Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 191Kanapki. Lubicie? Jecie? Robicie dla siebie, dla Kogoś? Pakujecie do pracy, na drogę? Zjadacie rano czy cichaczem późno w nocy? Ser, szynka, pomidor. To był mój ulubiony zestaw na szkolne wycieczki w podstawówce. Jajko na twardo było osobno w pudełko. W liceum tylko masło i powidła śliwkowe. Nie dla mnie. Dla Joasi, która
KUCHARNIA
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 219nadaniem tej nazwy wiąże się cała historia. W XVII wieku Turcy oblegający Budapeszt zaczęli drążyć po murami miasta podkop. Zauważyli to piekarze, którzy o świcie podążali do pracy. Wszczęli natychmiast alarm i Turcy musieli się wycofać. Jako znak swego zwycięstwa piekarze uformowali z ciasta francuskiego pieczywo w formie półksiężyca - symbolu potęgi tureckiej. Rogaliki zrobiły furorę w Wiedniu, skąd dopiero
KUCHARNIA
Weekendowa Cukiernia Luty 2013 - Fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem 180się oczami" - aż wstyd się przyznać, że wcześniej nigdy nie wzięłam udziału we wspólnym pieczeniu. Ponad rok temu Polka przekazała Cukiernię Małgosi i to dzięki jej pracy i zapałowi to wyjątkowe miejsce nadal istnieje. To dla mnie prawdziwy zaszczyt, że w lutym mogę poprowadzić Cukiernię i poczuć się jej gospodynią. Pamiętam czas, gdy Weekendowa Cukiernia
KUCHARNIA
Niezłe ziółko i nowe szaty Pana Krakersa. Basil and thyme flatbread crackers. 194drugi powtarzał pierwszą klasę. Jego pasją były długopisy. Najbardziej te ze śrubkami, przyciskami. Zaczynał rozkręcać długopis, gdy pisaliśmy sprawdzian i kończył skręcać, gdy nauczyciel zbierał prace. Nigdy nie użył żadnego ze swojej kolekcji długopisów do napisania sprawdzianu. O ile pamiętam, nawet na żadnym się nie podpisał. Marcin. Jest wziętym kucharzem. Gotuje tak, że czapki
KUCHARNIA
Szwecja, moja nowa miłość, część I 214budynkiem mieszkalnym. Stąd pięknie oświeconym przez słońce deptakiem dotarłyśmy nad miejską plażę z widokiem na most łączący Szwecję z Danią. Wzdłuż brzegu ustawione są charakterystyczne pomosty, którymi Szwedzi przed pracą schodzą do morza na poranną kąpiel. Nie miałabym nic przeciwko takim porankom:) Zabawnym zakończeniem pobytu w Malmo było spotkanie z ... kaczkami. Kaczek jest tu bardzo dużo i jak przystało
KUCHARNIA
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 221zadowolonej załogi, jaką przyszło mi spotkać. Przy takiej ilości światła i ciepła nie ma mowy o smutkach. A jeśli można jeszcze skubnąć (chyba można? my skubaliśmy bez ogródek) przy pracy listki stewii, boskiej rukoli, greckiej bazylii czy uspokajającej melisy, to przyznacie, że to raj na ziemi! Dwie wielkie hale (wkrótce dołączy trzecia) produkują rocznie ok. 10 mln ziół
KUCHARNIA
Jeżynowe scones Lorda Somersby. 167przyjęcia w ogrodzie. Polecam! * post zamawiany - jest częścią kampanii reklamowej przy akcji promocyjnej nowego smaku produktów marki Somersby Dziękuję Lordowi za miły upominek - z pewnością ułatwi i uprzyjemni mi pracę, zwłaszcza "w terenie", a spersonalizowane butelki dosłownie podbiły moje serce - teraz mam dylemat, co jest lepsze - to co w środku, czy to co na zewnątrz:) Jak na razie remis
KUCHARNIA
Przecieram oczy ... Kurki, groszek, cukinia czyli trzy razy tarta 213myśli o jedzeniu. Dziś krążą wkoło trzech tart. Tarta. Jak talerz, okrągła i gotowa przyjąć cokolwiek mamy ochotę na nią położyć. Pieczenie tart jest cudowną zabawą. Najpierw trochę rzemiosła, praca rąk, które wyrównują brzegi i wylepiają dno. Potem już czysta fantazja. Zdobimy "talerz" własnym smakiem, porą roku, fantazją chwili. Trzy talerze, trzy wytrawne tarty. Dwie jasne, jedna z domieszką razowego
KUCHARNIA
Wężymord czy scorzonera? Ujarzmić czarny korzeń. TU I TAM # 33 246prawdziwa skarbnica cennych składników - potasu, magnezu, sodu, fosforu, żelaza, karotenu, wapnia i witamin E, B1, B2 i C, a także fruktozy. Dodatkowo, wzmacnia system odpornościowy i poprawia pracę mózgu. Ze względu na wysoką zawartość cukru owocowego jest idealny dla diabetyków. Już średniowieczne księgi zielarskie zalecają jedzenie wężymordu z solą, masłem i przyprawami, najlepiej jesienią i podczas zimowych miesięcy
KUCHARNIA
BIAŁA RYBA PO SECZUAŃSKU 333Kolejny przepis kuchni chińskiej , która w ostatnim czasie chyba gości u mnie najczęściej. Wszyscy z zazdrością patrzą, kiedy to w pracy na talerz wyciągam coraz to lepsze smakołyki. Dania kuchni chińskiej i tajskiej przyrządza się niesamowicie szybko , najczęściej na woku, a składniki zwykle dostępne są w każdym sklepie. Duża ilość przypraw sprawia, że dania są niezwykle aromatyczne. Ja już
Ostra na Słodko
Pierogi, pierożki...... 200mnie dzisiaj pierogowo. W kuchni praca od samego rana. Bardzo pierogowo, bo powstały trzy wersje pierogów. Po zamrożeniu, będą doskonałe w każdej chwili jeśli tylko będzie ochota na pierożki. W tym poście ruskie, czyli polskie tradycyjne. Zapraszam. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 kg. maki 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka
W kuchennym oknie Ewy
Muffinki migdałowe z marcepanem 193Pyszne, delikatne muffinki migdałowe z dodatkiem aromatycznego marcepanu. Lekkie i smaczne, idealne do pracy, czy dla dzieci na podwieczorek (mimo, że nie mają czekolady to maluchy je zajadają). Do tego niezwykle proste w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? :) Polecamy! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia Ilość porcji: 14 Składniki: 260g mąki pszennej
Kolizje Smaków
GRUZIŃSKIE CIASTO HERBACIANE Z KORZENNYM CZAJEM I BAKALIAMI. 201KANDYZOWANE OWOCE CZARNEJ PORZECZKI - " są smaczną przekąską i stanowią świetny dodatek do deserów. Ich lekko kwaskowaty smak równoważy słodycz kremów, budyniów czy bitej śmietany. Owoce CZARNEJ PORZECZKI usprawniają pracę układu pokarmowego, przez co poleca się je osobom na diecie. Spora zawartość błonnika pokarmowego wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. " Bardzo smaczne. Ale nie oszukujmy się, czy czarna porzeczka może
Wypisz Wymaluj
Blog roku 161możecie sprawić mi wielką frajdę. W końcu warsztaty z Jamie Olivierem czekają... Każdy jeden głos to dla mnie znak, że podoba Wam się moja praca w kuchni. To też zastrzyk dodatkowej energii i motywacja, by być coraz lepszym i kreatywniejszym. Pokażmy wszystkim, że nie tylko szalenie trudne do wykonania potrawy są pożądane. Udowodnijmy blogosferze, że proste w przygotowaniu dania
W poszukiwaniu inspiracji
Zielone pijemy – nie chorujemy!------Bevanda verde - non si ammalano! 164zapobiegając rozwojowi miażdżycy, ma silne właściwości gojące i przeciwzapalne, dzięki wysokiej zawartości chlorofilu, czynnika P4D1, jest bardzo korzystny dla osób chorujących na cukrzycę, normalizując poziom cukru we krwi, reguluje pracę układu pokarmowego, przeciwdziałając zaparciom i innym problemom trawiennym, jest bogatym źródłem wapnia i dzięki wysokiej zawartości chlorofilu ma pozytywny wpływ na gospodarkę wapniową, co ma szczególne znaczenie przy zapobieganiu osteoporozy
w mojej kuchni