Dzisiaj 9 lutego obchodzimy światowy dzień pizzy – dla wielu najsmaczniejszy dzień w roku. Pizza jest najpopularniejszą potrawą na świecie, bo codziennie sprzedawanych jest ponad 13 milionów
KuchniaWeDwoje.plMini pizze z kalafiora to pyszna warzywna przekąska. Kiedy robiłam je po raz pierwszy w domu domownicy mieli naprawdę mieszane odczucia co do tego jedzenia. Jakie
Pieprzyć z FantazjąCześć! Taką przekąskę zrobiłam domownikom tym razem. Coś jak pizza tylko w wydaniu bułki. Przekąska bardzo smaczna. Może przekąska to za mało powiedziane, ponieważ najeść się
Pieprzyć z FantazjąDzisiaj 9 lutego obchodzimy światowy dzień pizzy – dla wielu najsmaczniejszy dzień w roku. Pizza jest najpopularniejszą potrawą na świecie, bo codziennie sprzedawanych jest ponad
KuchniaWeDwoje.plodłożyłam na półkę. Było w nim mnóstwo przeróżnych nie zdrowych substancji. Skład sosu był naprawdę długi....Dlatego warto poświęcić czas na zrobienie domowego sosu, do którego wiemy co wrzucamy. Sos świetnie pasuje do różnych przystawek oraz do pizzy, a nawet na kanapkę. Składniki: chili 7 szt, cukier 1 szklanka, woda 2 szklanki, ocet pół szklanki, czosnek 2 ząbki, woda
kulinarne odsłony patiMeatzza . Mizza. Mięsna pizza , to danie jakiś czas temu zobaczyłam w programie Nigelli Lawson, ale je zmodyfikowałam po swojemu. Nigella do mięsa dodawała parmezan, a mięso posmarowała sosem na bazie pomidorów krojonych z puszki. Ja do mięsa nie dałam parmezanu, za to dodałam domowej roboty prażoną cebulkę , oraz wykorzystałam świeże pomidorki koktajlowe. Według mnie moja meatzza jest smaczniejsza i wygląda(...)łyżki posiekanej świeżej pietruszki 1 duże jajko (lekko roztrzepane widelcem) 2 łyżki prażonej cebulki (u mnie domowej roboty) sól i czarny pieprz do smaku farsz: pomidorki koktajlowe 125 g sera mozzarella w plastrach 1 łyżeczka oregano świeża bazylia Przygotowanie mięsnej pizzy. Meatzza z piekarnika. Podgrzewamy piekarnik do 200º C (góra-dół). W misce mieszamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą, prażoną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmojej kuchni…wciąż są. Moje dziecko przyszło ze szkoły i od razu w drzwiach krzyczał co tak pachnie!…Pizza! Nie pizza tym razem, a grahamki przyprawione czosnkiem i pietruszką. Lubię takie smakowe pieczywo, a Wy? Domowej roboty grahamki są najlepsze! Zawsze wychodzą mi puszyste. Są ładnie wyrośnięte z lekko chrupiącą skórką, która fantastycznie pęka, kiedy ją się lekko
codojedzeniaburger, pizza czy nawet hot dog przygotowane w domu, z odpowiednich składników, mogą stać się zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem. Taka właśnie jest dzisiejsza pizza - na cienkim, chrupiącym cieście, z umiarkowaną ilością wysokogatunkowego sera, z dobrej jakości mąki, z domowym keczupem i w towarzystwie zielonych warzyw - nie dość, że zdrowo to jeszcze pysznie, czyli to, co lubię najbardziej :) Składniki: 110 g mąki
pyszne zdrowościTen przepis to dla mnie bomba! Rewelacyjna pizza na pysznym, puszystym, drożdżowym spodzie. W zależności od naszych upodobań przyrządzamy do niej dodatki takie jak
Walijskie PichcenieŚwięto Pizzy...jak szaleć to szaleć..Przed chwilą tylko co zrobione...i już zjedzone...Pizza ?..nie do końca....bo to coś w stylu bułeczek.. pięknie
Moje domowe kucharzenierogaliki. 1 śliwka starczyła na nadzienie do 4 rogalików. Rogaliki ze śliwkami, sezonowe, małe, pyszne, domowe! Można też upiec rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi, z cytrynowym lukrem. Smaczne. Akurat takie by ugościć gości. Polecam też przepis na Pizzę owocową ze śliwkami i kruszonką . Składniki na 16 rogalików ze śliwkami: 20 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych ½ szklanki letniego(...)minut aż się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika. Po upieczeniu, ostudzone rogale lukrujemy cytrynowym lukrem. Ja uwielbiam rogaliki drożdżowe jako słodki dodatek do kawy z mlekiem. Smacznego. Nic nie przebije domowych rogali. The post Rogaliki ze śliwkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodobny sos już mam, ale tym razem mocno czosnkowo – ziołowym smaku. Taki sos będzie idealny do pizzy, makaronów itp. Można też powiedzieć że jest to
Kuchnia Pokoleń