyjne i bezglutenowe. 226

Ciasto, które się nie znudzi. Ciasto, które każdemu smakuje. Ciasto, którym pachnie w domu gdy szykuje się jakaś ważna chwila. Ciasto lekko miodowe przełożone kawową masą i kwaśnym dżemem domowej roboty. Nie ciasto... a mistrzostwo. SKŁADNIKI: /CIASTO TRADYCYJNE: - 1/2 kg mąki tortowej lub krupczatki - 2 łyżeczki sody - 1/2 kostki masła - 6 łyżek mleka - 3 łyżki miodu - 1 jajko(...)Masa... kawowa, kremowa, otulająca zmysły to bilet do innego miejsca w którym żyją smaki. Kolejna podróż to sam dżem. Idealnie kwaśny, charakterny, pyszny. Nazywamy to "niebem w gębie" nie bez powodu. Powód jest jeden - zabieramy nasze zmysły do raju. Charakterystyczną cechą ciasta jest to, że z każdym dniem smakuje lepiej! Gdy "napije" się masy i dżemu i nasiąknie nabierając jeszcze

Wypisz Wymaluj
Burgery 100% homemade 189

własnoręcznie przyrządzić burgera doskonałego :) Do tematu podeszłam ambitnie, wysoko stawiając sobie poprzeczkę. Skoro mamy konkurować z najlepszymi, sami musimy tacy być ;) Dlatego nasze zmagania rozpoczynam od przepisu na domowe bułeczki , przez sosy , aż po kotlety . Efekty sprawdźcie i oceńcie sami :) P.S. Podane przeze mnie proporcje wystarczą na ok 4 - 5 kanapek. 1. Bułeczki (wg przepisu kwestiasmaku.pl): Składniki: 125 ml dobrze(...)dodałam garść rukoli i odrobinę mniej natki) oraz wyciśnięty sok z cytryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji. 3. Kotlety Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego bez kości 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku kawałeczek cebuli 1 jajko kilka liści bazylii sól, pieprz, ew. tabasco, zioła, np. mieszanka ziół prowansalskich Wykonanie: Mięso kroimy na mniejsze kawałki, tak, żeby

Taste Of My Day
Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" 129

pamięta jak nasze babcie które ręcznie wyrabiały ciasto drożdżowe, a następnie piekła w piecu chlebowym. Zapach ciasta drożdżowego unoszącego się był niesamowity. Przypomina on o ciepłym rodzinnym ognisku domowym, dzieciństwie, nie jeden z nas na pewno podbierał jeszcze ciepły kawałek ciasta i popijał mlekiem. Jest on wypiekiem jednym z najbardziej znanym od pokoleń. Czarna porzeczka jest produktem bardzo bogatym(...)porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. Smakuje, wyśmienicie  jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą wodą, by sięgała ok. 3 cm poniżej najniższego

kgwjanczewo
Prześwietlamy- Majonez Stołowy Firma Roleski 172

stabilizator.  Mało szkodliwy, przez swoje znikome wchłanianie z przewodu pokarmowego. Jednakże alergizujący. Może też wywołać rewolucje żołądkowe. Powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Tania, ładnie zagęszcza bez potrzeby podgrzewania produktu, nie daje barwy. Dobrze komponuje się z innymi zagęstnikami. W dużych ilościach powoduje wzdęcia, mdłości i biegunkę. * guma ksantanowa - Hydrokoloidy , zwane również gumami roślinnymi, są to wysokocząsteczkowe polisacharydy(...)człowieka Jesli nie mamy czasu ani ochoty na robienie własnego majonezu polecam z zapoznaniem się z szeroką gamą produktów dostępną przez Firme Roleski zwłaszcza osoby bezglutenowe. A jak zrobić domowy majonez:  Majonez Domowy  wg Tesco Gordon Ramsay: lub: Składniki: • 1 jajko • sól i świeżo zmielony pieprz • 2 łyżki białego octu winnego (można użyć soku z cytryny

NaKońcuJęzyka