grupy B oraz pierwiastki - potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk. Wspomagają pracę układu nerwowego, pozytywnie działają na koncentrację i pamięć. Migdały mają także dobry wpływ na włosy i paznokcie
My Chcemy Jeśćniej resztę boczku. Piekę w 180 stopniach przez godzinę. Ostatnio babka smakuję mi jako dodatek do dań hinduskich, zamiast placka nan. Ale klasyczna wersja ze śmietaną też jest dobra. Zwykle jem ją prosto z pieca, ale na zimno też jest super. Następnego dnia można ją pokroić w grube plastry i podsmażyć. Oczywiście jak coś nam zostanie. Artykuł Babka marchewkowa pochodzi
Ugotowane pozamiatanesię, że około 30% więcej niż w przeciętnym miesiącu. Co możemy zatem zrobić, aby zminimalizować ryzyko marnowania żywności? 1. Planuj zakupy Zrób listę i trzymaj się jej kluczowo. Dobrym rozwiązaniem są także zakupy online 2. Zjedz coś przed zakupami Nie rób zakupów na tzw. "głoda" i w pośpiechu. Udowodniono, że idąc głodnym na zakupy kupujemy kilkanaście procent zbędnych artykułów
Tradycyjna KuchniaPolecam wspólne, rodzinne "pierniczenie", bo zbliża, wycisza i sprawia ogromną radość dzieciom i dorosłym. Poniżej przepis na nasze pyszne pierniczki. Nie mogliśmy się im oprzeć i kilka..no dobra, kilkanaście, zostało już skonsumowanych ;-). Mniam!!! Składniki na około 100 sztuk: 1,5 szklanki mąki gryczanej, 2 szklanki mąki ryżowej, 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej, 1 szklanka mąki jaglanej
Jeść, by żyć w zdrowiuprzykład, którzy mają ścisłą dietę. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego, w skrócie WZJG wymaga specjalnej diety. Dieta przy WZJG jest sprawą indywidualną. Co zaszkodzi Tobie, na mnie będzie miało dobry wpływ, i odwrotnie. To dieta metodą prób i błędów. Choroby nikomu nie życzę. Wywraca świat do góry nogami. A jeść trzeba. Od chwili diagnozy, już nie jemy tak jak dawniej. Proponuję
Z Kuchni Do Kuchnispróbować. Składniki: 3 filety śledziowe a la matjas 2 duże cebule 150 g suszonych śliwek 1 łyżka z zalewy z suszonych pomidorów sól i świeżo zmielony pieprz olej roślinny – dobrej jakości Wykonanie: Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek
Moja pasja smakudobrze ze sobą współgrają. Koniecznie musicie spróbować, bo warto. Połączenie rozgrzewające, a smak przywodzi na myśl wspomnienie lata. Każdy kolejny łyk to wyjątkowa fuzja orientu z tym co dobre i nasze Polskie:) Składniki : 3 łyżeczki kawy INKA KLASYCZNA pół pomarańczy szczypta goździków 2 łyżeczki przecieru z malin lub malinowego dżemu przetartego przez sito 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
vaniliowoczekoladowasmaki" (bi - pochodzi od dwa, a gos - od smak) i oznaczało połączenie smaku świeżej kapusty i kiszonej. Tak czy inaczej to danie zadomowiło się na polskich stołach na dobre i mimo upływu stuleci i powstania wielu odmian bigosu dalej można trafić na jego tradycyjną wersję. Mój przepis pochodzi z przepisu babci i jest wierny klasyce polskiej kuchni. Podstawą bigosu
Milion Smakówwegańskiej bitej śmietany . W ekspresowej natomiast, wystarczy zjeść je same lub posmarować czymkolwiek, co akurat jest pod ręką, np. syropem klonowym, miodem, dżemem… placki jęczmienne są dobre ze wszystkim. Smażenie placuszków, jak i ich obracanie, to bajka. Nic nie przywiera, ani się nie rozpada. Nie trzeba się irytować przy każdym obracaniu! To wszystko dzięki użyciu zarówno mąki
Blendmanfasoli, który podczas gotowania bardzo sceptycznie podchodził do tego dania, bo "jak to fasolka po bretońsku zamieniona na cieciorkę", nie mógł się najeść i przyznał rację, że bardzo dobra 😉 P.S. Przepis na "Fasolkę po bretońsku" dostałam od mojego taty, będą jeszcze na studiach i to jest ten przepis. Wymieniłam jedynie fasolę na ciecierzycę, ale resztę pozostawiłam bez zmian. Składniki
Kuchnia MagdaLenyPiekąc ciasta często polewam czekoladą ..Dla mnie taka polewa jest najsmaczniejsza ..Przepis jest na polewę z ciemnej czekolady ale można ją zastapić białą/ pamiętajcie czekolada musi być dobrej jakości/ i wówczas bedzie biała polewa.. Składniki: 1 czekolada gorzka 1/2 czekolada deserowa 3 łyżki śmietany kremówki Wykonanie: Do miski łamiemy czekoladę ..dodajemy śmietanę i wstawiamy
Ugotujmy Cośsię co dłużej zastanawiać tylko zabierać się robotę. Cały urok Świąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta, a dobry piernik i makowiec jest tylko dopełnieniem całości tych magicznych dni... Przepis podaje na dużą blaszkę 35x25 cm. Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru
Apetyczna babeczkaciasta dojrzewającego przygotujecie z tego samego przepisu co piernik staropolski . Ciasto musi leżakować przez kilka tygodni w chłodnym miejscu (najlepiej 4-6, choć i po 2-3 tyg. będzie dobre) , dopiero po tym czasie można zabrać się za formowanie i pieczenie pierniczków. Można je przygotować bez nadzienia lub z powidłami, a wierzch udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Pierniczki z ciasta
Smakołyki BerenikiByć może mało oryginalne i mało efektowne danie, ale za to ryżanka to bardzo dobra zupa na wszelkie problemy żołądkowe. Jak wiemy jesień to taka pora roku, w której bardzo łatwo jest o jakaś infekcję w tym także o problemy żołądkowe. Ryżanka jest bardzo podobna do rosołu, z tym tylko że do bulionu dodajemy ryż zamiast makaronu :) Z całą pewnością
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!upodobań 1/2- 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta cynamonu Wykonanie: Kawę z cukrem zalać łyżeczką wody, ubijać ubijakiem do piany aż będzie lekka i puszysta. Gdy piana już jest dobra, delikatnie zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z przyprawami. Gotową posypać starta czekoladą lub kakao. Pyszne pierniki, które widzicie na tych zdjęciach zamówicie u pani Justyny, do 15.12 tutaj: KULA SŁODYCZY
Z Majeczką w kuchni