Wracając z pracy wstąpiłam do sklepu po „coś” na obiad. Często wybieram się na zakupy nie wiedząc po co tak naprawdę idę. Dopiero w sklepie gdy widzę produkty przychodzi natchnienie i pomysł na obiad. Tym razem trafiłam do sklepu w środę czyli w dzień dostawy świeżych ryb. Pomyślałam „Super. Dawno nie jedliśmy ryb”. Kupiłam 2 pstrągi i przyrządziłam
Pyza i Surówkaswoje. W moim odczucie jest to zaczyn, który łączy w sobie cechy naszej podmłody i zakwasu, ale zrobiony jest z najbielszej mąki, bez udziału drożdży piekarskich. Do rozpoczęcia fermentacji, pracy drożdży i bakterii kwasu mlekowego, użyta została odrobina oliwy i miodu. Autorki przepisu wspominają, że w południowych Włoszech stosuje się sok pomidorowy, a w Ameryce Łacińskiej dojrzałe banany lub winogrona
Grahamka, weka i kajzerkaprzygotowywania koktajli i innych napojów. Tutaj ograniczyć nas może tylko wyobraźnia :) Ja tym razem postawiłam na żółtego arbuza, czerwoną porzeczkę i miętę. Wyszło pysznie i zdrowo przy niewielkim nakładzie pracy - czyli to, co lubię ;) Składniki: żółty arbuz, czerwona porzeczka, świeże liście mięty, woda do uzupełnienia, opcjonalnie kostki lodu. Z arbuza wykroić żółty miąższ i zblendować go. Porzeczki opłukać, oberwać
Codzienna kuchnia niecodziennaDrodzy, zostałem nominowany do piątki najlepszych blogów kulinarnych na Dolnym Śląsku. Jest mi niezmiernie miło, że moja praca została tak wysoko doceniona. Jednak, żeby wygrać, potrzebuję Waszej pomocy! Jeżeli uważacie, że mój blog zasługuje na tytuł tego najlepszego, to pragnę gorąco Was zachęcić do oddania na mnie swojego głosu. Dokonać można tego poprzez aplikację na Facebooku . Głosowanie trwa
Food Squareczubate łyżeczki pesto, 4 połówki suszonych pomidorów, 1 łyżka oliwy z bazylią, 1 łyżka oliwy z chili, 3 łyżeczki kaparów, Bułeczki idealne na piknik, śniadanie, czy do pracy. Można je przygotować wieczorem, a rano tylko spakować i w drogę :) Z bułek ściąć wierzchy i wyjąć miąższ nie uszkadzając skórki. Połowę miąższu wraz z pesto, suszonymi pomidorami, kaparami, oliwą zmiksować. (Reszty
królestwo garówOstatnio długo mnie nie było, a to praca, a to trochę urlopu, a to po prostu odpoczynek, ciągle brak czasu, albo chęci, żeby usiąść przed komputerem. Ale już wracam z kolejną dawką przepisów. Pogoda ostatnio nie sprzyja temu, żeby długo stać w kuchni i piec wymyślne ciasta, ale sprzyja temu, żeby ten czas spędzić z dziećmi. Razem z Zuzią
dom-agi.plBardzo proste o ciekawym smaku, Kolejne danie w temacie na obiad i na zimno do pracy :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniaSezon pomidorowy trwa, więc czas pomyśleć o zachowaniu smaku pomidorów na zimę. Tego rodzaju sos bardzo się przydaje, gdy po pracy dopada nas przeraźliwy głód, a nie mamy czasu na przygotowanie posiłku. Wystarczy ugotować makaron, a w rondelku odgrzać sos ze słoika :) Ewentualnie dodać suszone oregano, zetrzeć twardy ser i gotowe :) Składniki : 3 kg pomidorów (u mnie mieszanka czerwonych
Weekendy w domu i ogrodziemąkę z olejem, solą i wodą zamieszać, następnie zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na około 1 godzinę. Gdy nie masz czasu możesz zaraz przystąpić do pracy z ciastem ciasto podzielić na 2 części, podsypać mąką, rozwałkować 2 cienkie placki. Placki ułożyć na papierze do pieczenia piekarnik nastawić na 250`C igiełki rozmarynu oberwać z gałązek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotować wieczorem i wstawić w wysokim naczyniu do lodówki. Krem również można przygotować wcześniej. Przed smażeniem ciasto powinno się nieco ocieplić. Ciasto można też przygotować rano przed wyjściem do pracy. Kategoria: Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Desery , DLA DZIECI , Naleśniki, gofry, placuszki , SŁODKO Tagged: drożdże , maliny , mascarpone
https:KKuchniaMniaminnych owocków + kilka łyżeczek cukru do posypywania owoców w środku ciasta cukier puder do posypania kilka łyżek mleka lub rozkłócone jajo - do posmarowania bułeczek przed upieczeniem Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od sporządzenia rozczynu: mleko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące, przelewamy je do dość wysokiej miski, rozkruszamy w nie drożdże, dodajemy cukier, szczyptę soli oraz ok.garść mąki
Symfonia SmakówDanie narodziło się z potrzeby chwili. Pracy dużo, a głód ścisnął za żołądek. Co zrobić w takiej sytuacji? Pierwsza myśl: makaron. Kolejna: cukinia, bo dużo i szkoda, by się zmarnowała. W końcu ketchupu z niej zrobiłam wystarczająco dużo na całą zimę ;) Składniki (na dwie porcje): 200 g makaronu świderki kilkunastocentymetrowa młoda cukinia kiełbaska jałowcowa (kawałek wielkości połowy cukinii) mała cebula
Weekendy w domu i ogrodzieBardzo lubię torty „naked” czyli te, które mają brzegi bez kremu – jest z nimi tak mało pracy jak tylko się da przy robieniu ciasta, a wyglądają i smakują świetnie. Dziś połączenie puszystego czekoladowego biszkoptu z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi czereśniami. Temu nie da się oprzeć ;) Składniki na biszkopt czekoladowy Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki
Ciastkozercynapoju shake. Orzechy to najlepszy sposób na to by czuć się nasyconym a jednocześnie poczuć zastrzyk energetyczny. Orzechy nerkowca to wartościowe białko, tłuszcze i spora ilość magnezu. Świetnie pobudzają pracę mózgu oraz podnoszą nastrój. Borówki to spora ilość antyoksydantów, bogactwo minerałów i witamin a także świetne wsparcie dla oczu. Zapraszam do zmiany nawyków śniadaniowych choćby na lato i wypróbowania koktajlu
Kuchnia PROzdrowotna