domowe bezy - 1655 przepisów (strona:55/111)

Pieczony schab z musztardą 183

Smaczny zamiennik sklepowej wędliny. Piekłam w garnku rzymskim, może wyszedł odrobinę za suchy, ale cienko pokrojony jest bardzo dobrym dodatkiem do chleba. Polecam.  Przepis ze

Stare Gary
Murzynek z kawą 202

Pomysł na pysznego murzynka z dodatkiem kawy podpatrzyłam u  Majanki ..ja piekłam w keksówce...no i był tak szybko zjedzony...zdążyłam tylko pstryknąć takie zdjęcie

Moje domowe kucharzenie
Domowa oliwa smakowa 109

Wiele razy zastanawiałam się czy kupić aromatyzowaną oliwę bądź olej. I zawsze odstraszała mnie cena niestety. Postanowiłam, że wykorzystam oliwę i dodam do niej zioła. Mój

Magiczne Życie Marty
KOTLETY MIELONE W WAFLU. 371

niezła przeszkoda i ani się obejrzysz, lądujesz na plecach. Chirurdzy i ortopedzi przeżywają oblężenie. Sine niebo i świadomość zimna nie zachęca do wyjścia z domu. Jednak siedzieć w nim bez celu? To jak już lepiej coś upitrasić. Zrobiłam te mielony tylko z jednego względu - niepohamowanej ciekawości. Powiem tak: smakują jak mielone. Takie lepsze mielone! Nie ma wielkiej modyfikacji, ale mimo(...)takie już zwykłe. Do tego poskromienie mięsa w waflu powoduje, że mamy bardzo ładne kwadratowe kotlety :] Efektownie się prezentują i dobrze smakują. Dla mnie do mielonych muszą być domowe buraczki i ziemniaczki z wody! Ten zestaw najlepiej się sprawdza w roli porządnego i nadaje się nawet na rodzinne spotkania.   KOTLETY MIELONE W WAFLU. / źródło: http://ulubioneprzepisy.wordpress.com/2013/08/12/kotlety-mielone-w-waflu/ / 600g kiełbasowego

W kuchni Karmel-itki
baba-muffinka "gorący cynamon" ze śliwkami... 165

Składniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej, 1,5 szklanki mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa Basia, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 2 saszetki

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto gruszkowe ze śmietaną...dobre formy silikonowe... 162

Składniki: 3 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1/2 kostki masło lub margaryna, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka czubata proszek do pieczenia, 2 duże gruszki, 250

W Mojej Kuchni Lubię
Boczek z szynkowaru 171

Kolejne pyszne mięsko z szynkowaru .Takie urządzenie to naprawdę świetna sprawa ..polecam zakup takiego szynkowaru...a nie pożałujecie..Wiadomo..co swojskie wyroby to najlepsze...tym razem

Moje domowe kucharzenie
Burger wołowy III 180

jakiś czas nachodzi mnie ogromna chęć na dobre domowe burgery. Wołowina już czekała w lodówce, miałam zamiar przerobić ją na burgery wg jednego z dwóch przepisów zamieszczonych na blogu ( burgery I ,  burgery II ) .Wtedy natknęłam się na przepis z bloga  Around the kitchen table . Ponieważ sposób robienia burgerów nieco różnił się od mojego, chętnie przepis wypróbowałam, z niewielkimi(...)zmianami w przyprawieniu. Bułki hamburgerowe piekłam z innego przepisu. Burgery bardzo smaczne i  soczyste. Bez problemu zjedliśmy po 2 buły z dodatkami :) Oczywiście, jeżeli akurat planujecie grillowanie, burgery z grilla są, moim zdaniem, najlepsze. Warto je zrobić. Polecam! składniki (10 burgerów) 1 kg wołowiny ( użyłam łopatki ) 4 łyżki ostrej musztardy z Dijon 3 cebule 2 jajka świeżo mielony czarny

Stare Gary
Chleb owocowy Olofa Viktorsa 261

ilości składników na cztery bochenki. Tyle mi nie było potrzebnych, więc ograniczyłem wszystko do ilości na dwa chleby. Aby ułatwić sobie na przyszłość, i innym amatorom wypiekania chleba w domowym zaciszu, przeliczyłem składniki na gramy. Lubię w przepisach gramaturę, a nie czuję się zbyt pewnie przy cupsach (szklankach), bo co kraj, to obyczaj. Są cupsy(...)przepisie cytowanym przez Amber - 225 ml. Tak więc - precz z cupsami , niech żyją gramy i mililitry! Przy pieczeniu chleba nie obyło się bez przygód. Pierwsza przygoda to woda. Moje mąki chciały więcej wody niż podano w recepturze. Szczerze mówiąc powinienem był dodać jeszcze więcej, bo ciasto było dość zwarte. Obawiałem się, że morele i rodzynki prędzej się rozgniotą, niż wrobią

Grahamka, weka i kajzerka
Utop...parówkę. Czeskie UTOPENCE. 209

czasu, ale.. Dziś jakimś cudem znalazłam chwilkę, gdy ze stołu w kuchni spozierała na mnie zadbana pani ze śnieżnobiałym uśmiechem. Moda, uroda, reportaże, porady prawne, domowe tylko przeleciałam wzrokiem, który łapczywie pochłaniał jedynie obrazki. Stop. Dział kulinarny. No, to mogę się zagłębić dokładniej. Nie, nie, to też nie, a może to? Hm, ciekawe, ale nie dziś, zdecydowanie za mało(...)Wybrzydzając, wydziwiając... tak! To jest świetne. Kiedy byłam w Czechach, niestety tylko kilkanaście kilometrów za granicą, jeszcze parę lat temu, zatrzymałam się w pewnej obskurnej knajpce. Gospodzie nawet bardziej. Bez pytania kelnerka, młoda dziewczyna, przyniosła jakieś kiełbaski. Nadziewane kiełbaski, marynowane w occie, z papryką, cebulka i ogórkiem. Tak mi smakowały! Ale nie zapytałam, co to. Z biegiem czasu o nich

W kuchni Karmel-itki
rosołek z makaronem "zacierki"... 229

Składniki: 80 dag szponder wołowy, 1/2 sztuki kurczak, 5 litrów woda, 1 sztuka seler korzeniowy, 2 sztuki pietruszka korzeń, 6 sztuk marchew, 1 sztuka por, 3

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżówki z dżemem 170

Kto powiedział , że np.śniadanie trzeba podać na tacy? a może być i na blaszce...a jakie zdziwienie potem ha ha..cała [ prawie cała]blaszka bułeczek

Moje domowe kucharzenie
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 256

Świat w nowej odsłonie, jako SuperFood, a jest w czym wybierać. Peruwiańczycy doskonale wiedzą „co w garnkach piszczy”, jak łączyć proste lokalne smaki i jak wykorzystać właściwości pokarmów. Nie bez powodu za jednego z lepszych kucharzy Świata uważa się  Gastóna Acurio   (promującego kuchnię peruwiańską), laureata prestiżowej Global Gastronomy Award. Przygotowując  Krem Batatowy  w Limie, gdzie miałam(...)nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :). Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej

SzczyptaSmaQ
Powidła śliwkowe 137

Zrobiłam małą porcję powideł śliwkowych. Domowe są przepyszne, a te kupne w niczym nie przypominają tych własnoręcznie robionych. Z podanej porcji wyszły mi 5 słoiczków po 150 ml. Polecam! Najlepiej powidła robić ze śliwek węgierek z października (nie zawierają zbyt dużo soku, który i tak trzeba odparować). Składniki: 2 kg śliwek węgierek (po wypestkowaniu) ewentualnie cukier do smaku + można dodać(...)odrobinę cynamonu, czekolady, goździków dla uzyskania ciekawego aromatu (ja robię bez takich dodatków) Sposób przygotowania: 1. Śliwki umyć, wypestkować. 2. Wypestkowane śliwki przełożyć do rondla z grubym dnem, smażyć na małym ogniu. Gdy puszczą sok, spróbować jak słodki on jest i ewentualnie dodać cukru do smaku. 3. Powidła smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Można to zrobić jednego dnia, lub podzielić

Kuchnia domowa Ani
PASZTET CUKINIOWO-MIĘSNY Z ZIARNAMI. /Bezglutenowy. 157

bułki bezglutenowej - cebula 4 - czosnek 1-2 główki (Nasz polski) - jajka kurze 4 (lub 8 przepiórczych_ - płatki owsiane bezglutenowe 4-5 łyżek - 3-4 łyżki oleju/oliwy /Przyprawy na smak: - domowa przyprawa warzywna - pieprz ziołowy, - pieprz czarny - pieprz cayenne Piątnica - ziarenka "Piekło Niebo" - ziarenka "Ziołowo mi" - mieszanka: pomidor, bazylia, czosnek - mieszanka: pomidor, oregano, chilli WYKONANIE: Wszystkie warzywa i mięso oraz bułkę(...)dodajemy płatki owsiane, jajka i przyprawy, wyrabiamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą, smarujemy oliwą, obsypujemy ziarnami. Pieczemy około godziny w temp. 120 stopni C bez termoobiegu. Ten pasztet jest szybki i bardzo delikatny, wręcz kremowy. Nie odbiera mu to jednak charakteru, który podkręcany jest z kilku stron na raz. Smak nie jest jednolity. Zawsze

Wypisz Wymaluj
Mission impossible, czyli tort podróżny 153

podzielić na pół, wyłożyć na zastygnięty mus. Schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Schłodzone blaty wyjąć z obręczy. Na paterze ułożyć spodni blat, na niego kolejny, przykryć ostatnim, bez kremu. Wstawić do lodówki. Masło ubić na puszystą masę, pod konie partiami dodając cukier puder i ekstrakt. Obłożyć masą tort, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny, żeby masa(...)masą plastyczną. Smacznego! Wiem, wiem - ten post skromnością nie grzeszy, ale już dawno nie byłam tak dumna z żadnego ze swoich wypieków. W dodatku wyszedł naprawdę smaczny - w warunkach domowych, kiedy nie będziecie chcieli go wieźć przez trzy kraje, do musu wystarczy dodać połowę żelatyny, a do kremu nie trzeba dodawać jej wcale - jest wystarczająco sztywny. Ozdobić można

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mazurek kajmakowy 187

Wielkanoc bez mazurka, to jak las bez drzew, mawiała moja babcia. Dla mnie mazurkiem bez którego nie ma świąt, to mazurek kajmakowy. Inne mogą nie istnieć ! Swego czasu robiłam swój własny kajmak, odparowując prze kilka godzin mleko wymieszane z cukrem, ale kiedy odkryłam wersję dla leniuchów, czyli gotowanie skondensowanego mleka(...)puszce. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna. Mazurek kajmakowy Składniki Kruche ciasto: 150 g masła 250 g mąki krupczatki 60 g cukru 3 żółtka 2 łyżeczki  domowego cukru waniliowego  Masa kajmakowa: 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka 1/2 kostki masła 1/2 laski wanilii Dodatkowo: migdały skórka pomarańczowa powidła śliwkowe Wykonanie: Masło siekamy z mąką, dodajemy cukry

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczna pieczona szynka 220

świątecznym stole obowiązkowo musi znaleźć się szynka domowej roboty:) U nas najczęściej jest to szynka pieczona, dobrze przyprawiona i bardzo aromatyczna. Wśród przypraw nie może zabraknąć gorczycy, jałowca, czosnku, gałki muszkatołowej i suszonych ziół.  Składniki:   1,5 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren jałowca, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, szczypta(...)gałki muszkatołowej, szczypta rozmarynu, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, ok.2 kg szynki wieprzowej bez kości. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć. Owoce jałowca zmiksować przy pomocy blendera. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z resztą przypraw, wymieszać z olejem.  Gotową mieszanką dokładnie natrzeć całą szynkę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.  Następnie ułożyć

Z miłości do słodkości