Krem czekoladowy z kaszy jaglanej 269zapotrzebowanie na magnez, który często dodatkowo wypłukiwany jest przez duże spożycie kawy w tym okresie. Doskonałym źródłem tego pierwiastka jest kolejny produkt deseru, czyli gorzka czekolada. Zawiera związku pobudzające pracę mózgu do wysiłku, co w połączeniu z magnezem, który poprawia koncentrację, daje doskonałe rezultaty w nauce. Ziarno kakaowe to wspaniałe źródło antyoksydantów, które poprzez zwalczanie wolnych rodników hamują proces starzenia
Fit-amina
sałatka z rukolą i smażonym serem brie 440Zajrzałam wczoraj do lodówki, by przekąsić coś po pracy :) kawałek sera, hmm..? może szybka sałatka? ooo.. tak :) I nieskromnie mówiąc: Najlepsza jaką jadłam w życiu :) Pomimo, że ma zaledwie parę składników :) Czytaj więcej
Pasja tworzenia
Kaczka w pomarańczach 252Znowu wolnowar. Tym razem kaczka, a dokładnie kacze nogi i pomarańcze. Okazja była wyjątkowa: był piątek – piąty dzień tygodnia – i po nim sobota czyli wolne od pracy. Nikogo nie trzeba było długo namawiać. Pozostało tylko przyrządzić kaczkę. A … Czytaj dalej
slodkokwasnapl
Muffinki z łososiem i koprekiem 346taka, że grzechem byłoby zostawić je na półce. Żeby jakoś winy odkupić, szybko zrobiłam muffinki według przepisu z jednej z nich - musiałam sprawdzić czy było warto. Było. Przepis prosty, pracy niewiele a efekt bardzo smaczny! Niestety nie wiem jak muffinki sprawują się drugiego dnia - zostały zjedzone zaraz po upieczeniu. Użyłam standardowej foremki na sześć muffinek. Myślę , że spokojnie można
Stare Gary
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 180składnikiem przyprawy piernikowej. Goździki są pomocne przy leczeniu infekcji oraz zapalenia, koją nerwy , a nawet przedłużają młodość . Regulują także pracę układu trawiennego. Imbir , najlepiej kupować korzeń w całości zamiast sproszkowanego by nadać potrawom świeżości i pikantności. Idealnie nadaje się do tłustych mięs oraz sosów, zup rozgrzewających, pasztetów, dań z ryżu
Życie na widelcu
Roladki z kurczaka z mięsem mielonym i naleśnikiem 389zrobienia takich roladek zainspirował mnie przepis na stronie ' Kuchnia Broni ', jednak pozmieniałam dużo rzeczy, ułatwiając sobie pracę i dodając moje ulubione smaki :) Dwie takie roladki spokojnie wystarczą na 4 porcje. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób (2 duże rolady): 2 piersi z kurczaka 20 g żółtego sera, startego na tarce 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego
My Culinary Art
Conchas - meksykańskie słodkie bułki 1178piekarni, a jak się szczęście uśmiechnie, można też podejrzeć, jak się je w takiej piekarni robi: Lub podejrzeć wyrastające: Oczywiście najsmaczniejsze conchas są te robione własnoręcznie w domu. Trochę pracy przy nich jest, ale całkowicie to rekompesuje wyśmienity smak, zapach i konsystencja bułek. Najwięcej zabawy jest z tworzeniem nacięć. W Meksyku można dostać specjalny znacznik ( marcador para conchas ), z jego
Grahamka, weka i kajzerka
Jabłecznik z pierzynką na tarcie 362Dziś niedziela, jak co tydzień człowiek cierpi na "syndrom poniedziałku". Więc polecam się zrelaksować odrobiną słodkości, ze szklanką kawy lub herbaty i zapomnieć choć na chwile o trudzie jutrzejszej pracy. Składniki: 15 dag mąki szczypta soli 5 dag i 8 łyżek cukru 10 dag masła łyżka kwaśnej śmietany 1 jajko i 2 białka masło i mąka do formy
Konrad Gotuje
Warsztaty w Akademii Kulinarnej Whirlpool – kuchnia włoska 206okoliczności sprzyjają zawiązywaniu nowych znajomości, co także wykorzystałam skrupulatnie, pozdrawiam! Po chwili Marco zaczął swoją barwną prelekcję na temat makaronów, ich przygotowania i wykorzystania, po czym wzięliśmy się do pracy. Takim też sposobem powstały ravioli z dynia, agnolotti z nadzieniem z wołowiny, tortellini z baraniną i gwiazda raviolo all’uovo, czyli duże ravioli ze szpinakiem i płynnym żółtkiem
karmelowy
Blok czekoladowy (czekoladopodobny) 267wydzieloną jedną sztukę. Ich smak pamiętam do dziś, coś jakby michaałkopodobny wyrób w polewie też czekoladopodobnej :) Przepis na to słodkie wspomnienie dzieciństwa przyszedł do mnie w kopercie. Przyszłam do pracy między świętami Bożego Narodzenie a Nowym Rokiem i na biurku czekała biała koperta, z moim imieniem i nazwiskiem, a w środku kilkanaście skserowanych przepisów, właśnie takich z dzieciństwa
bistro mama
Kuchenne decoupage 208sporo czasu w kuchni. Dałam nowe życie starym rdzewiejącym, metalowym tacom. Nie jestem do końca zadowolona z moich wytworów, ale uczę się i mam nadzieje ,że następne prace będą lepsze. Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy
Dlaczego WEGANIZM? - cz. 2 206męczy, szybciej regeneruje. W czerwcu wstał w niedzielę rano i ... przebiegł maraton. Nie jakiś zorganizowany - wyszedł z domu i przebiegł 42 kilometry. Następnego dnia wstał o 6 rano do pracy, wrócił uśmiechnięty, nawet nie miał zakwasów. WEGANIZM WZMACNIA ORGANIZM :) I tym optymistycznym akcentem na dzisiaj skończę bo spać też czasem trzeba... P.s. A jeszcze jedna aktywność człowieka na "S" jest
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
FIGA Z MAKIEM czyli WAPŃ w diecie wegańskiej - SŁODKIE SMAROWIDŁO :) 205żeby się nie łamały, skoro już tak zdrowo urosły. Tak, to oczywiście prawda ale to nie wszystko. Wapnia potrzebujemy również dla prawidłowych skurczów mięśni - a więc też dla prawidłowej pracy serca -, dla prawidłowej krzepliwości krwi i wielu innych procesów zachodzących w organizmie , które potrzebują różnych pierwiastków aby zaistnieć ale pisanie o nich nie jest głównym zamierzeniem mojego posta :) Popularne przekonanie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
MLEKO Z NERKOWCÓW i inne MLECZKA WEGAŃSKIE 204suchych. Po drugie - żeby ułatwić sobie trawienie. Orzechy zawierają inhibitory enzymów, które spowalniają proces kiełkowania orzechów (żeby nie kiełkowały od razu przy pierwszym deszczu), a które są obciążeniem dla pracy naszej trzustki. Po namoczeniu te związki chemiczne ulegają rozkładowi, dzięki czemu orzechy stają się dla nas znacznie bardziej lekkostrawne. Namoczone orzechy są pyszne - są nadal chrupiące (jedynie nerkowce trochę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
SOCZEWICA Z KASZĄ I WARZYWAMI - wersja 1 - DANIE 206posypujemy soczewicą, robiąc z niej "kołderkę" dla warzyw i dolewamy wody - tyle, żeby cała soczewica znalazła się pod wodą. Przykrywamy pokrywką, podkręcamy ogień i to już prawie koniec pracy... Teraz jest czas (około 15 minut) na natłuszczenie kaszy (którą wyłączyliśmy już wcześniej), posiekanie zielonej pietruszki, posprzątanie blatu, przygotowanie talerzy i co tam jeszcze zdążycie zrobić w czasie, kiedy soczewica
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE