Koperty drobiowe z kremowym serkiem i papryką 268Kończy się (niestety) dłuuuuugi weekend świąteczny. Wielu z Was (w tym także i ja) wyruszy jutro do pracy. A po tak długim leniuchowaniu nie będzie to wcale takie przyjemne. Nie potrafię się przyzwyczaić do myśli, że jutro będę musiała podporządkować się dźwiękowi budzika :P Dzisiaj bardzo prosty i szybki w wykonaniu obiad. Składniki na farsz pewnie każdy
My simple kitchen
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami 206telewizji? Ogólnie nie oglądam za dużo telewizji ale jeśli już muszę wybrać to jakiś dobry film sensacyjny lub program kulinarny. 6. Kiedy wstajesz rano a nie idziesz akurat do pracy, jaką czynność wykonujesz jako pierwszą? (łazienka, komputer, telewizor, kawa czy może coś innego)? W kolejności : łazienka, kawa, komputer :) 7. Czy lubisz spędzać czas na łonie natury? Uwielbiam :) 8. Czy masz
My simple kitchen
Chochla #1 - nowy magazyn blogerów kulinarnych 195dziewczyny, które zapewne znacie z co miesięcznych Wyzwań Blogerek. Tym razem postanowiłyśmy spróbować naszych sił w większym przedsięwzięciu i tak oto z dumą prezentujemy Wam nasz pierwszy owoc wspólnej pracy. Pierwszy numer powstał w oparciu o tematykę Wielkanocną. Znajdziecie w nim przepisy na potrawy oraz wypieki świąteczne. Mamy nadzieję, że nasz magazyn będzie dla Was dobrym źródłem inspiracji :) Miłej
My simple kitchen
Buraczki zasmażane 188Niezastąpione do obiadu - czy to niedzielnego czy świątecznego. Mają wiele zwolenników jak i przeciwników. Buraczki. W mojej ulubionej wersji, czyli zasmażane. Wbrew pozorom nie ma wcale dużo pracy przy nich, wystarczy tylko dobrze rozplanować sobie czynności. Ja buraki gotuje dzień wcześniej a resztę przygotowuję następnego dnia. Zdecydowanie najlepiej smakują podane na ciepło. Składniki: 1kg buraków 1 cebula 2 łyżki masła
My simple kitchen
Galareta w kształcie jajek 190Pomysł na takie jajka podpatrzyłam kiedyś w internecie (nie pamiętam już źródła). Trochę z nimi pracy, ale efekt - sami przyznacie - wart włożonego w nie wysiłku. Zwykła galareta nabiera niezwykłego charakteru. Może i Wy zechcecie ją przygotować? :) Przepis ten został także opublikowany w Chochli :) Składniki: 10 skorupek po jajkach* 2 skrzydełka mała marchewka mała pietruszka kawałek pora kawałek selera ziele angielskie
My simple kitchen
Kalarepa do obiadu 208sodu. Natomiast liście zawierają bardzo dużo żelaza. Dodatkowym walorem jest jej niska kaloryczność - w 100 g kalarepy mieści się zaledwie 27 kcal. A dzięki właściwościom moczopędnym warzywo wspiera pracę nerek i oczyszcza organizm z toksyn. Kalarepa w tej postaci gości na moim stole od dzieciństwa i nawet M ją polubił. Nie pomijajcie dodatku liści - są smaczne i bardzo wzbogacają smak
My simple kitchen
Chochla nr 2 226minor-latin;} Kochani czytelnicy! Wiem, wiem… znowu mnie tutaj troszkę nie było.. Lecz taka już jestem – jeśli się w coś angażuję, to na 100%, a nie połowicznie. A praca nad taką publikacją to nie lada wyzwanie... :) Jednak nie martwicie się – mam już dla Was parę zaległych przepisów i biorąc pod uwagę coraz więcej pyszności pojawiających się w warzywniaku śmiem
My simple kitchen
Drożdżówki z czereśniami 214Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut. Jeszcze ciepłe smarujemy delikatnie lukrem i chowamy przed rodziną, żeby nie rzucili się na gorące drożdżówki, ja nie zdążyłam, trzy godziny pracy i w 15 minut już nic nie zostało, a samej udało mi się zjeść dosłownie pół! Smacznego
greenscarf
Ogórki kiszone "małosolne" z beczułki 710Ogórki małosolne - chrupiące, pachnące koprem, czosnkiem i chrzanem. Nie zwlekaj i zakiś je sam! Chociaż sezon ogórkowy dopiero przed nami, na małosolne to najlepszy czas. Pracy przy nich niewiele, a frajda niesamowita, bo domowe zawsze smakują najlepiej. Jeśli zastanawiasz się małosolne, czy kiszone, czym właściwie się różnią? Podpowiadam, małosolne to ogórki kiszone 2-3 dni, do zjedzenia na szybko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łatwe ciasto z arbuzem, truskawkami i galaretką 388Dziś mam dla Was przepis na orzeźwiające ciasto z owocami i galaretką. Jest łatwe do przygotowania i nie wymaga dużego nakładu pracy. To doskonały deser na upalne, letnie dni. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki tortowej, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej, 25 dag truskawek
Tradycyjna kuchnia Kasi
Detoks - dzień 5 314pocieszenie, że owych bananów nie mogłam zjeść, zrobiłam (znowu) warzywne czipsy i wreszcie się udały! Po wyjęciu z piekarnika były pysznie chrupiące. Niestety po zapakowaniu do plastikowego pojemnika (do pracy), po kilku godzinach zgumowaciały :( więc najlepiej jeść na świeżo, albo pakować próżniowo? Buraki i seler pokroiłam na cienkie plasterki (około 1 mm). Zmieszałam z przyprawami (sól himalajska, bazylia, czosnek granulowany
pyszne zdrowości
Śmietanowiec na zimno 371ostatnio nie wychodzi tak jak trzeba...tym razem z braku czasu [ musiałam iść do pracy] za szybko wylałam ostatnią galaretkę na wierzch ciasta ..i jak widać na zdjęciach narobiła ona trochę bałaganu....ale jak to się mówi...w dobrym młynie wszystko zginie i wszystko zostało zjedzone..Takie ciacho można zrobić bez biszkoptów lub dać jedną warstwę na dno, dać dowolne
Moje domowe kucharzenie
Sałatka z buraków z kozim serem i roszponką 224Obieramy i kroimy drobno czosnek, który wrzucamy do oliwy z octem i mieszamy. Roszponkę mieszamy z kozim serem i dymką oraz przekładamy na talerz. Gdy parowar skończy prace, buraki kładziemy również na talerzu, posypujemy wszystko słonecznikiem i dressingiem. Jak zawsze czekam na Wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało
Parowar Faceta
Sałatka ziemniaczana z pomidorami i tuńczykiem 237Nietypowy lunch do pracy? Nie macie zbyt wiele czasu na jego przygotowanie? Ja wtedy staram się ratować sałatkami lub daniami z piekarnika. Tym razem zainspirowałam się przepisem z bloga Filozofia smaku . Jednak nie byłabym sobą gdybym paru rzeczy nie zmieniła :) Składniki na 4 porcje: 600 g młodych ziemniaków 1 czerwona cebula 300 g pomidorków koktajlowych kilkanaście czarnych oliwek
Fabryka pomysłów
Najprostsza zupa kalafiorowo-kokosowa 207całym dniu pełnym obowiązków ukojenie w postaci młodych, świeżych warzyw radośnie pływających w gorącym kokosowym bulionie potrafi zdziałać cuda. Dodam tylko, że przygotowanie tej zupy wymaga minimalnego wkładu pracy; z wdzięcznością pominęłam etap przygotowania bulionu – na ratunek przyszły suszone warzywa. Po raz pierwszy próbowaliśmy tej zupy u Rodziny, bardzo nam posmakowała, tak więc wzięłam przepis i od tamtej pory bardzo
Roślinna - blog wegański