Witajcie! U mnie znowu króluje cukinia. Jak już wspominałam w jednym z poprzednich postów, cukinia to warzywo uniwersalne. A, że sezon na nią w pełni to
Kuchnia z widokiem na ogródZupa krem pomidorowa z kurkumą, niezwykle prosta w przygotowaniu i szybka. To dobry wybór na szybki lunch lub podwieczorek na ciepło. Krem z pomidorów możecie podać
Zasmakuj KuchniOd jakiegoś czasu zanim zapiszę coś na liście zakupów najpierw staram się wykorzystywać to co już mam zakupione. Przeglądam regularnie zamrażarkę i spiżarkę. W ten sposób
Mania WypiekaniaLody znane są na świecie już od ponad 5 tysięcy lat, choć bardziej przypominały wówczas znane dziś sorbety, niż kremowe gałki. Na przyrządzanie lodowych deserów pierwsi
mojewypiekiinietylkoLody znane są na świecie już od ponad 5 tysięcy lat, choć bardziej przypominały wówczas znane dziś sorbety, niż kremowe gałki. Na przyrządzanie lodowych deserów pierwsi
mojewypiekiinietylkoJako że na początku maja czeka mnie kolejne urodzinowe przyjęcie – tym razem mojego syna 2 latka, testuję ciasta, które nadawałyby się na spód tortu zamiast
CiastkozercyZdaję sobie sprawę, że makaron z dżemem może wydawać się na pierwszy rzut oka nieciekawym daniem. Ale wystarczy go spróbować, żeby się przekonać o nieocenionych walorach
Lamarida.plCzekolada z truskawkami to udane połączenie. Dlatego postanowiłam opracować przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami w mojej ulubionej ostatnio wersji, czyli wersji bez miksera. Ciasto jest
Moja DelicjaKrólik duszony w sosie z pieczarkami, to przepyszne danie w przepysznym sosie. Sosu jest tak dużo, że wykorzystujemy go do uduszenia w nim piersi z kurczaka
Moja DelicjaDomowy budyń jest nie tylko pożywny, ale również bardzo smaczny. Choć nigdy nie byłam fanką tego typu deserów (zawsze wolałam kisiele), to ten skradł moje
Smaczne ZdrowePraliny z daktyli i orzechów z nutą pomarańczy Czyli zdrowsza wersja tradycyjnych pralinek, które chyba każdy uwielbia. Te są naprawdę zdrowe, słodkie i sycące. Naprawdę dodają
Calzonella.comClafoutis to pyszny, francuski deser. Świeże owoce zapiekane w delikatnym cieście. Bardzo szybko się robi, wystarczy tylko wymieszać składniki ciasta i zalać nimi owoce. Nie potrzeba
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieW naszej kuchni zaczynają królować truskawki. Można z nich wyczarować pyszne desery lub dania obiadowe na słodko - u nas właśnie dzisiaj taki obiad. Ryż z dodatkiem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSmaczna propozycja na szybkie śniadanie, drugie śniadanie czy podwieczorek. Świetnie skomponuje się z jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym naturalnym. Ja i Zuzia uwielbiamy rodzynki, więc dodajemy
Anioszek w kuchniRazem z córeczką upiekłyśmy rano przepyszne ciasteczka z uwielbianym przez nas kremem kanapkowym czekoladowo-orzechowym..... Wyszły obłędne w smaku. Gdy były jeszcze ciepłe wprost rozpływały się
Smakołyki AsiŚwięta zawsze kojarzą się man ze słodkimi domowymi wypiekami. Ciasteczkami wykrawanymi z babcią,mamą, później z dziećmi...może kiedyś z wnukami ;) Ciasteczka te są naprawdę pyszne
Malinowe PocałunkiMięciutka, wilgotna “ Babka marmurkowa “, znana również pod nazwą “ Babka łaciata “. Jasna część babki aromatyzowana jest wanilią, a do ciemnej części dodawane jest kakao. Całość oblana polewą
Moja DelicjaCzas czytania: 2 min Panna cotta kokosowa z białą czekoladą i wanilią. Panna cotta, znaczy „gotowana śmietana” jest to klasyczny włoski deser. Zazwyczaj jest
SprawdzonaKuchnia.plDo tego przepisu zabierałam się dość długo. Pastę zdążyłam zrobić kilka i to nie tylko jako pastę z zielonego groszku. Letnia wersja to pasta z bobu
Figa S-makiemZapraszam was do wypróbowania surówki z buraków (jak sama nazwa mówi – surowych). W sezonie przednówkowym, ale oczywiście nie tylko, zajadamy się burakami. U nas cenione
Dorota Smakujekorzystam z mniejszych szklanych pojemników i małych plastikowych foremek do deserów – właśnie one są pokazane na zdjęciach. Foremki są bardzo wygodne, bo mamy już gotowe porcje i moje dzieci lubią wyjadać torcika owocowego bezpośrednio z pojemnika Poza tym, mini torciki świetnie prezentują się na stole i goście na pewno będą zachwyceni nie tylko ich wyglądem, ale także ich smakiem(...)agar w proszku. Mieszamy łyżką aż do rozpuszczenia agaru. Dosładzamy syropem z agawy do smaku. Następnie zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut aż zgęstnieje. Dla nas tak przygotowana warstwa owocowa jest wystarczająco słodka i dlatego nie używam w niej syropu z agawy. Poza tym, dodam nieskromnie , proporcje całego tortu tak dobrałam, żeby wszystkie trzy warstwy
Lamarida.plDzisiaj chciałabym podzielić się z Wami naszym ulubionym przepisem na jaglankę, którą cz ę sto przygotowuj ę w sezonie wiosenno-letnim, gdy za oknem słońce
La grande e la piccola cuocaPrzepyszne lody o smaku karaibskiego drinku. W naszej wersji oczywiście bez alkoholu :) Kokos i ananas to ostatnio moje ulubione połączenie smakowe. Uwielbiam ananasowca , ale te lody
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKochani, ćwiczycie ? Uprawiacie sporty ? Jesteście aktywni fizycznie ? Jeśli nie - pora zacząć. Nawet niewielka ilość ruchu i wysiłku fizycznego sprawi, że poczujecie się zdecydowanie
kolorowotorcikowoPaszteciki z pieczarkami, to hit ostatnich tygodni. Przygotowane na szybko, bez szczególnych starań, tak naprawdę, żeby kupione pieczarki nie zalegały w lodówce;) Ku mojemu zdziwieniu zniknęły
Codziennik KuchennyPisałam Wam już, że kocham czereśnie? Gdy tylko znalazłam w sklepie ich koszyczek (2,2kg) w okazyjnej cenie to nie zawahałam się z zakupem. Oczywiście wtedy
Mania WypiekaniaInspiracją do zrobienia tych placuszków było ulepszenie podwieczorka mojego Siostrzeńca, wyszło tak, że smakuje nie tylko dzieciom. Razem z Dominikiem uwielbiamy wszelkiego rodzaju naleśniki
Cooking MonsterWiększość z nas pamięta (kto urodził się najpóźniej pod koniec lat ’70) jak na półkach sklepowych był ocet i ….bezy. Pamiętam jak na własne
Magiczny Garnek