Jeszcze tylko piątek i... Ferie :) Dzisiaj delikatne w smaku kokosowe placuszki kukurydziane. Idealne, zarówno na śniadanie w domu, jak i II śniadanie w pracy/ szkole/ na uczelni. :) ~ Kokosowe placki kukurydziane ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy kukurydzianej/ mąki kukurydzianej 5g świeżo mielonego siemienia lnianego słodzidło 150g jogurtu naturalnego czubata łyżka wiórek kokosowych 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy
Kuchenny Skrawek Niebazdejmujemy papier z obciążeniem i jeszcze zapiekamy przez 15 minut. 6. Ostatni krok to wyłożenie farszu na ciasto, posypanie kawałkami sera na wierzchu i zapieczenie przez 10 minut. EFEKT PRACY PRZEDSTAWIA SIĘ NASTĘPUJĄCO ;) ! MISJA ZAKOŃCZONA SMAKIEM
Mój Smak na ŻycieDziś szybko po pracy, wpadłam do mieszkania z potrzebą ugotowania sobie czegoś pysznego. Podkreślam, że nie miałam zbyt wiele czasu, bo w ciągu godziny musiałam wyjść na kurs. Zajrzałam do lodówki i moją uwagę przykuł tuńczyk w puszcze. Nie mogłam mu się oprzeć. U mnie w kuchni zawsze znajdzie się makaron, mrożone warzywa na patelnię, mleko. Nie było więc wyjścia
Mój Smak na Życiefarsz w postaci mięsa mielonego w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami. Pomysł na to danie powstał gdy w lodówce pozostał mi sos z poprzedniego spaghetti. Dlatego moja praca przy przygotowaniu tego dania była bardzo mała. Jednak postaram się przybliżyć Ci krok, po kroku sposób przygotowania. Farsz: mięso mielone, pasta pomidorowa 200 ml, 2 ząbki czosnku, pół cebuli, pół
Mój Smak na Życiepiekarniku w temp. 180 stopni przez 30 minut. 6. Danie wykładamy na talerze, dekorujemy serem feta, który wcześniej pozostawiliśmy i polewamy sosem balsamicznym. EFEKT NA TALERZU Trochę pracy i serca w to danie włożyć trzeba . Ale gwarantuję, że warte jest każdej minuty. Zapraszam do gotowania
Mój Smak na Życienawet w firmowej kuchni. Tuńczyk, oliwki, kukurydza i pietruszka... niby nic, prawda? A jednak tak wiele... Przekonałam się o tym, dzięki zapachowi, który roznosił się po całym piętrze w pracy. Kilka milisekund zajęło mi podpatrzenie przepisu, a następnie przemycenie go do mojej domowej kuchni. Tobie też radzę spróbować :) Potrzebujesz: makaron tuńczyka z puszki kukurydzę czarne oliwki natkę pietruszki sól
Mój Smak na Życieczwartego dnia przygotuj kurczaka! Nie, to taki mały żarcik. Mimo to, na szybko przed pracą zrobiłem przegląd zamrażalnika i po dwóch dniach jedzenia ryby , przyszedł czas na wyciągnięcie kurczaka, a konkretnie podudzi. Dawno nie robiłem faszerowanego mięska, więc przyszedł czas i na to. Czego nam potrzeba? -podudzia z kurczaka 6 sztuk, -1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej posiekanej
BaRepasoraz kilkoma "trikami". Ostatnio rolki z ryżem, surowizną i dodatkami wykonywaliśmy w rodzinnym gronie przy okazji świętując nastanie nowego 2015 roku. Wbrew pozorom, przy dobrej organizacji i podziale pracy oraz nabraniu małej wprawy, kręcenie rolek jest przyjemnym, a nawet twórczym zajęciem :) Wbrew pozorom komponowanie sushi maki i dobór składników, jakich chcemy użyć daje nam spore pole do popisu. Mogłabym
Taste Of My Daypolskich stołach. Dziś trochę zapomniane, a trochę wyśmiewane. Zapomniane pewnie dlatego, że ich przygotowanie zajmuje trochę czasu. Trzeba je dokładnie oczyścić, wymoczyć i obgotować. Mało wdzięczna praca, podobnie jak przy flaczkach. Czy jednak nie byłoby warto spróbować tego, co dla naszych dziadków, a często i rodziców było przysmakiem? Nie zajadali się cynaderkami tylko
Codzienna kuchnia niecodziennapierwszej chwili uradowany. Po chwili zostaje brutalnie sprowadzony na ziemię wiadomością o śmierci żony. Otępiały, wyrusza na pogrzeb. W samolocie poznaje niejakiego Wednesday'a, który składa mu ofertę pracy. Cień odmawia, wręcz ucieka przed nowym znajomym, ale gdy okazuje się, że żona miała romans, w dodatku z jego najlepszym kumplem, i nic już na Cienia nie czeka - zgadza się zostać
Pożeraczka, czyli raz adobrzesałata roszponka, którą wykorzystałem w moim ostatnim przepisie morelowo-żarawinowa pierś i postanowiłem również teraz ją użyć, jest bardzo smaczna, polecam :) Sałatę roszponkę myjemy i osuszamy. Gdy parowar skończy pracę, nadziewane conchiglioni oraz roszponkę przekładamy na talerz. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Przypominam również
Parowar Facetamożna pokombinować. Świetny dodatek do obiadu, idealna przekąska na kolację. Coś i na ciepło i na zimno. Wystarczy dorzucić kawałki kurczaka i pyszny lunch box zabrać ze sobą do pracy. Także gotujmy! Składniki : * 200g ryżu * 3 łyżki oliwy z oliwek * filet z kurczaka - około 300g * pół puszki kukurydzy * pół puszki czerwonej fasoli * czerwona papryka * chili, kolendra, kumin, sól
Magiczne Życie MartyPonoć połączenie pracy, studiów dziennych, prowadzenia bloga i dodatkowych kursów językowych (niemiecki i II st. migowego od marca) jest trudne. A mimo to znajduję czas na różne dodatkowe aktywności. Student nigdy się nie nudzi, oj nie! A już tym bardziej nie bloger kulinarny! Nie jestem kinomanką, ba, nawet nie mam w mieszkaniu studenckim telewizora, którego i tak nie oglądam
W kuchni Karmel-itkiWsłuchując się w szmer potoku, z filiżanką gorącej herbaty w dłoni obserwowałam falujące na wietrze kwiaty. To już wiosna! W dodatku koniec kwietnia! Gdzie zgubiłam ostatni miesiąc? W natłoku pracy i świątecznych przygotowań zatraciłam poczucie czasu. Jak dobrze jest czasem uchwycić chwilę i trzymać się jej kurczowo, tak mocno i nie wypuszczać. To był cudowny dzień
Zapiski Młodej Żonykończąc. Nie mogłam przejść obok tego pomysłu obojętnie. Dokonałam drobnych modyfikacji, zwiększyłam porcje (a co tam będzie na później), zmiksowałam ulubione owoce, wykopałam pszenne zarodki i przystąpiłam do pracy... Zapiekana owocowa owsianka 300g owoców* (u mnie 150g brzoskwiń i 150g truskawek) 1 szklanka płatków owsianych 2 jaja 3 łyżki zarodków pszennych 1 łyżka miodu** do przybrania: owoce
Zapiski Młodej Żony