dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:35/464)

Najprostszy chleb pszenny na drożdżach, bez wyrabiania 186

jest na drożdżach. Nie robisz też rozczynu, bo używamy w przepisie suchych drożdży a chlebek rośnie w czasie naszego snu. Kolejny plus to brak wyrabiania ciasta. Normalnie ciasto chlebowe należy dobrych kilkanaście minut wyrabiać. Tutaj tego nie robimy, więc możemy powiedzieć, że to przepis na chleb na leniwych początkujących Mieszamy składniki łyżką a potem zagniatamy ręką do kształtu bochenka(...)chleba za pomocą spryskiwacza lub blaszki z wodą. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/najprostszy-chleb-pszenny-drozdzach/ BosowKuchni   Artykuł Najprostszy chleb pszenny na drożdżach, bez wyrabiania pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Z miłości do gotowania + pizza wiejska 262

czasami pozwalamy sobie na małe, kulinarne szaleństwo. Dzieje się tak zazwyczaj w weekendy lub kiedy mam ochotę poeksperymentować. Pierwszym przepisem będzie więc jeden z naszych weekendowych faworytów. Pizza :) Dobrego przepisu na ciasto szukałam naprawdę długo. Lubię gdy jest ono miękkie i puszyste w środku, ale z przyrumienionymi, chrupiącymi brzegami. Musi też być dość sztywne, by dało się je zjeść

Ratunku obiad
Naleśniki ryżowe z twarożkiem, truskawkami i arbuzem oraz recenzja patelni Valdinox 212

Patelni w kuchni mam mnóstwo, ale jednej mi długo brakowało…typowo do naleśników  J …jedne spełniają swoje zadanie drugie nie, smażenie ma być przyjemne bez niespodzianek że ciasto będzie przywierało, dobra patelnia to taka żeby smażyć na jak najmniejszej ilości tłuszczu, na szczęście różnorodne, znakomitej jakości patelnie są dla każdej z nas na wyciągnięcie ręki. Zdecydowanie minęły już czasy(...)polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, dodać szczyptę soli, wlać mleko ryżowe oraz wodę gazowaną, wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolitą masę. Odstawić ciasto na 30 minut, po czym wlewać chochelką porcję ciasta na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju kokosowego i smażyć naleśniki. W trakcie już nie ma potrzeby dodawania oleju wiec

Wanilia i Kardamon
Sernik na zimno z malinami i kolorową pianką 205

ciasto jest wyjątkowo dobre, delikatne i orzeźwiające. Zniknęło w błyskawicznym tempie, goście byli zachwyceni Upiec mały biszkopt – białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli wsypywać cukier, cały czas mieszając. Następnie w odstępach dodawać po jednym żółtku i już delikatniej wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać(...)Zostawić, aż zacznie gęstnieć. – gęstniejącą wlać do masy twarogowej, musi być motylek,czas 20 sek, obroty 3 – dodać maliny i za pomocą kopystki wymieszać, lekko rozgniatając. Takie ciasta należy zawsze przykrywać wkładając do lodówki. Takie ciasto lubi wciągać zapachy z lodówki, a wtedy będzie okropne. Ja tego nie cierpię Masa piankowa – żelatynę zalać odrobiną soku malinowego

Kuchnia Pokoleń
Babka orzechowa i noworoczne refleksje 176

ciepełku :P Żeby Was dłużej nie zanudzać tym monologiem zapraszam po przepis na babeczkę. A kolejna dawka myśli pojawi się niewątpliwie następnym razem. Przepis pochodzi z czasopisma Dobre Rady - Świąteczne ciasta i ciasteczka , nr 6/2000. Składniki: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki startej skórki z cytryny

My simple kitchen
Studencie, gdzie na piwo w Lublinie? 196

można złączyć stoły nawet dla kilkunastu osób. Małe lane piwo kosztuje 4 zł a duże 6,5 zł. Do tego dostaniemy prawdopodobnie najlepszą pizzę w Lublinie na cieniutkim cieście w bardzo dobrej cenie. Poza tym można zjeść frytki i inne ciepłe przekąski za rozsądne kwoty. Bagatela Pub - % Ciasno, średnio klimatycznie, niskie ceny - 4 zł ma małe lane i tylko(...)kawiarnia to mają ciekawe piwa. Miejsce klimatyczne, nietypowe jak na Lublin, zaciszne. Można pograć w gierki ale i kupić dobrą książkę. Zimnych przekąsek do piwa niestety brak.  Czeska Pivnica - %%% Rzecz jasna - czeskie piwa. A że Czesi piją dużo dobrego piwa, to w lokalu jest bogata oferta piwna. Dostępne także piwa słowackie. Przekąski do piwa jak i bardziej treściwe dania

Right Behind The Kitchen
VADEMECUM ciasteczkowe – jak perfekcyjnie zrobić i upiec kruche ciasteczka do dekorowania? 327

postacie z bajek, kreskówek, drobne ornamenty. Znajdziecie je na allegro i w sklepach AGD. Wybór jest tak duży, że na pewno znajdziecie coś idealnego dla siebie. Jeśli macie dobry przepis na ciasto , wszystko się uda. I skomplikowane, i proste wzory

Karo in the Kitchen
Muffinki dyniowe 156

ukryta w muffinkach, które wyszły wyśmienite – miękkie, mokre, mięsiste i chrupiące dzięki orzechom i migdałom, a przy tym bardzo aromatyczne. Trudno znaleźć dobry przepis na ciasto z dodatkiem mokrych składników typu dynia, cukinia czy marchewka. Ja inspirowałam się… swoją książką kucharską na blogu i przepisem na  Murzynek bardzo czekoladowy

To co kocham
Ulubiony przepis na ciasto do pizzy 338

znajdzie się pizza „po kaszubsku”, a nad morzem „morska”. Pizza to jeden z najczęściej wybieranych przez Polaków fast foodów. Często jednak dobra pizza to dobry przepis na ciasto do pizzy . Ja osobiście lubię każdą wersję pizzy. Od cienkiej, tradycyjnie włoskiej po bułkowatą. Byle była smaczna i okraszona pysznym sosem lub podana ze smakową oliwą. Tym razem

Blendman
Chlebek bananowy 167

piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i piec ok. 50 minut, aż ciasto będzie złociste. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem - jeśli wyjęty z ciasta będzie suchy, ciasto powinno być dobre. Warto zostawić je jednak jeszcze na 5 minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Studzimy je w foremce. Podajemy posypane cukrem pudrem

Kulinarne Inspiracje
Suszone pomidory. Z piekarnika 165

ochoty wyściubiać nosa z domu. Szczęśliwie, ostatni tydzień urlopu postanowiliśmy spędzić w domowych pieleszach, nie ma więc takiej potrzeby, Mam zamiar upiec przynajmniej jedną szarlotkę (macie jakieś dobre przepisy na ciasta i przetwory z jabłkami...? Bo nasza jabłonka obrodziła wręcz zaskakująco), a za chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ombre tort jagodowo- malinowy! 206

Dzień dobry! Z samego rana kuszę Was bardzo, bardzo mocno! O to i on, mój pierwszy tort ombre, jagodowo- malinowy. Słodki z lekką nutą kwaskowatości. Uwielbiam

SMYKWKUCHNI
Kilka najlepszych sałatek 200

ktoś mnie zapytał co poleciłabym na przyjęcie. Kilka dni temu ktoś inny spytał o radę, co przygotować na urodziny dziecka. Wczoraj natomiast zadzwoniła koleżanka i powiedziała, że szuka dobrego i szybkiego ciasta. Postanowiłam zatem co jakiś czas przygotowywać dla Was zestawienia wpisów z przepisami z danej kategorii, bo - jak widzę - takich zestawień szukacie. Dzisiaj, jako pierwsze, polecę Wam niektóre moje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi na słodko z białym serem i kaszą jaglaną podane z sosem truskawkowym 271

pamiętam, czy robiłam kiedyś pierogi na słodko z serem... Nie, nie robiłam. Próbowałam z owocami 1-2 lata temu, ale wtedy mi nie wyszły, bo i nie miałam dobrego przepisu na ciasto. Rzadko też jadłam. Jeszcze rzadziej jadłam smaczne pierogi z serem na słodko. Te wyszły genialne! Nie będę skromna, bo mi smakowały niesamowicie. Mąż bardzo je sobie chwalił

Anioszek w kuchni
Placuszki cukiniowo-marchewkowe z sosem czosnkowym 172

odmiany fety. Podane oczywiście z sosikiem czosnkowym. Nie będę ukrywać, że uwielbiamy placki z cukinii. To niepozorne warzywo musiał wymyśleć ktoś przebiegły, bo powstają z niego niesamowicie dobre placki czy ciasta. Placki świetnie chrupią, jest w nich wyczuwalna nutka i cebulki i czosnku i fety, czyli tego, co tygryski u nas w domu lubią najbardziej. Robiąc te placki należy

Mieszam w Garnku
Babka majonezowa 170

Dzień dobry! Wielkanoc już za nami, ale na naszym stole pojawiły się dwa smakołyki, których na blogu jeszcze nie ma, nie mogą się zmarnować prawda? :-) Babki

Pora coś zjeść
Babka bananowa z kakao i karmelem 171

Dzień dobry! Wielkanoc już za pasem, nawet się nie obejrzymy, a będziemy dekorować pisanki i przygotowywać świąteczne wypieki. Dlatego też najlepsza pora, aby zacząć testować przepisy

Pora coś zjeść
Jabłecznik z kratką 193

Dobrych jabłeczników i szarlotek zimą nigdy dość. Mam ich już na swoim koncie niezły dorobek [ klik ] ale ciągle jeszcze poszukuję i testuję i wszystkie są

Moje Małe Czarowanie
Ciasto Raffaello wg siostry Anastazji 4086

najlepszym rozwiązaniem okazało się raffaello wg siostry Anastazji. Często sięgam właśnie po jej przepisy, nigdy mnie nie zawiodły, tak i stało się i tym razem. Ciasto wyszło nieziemsko dobre :) troszkę zmodyfikowałam, ale myślę, że wyszło tylko lepiej :) Składniki: 5 paczek herbatników petit 300 g masła 250 g wiórków kokosowych 2,5 szklanki mleka szklanka cukru 3 żółtka 2 łyżki

na moim stole...
Ciasto Styropian 162

samą górę należy zetrzeć drugą część ciasta :) Gotowe ciasto wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika 180 *C i pieczemy około 60 minut :) Smacznego ! A oto moje rezultaty: Ciasto jest bardzo dobre i nie jest wcale suche jak może się niektórym wydawać :) A do tego polecam ciepłą herbatkę z cytrynką

W Moim Magicznym Domu
paszteciki drożdżowe z kaszanką 254

cebulą i kiszoną kapustą. Mój mąż stwierdził, że było to danie niecodzienne, ale bardzo smaczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale na zimno jako zamiennik kanapki też są dobre.  Składniki: na ciasto: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 3 łyżki masła 2 jajka 1 szklanka ciepłego mleka łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli na nadzienie: 3 kaszanki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik w kruchym cieście. 216

Dziś zapraszam na bardzo dobry sernik, pieczony w kruchym cieście. Choć jest nieco mniej kremowy od tradycyjnego, to muszę przyznać, że smakuje rewelacyjnie! Ciasto jest kruchutkie, całość zwarta, masa słodziutka, a dodatek dżemu dodaje mu owocowego akcentu. Sernik nam bardzo, bardzo smakował i teraz mam dylemat, czy czasem nie upiec go na Święta. Zapraszam wszystkich sernikowych miłośników po przepis :) Składniki

Rozpustne gotowanie
Bułki z kapustą i pieczarkami. 224

Zastanawiałam się co dziś smacznego przygotować. I wpadł mi do głowy pewien pomysł na wykorzystanie mojego ulubionego farszu z kapusty kiszonej i pieczarek.  Musiałam tylko znaleźć dobry przepis na ciasto by zrobić idealne bułki. Długo nie szukałam, przepis znalazłam na blogu  Pani Doroty . Efektem są przepyszne bułki z farszem. Składniki:   1. Ciasto: 500g mąki pszennej, 1/2 szklanki

W kuchni u Moniki
Ciasto cytrynowe z masą budyniową 234

Dziś my, blogerzy, mamy swoje małe święto bo dziś Międzynarodowy Dzień Blogera :) Z tej okazji nie może zabraknąć u mnie dobrego ciacha :) Delikatne ciasto cytrynowe z masą budyniową i cytrynowym lukrem. Pycha!  Składniki: Ciasto: 350 g margaryny 2,5 szklanki mąki pszennej 1 i 2/3 szklanki cukru 6 jajek cukier waniliowy skórka i sok z jednej cytryny 2 łyżeczki

Na Ciasteczkowych Papierach
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 209

pokrojoną w kostkę margarynę i wbić jajka. Wszystko razem wyrabiać, dolewając stopniowo mleko z wodą. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Powinno łatwo odchodzić od rąk. Wyrabiałam dobre 15 minut. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykrywając wilgotną ściereczką. Zostawiłam na 1,5 godziny, bo zajęłam się robieniem sosu pomidorowego. Godzinka spokojnie wystarczy przy obecnych temperaturach. Podzielić ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Calzone z ricottą i szpinakiem 200

akurat lubię skromne pizze, nieprzeładowane jak indyjski pociąg. Tak więc i calzone chciałem takie zrobić. Pomyślałem jakieś 5 sekund i wybór padł na szpinak i ser ricotta. Dobre połączenie. PODSTAWOWE CIASTO NA CALZONE / PIZZĘ 500 g mąki tortowej 1 szklanka wody gazowanej 20 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Szarlotka na bardzo kruchym cieście 190

Szarlotka jest dobra na wszystko, dosłownie! Jest ciastem, które jest lubiane przez większość pożeraczo - słodkości na tym ziemskim padole. Ciasto szybko zagniecione z zimnych składników, dobrze schłodzone, daje niemalże pewność, że wypiek się uda. Do niego nie można podchodzić z ciepłym sercem oj nie, tutaj trzeba wykazać się szybkością i wyrachowaniem. Tak! i fru do lodówki, a jeżeli zależy

MamaOskarka
Babka migdałowo-czekoladowa 149

Dzień dobry! Święta Wielkiej Nocy już za nami, ale to nie znaczy, że nie mogę podzielić się z Wami świątecznymi przepisami. Mam dla Was bardzo smaczną

Pora coś zjeść
Domowa pizza 228

Podstawą dobrej pizzy jest ciasto. To, co na niej położycie, to rzecz naprawdę drugorzędna. Ciasto powinno być jak najcieńsze, ale nie może zginać się pod ciężarem tego, co znajdzie się na wierzchu. Żeby to osiągnąć, pizzę trzeba piec krótko w możliwie wysokiej temperaturze, a położone na cieście składniki nie powinny być mokre. Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie pizzy bez świeżych

W SMAK
Roladki z dżemem truskawkowym 167

Dobre bo słodkie:)  Ciasto robi się tak samo jak na drożdżowe, niestaranne bułeczki rabarbarowe . Składniki: dżem truskawkowy - słoik 240 gramowy 300 gramów mąki pszennej 100 ml mleka 15 gramów drożdży 4 łyżeczki cukru  1 jajko 30 gramów masła 200 ml oleju cukier puder do posypania Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bounty z ananasem smażone w głębokim tłuszczu 188

misce z proszkiem do pieczenia, ubijcie  ze 175 ml gazowanej wody, tak by powstalo ciasto. Jeżeli będzie zbyt gęste dodajcie więcej wody.Najprościej sprawdzić, czy jest dobre, zanurzając batonik - jeżeli ciasto przylega, ma odpowiednią konsystencję. Zanurzajcie batoniki w cieście i smażcie w gorącym oleju około 3 minut, aż ciasto stanie się puszyste i złote. Osączcie z nadmiaru tłuszczu

noteskulinarnyfiga
Stecca. Po prostu. 159

nawet odrobiny zagniatania?! Przecież rękawy aż same się zakasują, żeby rozgrzać dłonie uściskiem zlepionym z mąką! A jednak można bez tego.  Ba, nawet trzeba! Wszelki nadmiar dobrych chęci, by ciasto dopieścić jest to absolutnie zabroniony. Wyjątkowa w swej prostocie metoda Jima Laheya na chleb bez zagniatania wzbudziła już wiele emocji. Najpierw niedowierzanie, potem euforię, że to możliwe

KUCHARNIA
PTYSIOWY DESER PARIS-BREST 143

się jego niezbyt atrakcyjnym wyglądem (lekko się rozjechał) i zdecydowały się go spróbować, wiem , że był bardzo smaczny. Wbrew pozorom wykonanie tego deseru nie jest trudne, wystarczy mieć dobry przepis na ciasto ptysiowe. SKŁADNIKI:   na ciasto  ½ szklanki wody (125 ml)  65 g. masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu)  ½ szklanki mąki pszennej  łyżeczka cukru  szczypta soli

Kuchnia w opałach
Ciasto z kremem budyniowo-cytrynowym 290

Przepis na to ciasto dostałam od mamy i na dobre już zagościł w naszej rodzinie. Ciasto znika w mgnieniu oka:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli

IMPRESJA SMAKU
Jabłka w słoikach na zimę 552

tarte jabłka do słoików. Są proste w przygotowaniu, a przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego na słodko, czy naleśników. Litrowy słoik nada się w sam do ciasta :)SKŁADNIKIJabłka dobre do rozpieku - u mnie boskoopy, ale świetna będzie antonówka, czy szara reneta- około 1,2 kg jabłek na litrowy słoik .  PRZYGOTOWANIEJabłka obieramy, kroimy, wykrawamy gniazda

Moje Kuchenne Rewelacje
"Powiedział mi Bastek... 177

się zarumieniły wyjmowałam z rondelka i odtłuszczałam na papierowym ręczniku.  Gotowe oprószyłam cukrem pudrem. Serwowałam z dżemem truskawkowym. Jeśli macie jakieś pomysły jak poskromić niesforne ciasto, czekam na dobre rady

bastalena
Child time. Julia. A kisz mi stąd! 200

zrobionym przez kuchennych celebrytów. I powiem więcej, nieraz są o niebo lepsze, bo zawierają szczyptę indywidualnej fantazji. A kisz na spodzie według Julii z ciekawości zrobiłam. Dobry. Okej, dobry z plusem. Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 150g zimnego masła 0,5 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka soliMąki przesiałam do miski. Dodałam pokrojone w kostkę

bastalena
Tort z owocami lata 299

Dzień dobry! Kto ma urodziny w czasie lata, ten wie, że nie ma nic lepszego niż tort urodzinowy z letnimi owocami! Jak pewnie część z Was

Pora coś zjeść
GOTOWANY SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 359

Przeglądając rodzinny notes z przepisami natknęłam się na sernik, o którym wcześniej nawet nie słyszałam. Ciasto jest naprawdę dobre i cieszę się, że je upiekłam. Sernik nie opada i jest bardzo szybki w przygotowaniu. W smaku delikatny i puszysty.  Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania