Dzisiaj pomysł na kaszę jęczmienną w formie sałatki. Fachowcy od żywienia zachwalają jej zalety. Kasze obniżają poziom cholesterolu. Pomagają przezwyciężyć depresję. Poprawiają wygląd skóry. Usprawniają pracę układu pokarmowego. Chyba więcej zalet już wymieniać nie trzeba :) Ta w towarzystwie rukoli, pomidorków i podsmażanej cebulki jest pyszna. Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej spora garść rukoli pomidorki koktajlowe 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku
Moja Galeria SmakuIdealna energetyczna przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy, na wycieczkę, do klubu fitness czy spakować dziecku do szkoły. Składniki na 6 dużych batoników: przepis zmodyfikowany z Gotuję, bo lubię 80 g płatków owsianych 70 g płatków pszennych 30 g płatków migdałowych 75 g suszonej żurawiny 1/2 szklanki poppingu z amarantusa 25 g wiórków kokosowych 40 g pestek
Moja Galeria Smakuobiadem jest trochę pracy, bo trzeba najpierw ugotować ziemniaki, podsmażyć mięso i warzywa. Następnie upiec w piekarniku. Zapewniam jednak, że ten wysiłek się opłaci :) jeżeli nie mieliście jeszcze okazji jeść pieczonej cebuli i czosnku to koniecznie musicie spróbować! Składniki na 2 porcje: z przepisu Krew i mleko 4 podudzia z kurczaka 8 małych ziemniaków 4 pietruszki 4 marchewki 1 cebula
Moja Galeria SmakuChrupiąca i zdrowa sałatka z marchewki według Grzegorza Łapanowskiego. Z dodatkiem imbiru, czarnego sezamu, miodu oraz sosu sojowego. Wystarczy, że zapakujemy w pojemnik lub słoiczek i lunch do pracy gotowy. Składniki: 4 marchewki sok z 1 limonki 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego czarny sezam około 1-2 cm imbiru Marchewkę obrać
Moja Galeria Smakuśniadaniowa rozpusta :) Jest to doskonałe śniadanie dla osób zapracowanych i mających mało czasu rano. Wszystko możemy przygotować wieczorem, wystarczy zamknąć słoik i włożyć do lodówki. Rano śniadanie do pracy gotowe. Zapewniam, że na pewno zrobi furorę wśród współpracowników ;) Oczywiście możemy sobie takie śniadanie zafundować również w domu, wykładając wszystkie składniki do wysokiej szklanki lub miseczki. Składniki na 2 porcje
Moja Galeria SmakuRewelacyjna, lekka sałatka na kolację lub lunch do pracy. Słodycz kukurydzy i winogrona przełamana kwaśnym sosem balsamicznym. Jest tak dobra, że u nas zniknęła w mig :) Składniki: z przepisu z bloga Sandra bakes a party 1 ulubiona sałata (u mnie masłowa) kiść winogrona (najlepiej bezpestkowego) 1 pomidor 1/2 długiego ogórka 3 łyżki kukurydzy z puszki kiełki rzodkiewki 1 filet
Moja Galeria Smakujakim jest olej lniany. Jest on doskonałym źródłem nienasyconego kwasu tłuszczowego Omega 3, który ma istotny wpływ na obniżenie złego cholesterolu LDL. Ponadto kwas zawarty w oleju lnianym poprawia pracę mózgu oraz wspomaga procesy trawienne. Jest również bogaty w witaminę E, tzw. witaminę młodości. Składniki: 500 g filetów śledziowych 100 ml oleju lnianego 1 duża cebula
Moja Galeria SmakuPestki dyni oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczą cennych minerałów, m.in.: cynku, który zadba o kondycję skóry i włosów, magnezu i potasu niezbędnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego, a także fosforu odpowiedzialnego za budowę kości i zębów. Samo zdrowie:) Składniki na 1 porcję: 2 kiwi sok wyciśnięty z 3 pomarańczy 1 łyżeczka pestek dyni Kiwi obrać, pokroić na mniejsze kawałki
Moja Galeria Smakudaje "kopa", często polecany jest po treningu fizycznym gruszka - jako jedna z niewielu owoców zawiera jod, który wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Są też skarbnicą bromu , który poprawia pracę mózgu. pestki słonecznika - są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe . Słonecznik jest także źródłem witamin E, B oraz A i D . Chrupiąc słonecznik dostarczamy więc organizmowi cennych antyoksydantów
Moja Galeria SmakuŚwietna propozycja na lunch w pracy lub pomysł na lekką kolację. Sałatka ta pełna jest wartościowego białka pochodzącego nie tylko z kurczaka, ale i z komosy ryżowej. Ponadto komosa ryżowa jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych nienasyconych, głównie kwasu linolenowego, oleinowego i linolowego. Ich spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Do tego
Moja Galeria Smakuwersja jest na prawdę pyszna. Truskawki i banan w dużym stopniu maskują smak buraka. Buraki dodaje do koktajli głównie z uwagi na ich zdrowotne właściwości . Buraki regulują pracę układu trawiennego , pomagają usuwać toksyny z organizmu, są zasadotwórcze, odkwaszają organizm. Są bogate w potas, wapń, magnez, kobalt, żelazo, mangan, witaminy A, C i B1. Ponadto występuje w nich
Moja Galeria SmakuLekka sałatka z pożywną komosą ryżową. Danie bezglutenowe i wegańskie. Można podawać je na ciepło i zimno. Myślę, że świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej (użyłam trójkolorowej) 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 mała papryka zielona 1 mała cukinia 2 ząbki czosnku szczypiorek natka pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego sól, pieprz
Moja Galeria Smakuzmiksować z bazylia i mlekiem. Na dno pucharka wyłożyć maliny, następnie wylać mieszankę lodową. Przyozdobić malinami i bazylią. Smacznego! * niech Was nie zmyli mięta użyta do dekoracji, wypadek przy pracy ;) w środku jest bazylia ;) Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla
Moja Galeria Smakuminut. Znowu marynowana, soczysta wołowina z pieczarkami i szparagami w przepysznym, słodkawym sosie teriyaki. Wystarczy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, umieścić mięso w marynacie a następnego dnia po przyjściu z pracy można przystępować do dzieła. Zamiast szparagów można z powodzeniem użyć fasolki szparagowej. Warto też zadbać o atrakcyjne podanie potrawy, wiadomo, na początku je się oczami:) Ten zestaw do sushi upolowałam
karmelowy