do pracy - 13340 przepisów (strona:569/890)

BOTWINKA 85

byłam tym razem tylko kibicem, a gotował mój mąż. Muszę przyznać, że nawet wywiązał się z podjętego zadania.  Nie ukrywam jednak, że będąc w tym czasie w pracy, odebrałam z pięć telefonów w sprawie: Kochanie a gdzie mamy..... :) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka   2 duże pęczki buraczków z liśćmi (botwiny) 5-6 ziemniaków 1 liść laurowy

Kuchnia w opałach
KARCZEK W KETCHUPIE 235

całym tygodniu pracy, wyczekiwana i leniwa niedziela. Wreszcie w spokoju mogłam krzątać się po kuchni, bez żadnego pośpiechu :) Takie dni należą do moich ulubionych. No i oto efekt dzisiejszego relaksu, obiad co prawda jednodaniowy, ale za to z pysznym deserem.... o tym już w kolejnym poście. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki wieprzowej 2 duże cebule 6-7 łyżek pikantnego ketchupu sól

Kuchnia w opałach
FASOLKA SZPARAGOWA 129

długo wyczekiwany urlop. Było cudnie, słonecznie i smacznie, a to wszystko nad naszym pięknym Bałtykiem. Jak to mówią wszystko co dobre szybko się kończy. Dziś pierwszy dzień w pracy i to bez aklimatyzacji po wolnym. Ilość zadań do wykonania przerosła moje siły, ale co tam w końcu jutro też jest dzień :) Dzisiaj proponuję lekkie danie z młodziutkich warzyw. A warzywka

Kuchnia w opałach
DROŻDŻÓWKI Z JABŁKIEM 123

Pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły ? Macie z tym problem ? Proponuję pyszne drożdżówki, które możecie zrobić z ulubionymi owocami. Są o niebo lepsze, od tych które można kupić w marketach. Wykonanie nie jest trudne, poradzi sobie z nimi każdy :) SKŁADNIKI: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 jajko szklanka mleka 20g świeżych drożdży

Kuchnia w opałach
CZEKOLADOWE MUFFINY Z BANANEM I WIŚNIAMI Z NALEWKI 134

wiśniami zrobić, z czym je połączyć, aby się n ie zmarnowały. I tak oto powstały pyszne i aromatyczne muffinki, na lekkim rauszu. Mam ochotę zabrać je ze sobą do pracy, hmm to będzie wesoły dzień :) SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 2/3 szkl cukru 1 łyżeczka sody szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady 1 jajko 250 g jogurtu naturalnego 1/3 szkl

Kuchnia w opałach
PAPPARDELLE Z BRUNATNYMI PIECZARKAMI 131

napisanie posta na bloga ;) Jakoś tak wszystko sprawnie idzie :) No i południu chwila z książką, "mizianko" z moimi dwoma kociakami. Rozmowa z rodziną, wspólna kolacja.... Uwielbiam mieć wolne od pracy ;) A jutro... powtórka z rozrywki :) SKŁADNIKI: 400 g makaronu pappardelle 300 g brunatnych pieczarek 100 g wędzonego boczku 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 150 ml śmietanki

Kuchnia w opałach
BRUSCHETTA Z FASOLĄ I CHORIZO 145

pomyśleć nad ciepłym śniadaniem. Rozgrzeje ono nasz organizm od środka i da energię przynajmniej do południa ;) Bo, żeby mi się tak chciało, jak się nie chce, a tu do pracy za niedługo iść trzeba. Ratuję się zatem, czym mogę :) Dziś stawiam na pyszną i pikantną bruschettę.   SKŁADNIKI: 8-10 kromek bagietki (ukrojonych pod skosem) 1/2 strączka papryczki chilli

Kuchnia w opałach
PIERNICZKOWY DESER Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I BANANEM 158

Słoiczkowe" desery to dobry pomysł, nie tylko na podwieczorek, ale także na małe co nieco do pracy. Ja bardzo często zabieram taki apetyczny słoiczek ze sobą. A co do niego wkładam?  Zazwyczaj to na co mam ochotę. Może to być musli, jogurt, owoce, orzechy, dżem i co Wam tam tylko przyjdzie do głowy. Mój dzisiejszy zestaw, to pomysł

Kuchnia w opałach
Tartaletki ze szpinakiem 172

się nim zajadać w dowolnych ilościach. Tarta ze szpinakiem jest kwintesencją tego smaku. Cały czas kombinowałam, jakby tą „kwintesencje” zrobić w formie wyjściowej, do zabrania na spacer, czy do pracy. Wreszcie się udało, oto efekt :) Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju

Kolizje Smaków
Owsianka zapiekana z twarogiem, z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich 142

więc tak jak obiecałam dodaję przepis na owsiankę z twarogiem. Przepyszne danie, w sam raz na śniadanie lub lunch w pracy. Świetna z dodatkiem jogurtu naturalnego i syropu klonowego. Składniki: szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych!) 250 gram twarogu półtłustego lub chudego 2 jaja 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki stewii lub 3 łyżki cukru trzcinowego garść żurawiny garść orzechów włoskich

Mango Papaja
Papryki faszerowane - z mięsem i z brokułami 238

minut - tym razem już bez pokrywki. Długość pieczenia zależy po prostu od naszych upodobań i od piekarnika - dlatego warto  sprawdzać  potrawę w trakcie przyrządzania. Ułatwiłam sobie też pracę, dodając koncentrat od razu do bulionu warzywnego, a nie na końcu. Sos doprawiłam, ale go nie zagęszczałam - jeżeli lubicie gęste sosy, można go nieco zagęścić mąką po wyjęciu papryk

Stare Gary
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 208

cierpię, gdy widzę, jak ktoś im wyrządza krzywdę, ale no, bez przesady. 2. Nie jesz mięsa, a przygotować umiesz. O co chodzi? Chodzi o to, że uwielbiam gotować. Podczas pracy w kuchni mięso traktuję jak składnik, produkt, który pozwala mi na rozwijanie swoich umiejętności. Kucharz powinien umieć przyrządzić wszystko, bez znaczenia, czy to je, czy nie. 3. Ryba to też

W kuchni Karmel-itki
Grillowanie z DobraKielbasa.pl – cz. 1. Cienkie wieprzowe kiełbaski 258

zbyt grube, inne za cienkie, ale ostatecznie wypracowaliśmy idealną dla nas grubość i długość. Po kilku próbach cały proces przebiegał już sprawnie i gładko. Polecamy – to naprawdę przyjemna praca. A satysfakcja z własnych wyrobów jest ogromna. Powyżej nasze białe kiełbaski z najlepszą sałatką do grilla – sałatką ziemniaczaną, którą przygotował dla nas blog JEMTO

OstryKęs
Kanapki ze sztuką mięsa wołowego 300

świecie. Dobry chleb na zakwasie, rozpływając się w ustach wołowina z gotowania rosołu w towarzystwie chrzanu lub musztardy, do tego ogórek. Proste i pyszne. Idealne do zabrania do pracy lub na piknik. SKŁADNIKI (1 kanapka) 2 kromki chleba kilka plastrów gotowanej wołowiny z rosołu – np. antrykotu lub rostbefu 1 ogórek małosolny pokrojony w plasterki. Przepis na ogórki małosolne. musztarda

OstryKęs
Domowa wędlina z piersi kurczaka 439

się parówek ale w domowych warunkach można stworzyć prawdziwe mięsne wieprzowe czy cielęce parówki. Nie musimy więc rezygnować z hot-dogów czy parówek na śniadanie. Tak to wymaga trochę pracy i pewnych narzędzi ale nie jest to aż tak trudne jak się wydaje. Wszystko czego potrzebujemy by przygotować aromatyczną pyszną białą kiełbasę czy cienkie kiełbaski na grilla to nadziewarka, jelita

OstryKęs