dziecko, które nie cierpi jaglanki w postaci śniadaniowej, "wciąga nosem" 2 kawałki jaglankowego placka na podwieczorek :) - A my z nim! :)) To ciasto wspaniale sprawdza się zamiast kanapek do pracy czy na uczelnię, kiedy nie ma warunków, żeby zjeść coś porządnego a z czegoś energię trzeba produkować; również jako przegryzka - zamiast tabliczki czekolady albo dwóch - dla zabieganych matek karmiących
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzostanie polecam zalać mlekiem sojowym pół litra, dodać 2 banany, zmiksować i mamy przepysznego świątecznego szejka :) Bułkę kroimy w drobne kosteczki. Jeszcze tylko śmietanka i prawie koniec pracy... Namoczone nerkowce odsączamy i produkujemy wegańską śmietankę tortową w taki sam sposób jak mleko z nerkowców , tyle że orzechów jest więcej a dodajemy znacznie mniej wody, tak żeby wyszło
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpodwórku, grzejących piórka w słońcu, dziobiących ziarenka to tu, to tam... Dziś kury to maszyny spożywcze, służące do produkcji jajek na akord, padające z wycieńczenia po 2 latach "pracy" (w warunkach naturalnych żyją około 10 lat). Całe swoje "życie" spędzają w ciasnych klatkach, nie mogąc rozprostować skrzydeł, z przyciętymi dziobami aby nie raniły się nawzajem w walce o dodatkowy centymetr
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjest przy tym - co najważniejsze dla mnie - naprawdę pożywna. Można zjeść ją na śniadanie, można na przekąskę w ciągu dnia, można zjeść w domu albo zabrać w pudełku do pracy, a jeśli zostanie kilka łyżek, można dołożyć 2 banany, dolać trochę wody, zblendować wszystko razem i mieć fajnego szejka po wieczornym bieganiu :)) A więc - kto jeszcze nie cierpi owsianki - niech
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmieszamy z olejem, łączymy jedno z drugim i dolewamy tyle mleka/wody, żeby ciasto nie było suche. Jeśli ktoś chce dodać czegokolwiek to właśnie teraz, bo to już koniec pracy. Przelewamy do formy, pieczemy. Jeśli forma na chlebek lub zwykłe, okrągłe ciasto - około 45 minut, jeśli babeczki, wystarczy nawet pół godziny, wszystko zależy od piekarnika. Jeszcze ciepły chlebek można smarować kremem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEŁączę składniki, chwilę pozostawiając "na ogniu"... i to wszystko. Można nakładać na talerze. Dla mnie najlepiej smakuje na następny dzień, dlatego chętnie takiego rodzaju dania zabieram do pracy. Smacznego
Życie na widelcusię ukryć, że w Polsce na śniadanie najczęściej pojawiają się jajecznica, kanapki lub owsianka (jeśli w ogóle zjadamy śniadanie w domu, bo zamiast tego często kupujemy po drodze do pracy czy szkoły drożdżówki lub gotowe bułki). Śniadanie to podstawowy i obowiązkowy! posiłek w ciągu dnia. Zazwyczaj rano te kilka - kilkanaście minut snu są dla nas na wagę złota - niestety kosztem
W kuchni Katieprzypraw. Spokojnie można ją zrobić samemu w domu (przepis poniżej), a jeżeli nie macie ochoty, zastąpcie ją po prostu cynamonem. Muszę Was jeszcze uczciwie uprzedzić, że zawijanie warak jest praco- i czasochłonne. W końcu naszym celem jest przygotowanie ok. 50 zawijasków wielkości kciuka z zaledwie łyżeczką nadzienia w środku. Przypomina się lepienie uszek, prawda?:) To dlatego dotąd robiłam dolmę tylko
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam na pyszny deser, który delikatnie połechce, każde podniebienie :) Przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, co staje się jego kolejnym plusem. Możemy go przygotować w pucharkach, lub foremkach inwencja twórcza jest dowolna. Należy tylko pamiętać, aby podać go z musem, z ulubionych owoców, co nada mu odpowiedniego charakteru. SKŁADNIKI: 250 ml śmietanki 30 % 250 ml mleka 60 g drobnego
Kuchnia w opałachWitajcie kochani. Styczeń nas nie rozpieszczał zarówno pod względem pogody jak i masy obowiązków na uczelni.. Z uwagi na zbliżającą się obronę pracy inżnierskiej nie miałyśmy ostatnio zbytnio czasu na blogowanie i eksprymenty w kuchni. Ale już niedługo odetchniemy z ulgą i ponownie zakasamy rękawy, aby dzielić się z Wami naszymi propozycjami. W dzisiejszym poście zamieszczamy przepis
Symfonia SmakówDzisiaj zaproponuję Wam pyszne kanapki z ciabatty, idealne nie tylko na wieczorne kolacje czy śniadania, śmiało możecie zapakować je do pudełka i zabrać do pracy czy na wycieczkę. Lubię czerwoną cebulę i często używam jej także do sałatek. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Składniki: 1 ciabatta 1 garść świeżej rukoli 4 oliwki czarne, wydrylowane 2 łyżeczki kremowego
Moja smaczna kuchniaWiem, że wiele osób ma problem z jedzeniem w pracy. O plusach przygotowywania sobie posiłków pisałam już jakiś czas temu. Dzisiaj proponuję makaron razowy z kurczakiem i pieczarkami. Składniki: 2 garści makaronu razowego pół pojedynczej piersi z kurczaka kilka pieczarek szczypior śmietana sól, pieprz, curry Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę. Smażymy na łyżce oleju przyprawiając solą, pieprzem i curry. Dodajemy
Taste Of My Dayumysłowym -kwas pantotenowy- przyspiesza metabolizm i dobroczynnie działa na skórę i włosy -magnez- wzmacnia, ochrania organizm przed stresem, reguluje ciśnienie -żelazo- składnik hemoglobiny, transportuje tlen do komórek -błonnik- wspomaga pracę jelit Owsianka będzie naszym sprzymierzeńcem, gdy chcemy zrzucić parę kilo lub oczyścić organizm z toksyn. Wymiata z organizmu wszelkie złogi i wszystko co złe. Przyspiesza metabolizm i może znacznie poprawić
KasiekGotujepyszny obiadek :) idealnie sprawdzi się też jako treściwa przekąska do pracy! Składniki na ciasto : (6-8 placków w zależności od wielkości patelni) -2 szklanki mąki pszennej -160 ml gorącej wody -szczypta soli -2 łyżki oleju Wykonanie: Do przesianej mąki dodajemy sól, mieszamy i wlewamy wodę. Energicznie mieszamy łyżką, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Dzielimy
KasiekGotujepuszyste i żółciutkie. Teraz trudno o takiego pączka, wszystkie są jakieś takie blade i bez wyrazu. Jedyne jakie mi smakują to te z cukierni Zagoździńskich , którymi zajadamy się w pracy. Tym razem postanowiłam jednak zrobić pączki takie jak u mamy, dlatego sięgnęłam do jej starych książek kucharskich. Takim też sposobem w moje ręce trafiła książka Zofii Zawistowskiej przy współpracy Małgorzaty
karmelowy