Dzisiaj kolejny sos do kolekcji, tym razem na bazie sera feta. Przepis pochodzi ze strony Lepszy smak , jednak troszeczkę go zmodyfikowałam. Sos ma fantastyczny smak
Kulinarne przygody GatityLubię mieć w lodówce słoiczek pesto domowej roboty. Na jego bazie możemy na szybko przygotować sporo dań: makarony, różnego rodzaju grzanki czy kanapki. Wspaniale
Kulinarne przygody GatityKolejna odsłona pesto, dzisiaj na bazie rukoli i ziaren słonecznika. Ostatnio stałam się wielbicielką pesto, smakuje mi do wszystkiego ! W zanadrzu mam jeszcze do wypróbowania przepis
Kulinarne przygody GatityDo calamares la romana koniecznie musi być sos alioli, czyli sos czosnkowy. Już jakiś czas temu publikowałam przepis na ziemniaki z sosem alioli , ale tam
Kulinarne przygody GatityWracam po krótkiej przerwie urlopowej, z nowymi pomysłami :-) Przetwarzanie pomidorów na zimę to niestety znak, że powoli zbliża się do na jesień... Do tej pory
Kulinarne przygody GatitySezon bakłażanowy w pełni ! Bardzo mnie to cieszy, bo bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Niestety, w domu jestem osamotniona w mojej miłości, bo poza
Kulinarne przygody GatityPrzy ostatnim pieczeniu pomidorów część z nich brzydko mi się rozpadła, niestety nie nadawały się do podania w całości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł
Kulinarne przygody GatityKlasyczny sos grzybowy ! Taki lubię najbardziej, a na dodatek lubię go jeść właśnie tak jak to przedstawiłam na aranżacji: pure z ziemniaków i nic więcej ! Bo
Kulinarne przygody GatityPrzy okazji robienia przetworów z pomidorów, sosu z pieczonych pomidorów , ketchupu pomidorowo-śliwkowego , czy sosu pomidorowego do makaronu postanowiłam też zrobić klasyczny
Kulinarne przygody GatityUwielbiam pesto, powiem więcej: uwielbiam wszystkie rodzaje pesto ! Robiłam już pesto z rukoli z bazylią i pesto z natki pietruszki
Kulinarne przygody Gatityułożeniu na niej placka, wsunęłam na najniższą szynę pieca, aby pizza piekła się przede wszystkim od spodu. Zamiast tradycyjnego sosu do pizzy na bazie passata di pomodoro , wykorzystałam przepyszny dip z pieczonych pomidorów - słodko-kwaśno-pikantny, z dodatkiem octu balsamicznego, który ładnie komponuje się z rukolą. Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) ciasto
Chilli Czosnek i Oliwaburrito ułożyłam na rozgrzanej patelni grillowej i opiekłam z obu stron. Opiekłam na "sucho" bez dodawania tłuszczu. Tak postąpiłam z każdym plackiem tortilli. Niestety mój syn nie chciał żadnego dipu ani sosu do burrito, więc pozostałam przy wersji podstawowej :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktów firmy Ballarini - wok i patelnia grillowa linii Salento White Stone / - są super
Blondynka Gotujejadłam jeszcze śmietanę :) Teraz używam jogurtu naturalnego, dlatego (naturalnie) sosy śmietanowe zamieniłam na sosy jogurtowe. Przy okazji innego wpisu wspominałam już, że również zupy "zabielam" śmietaną, a dipy z jogurtem naturalnym przygotowuję prawie codziennie :) Jeśli chodzi o grzyby - dostałam pięknego dużego kozaka i sam jeden "zrobił" mi obiad. Nie lubię pisać konkretnej ilości grzybów w przepisach
Kraina Tysiąca Smakówłosoś kabanosy papryka grilowana oliwki nadziewane papryką pomidory koktailowe szynka z pieprzem szynka serrano rapszonka ogórek krakersy Wykonanie: Wszystkie składniki kroimy i układamy na talerzu. Ogórki kroimy w słupki. Dip czosnkowy: 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu greckiego mieszamy z 2 ząbkami wyciśniętego przez praskę czosnku, dodajemy pieprz do smaku. Smacznego
Smaki Edytyfarsz delikatnie. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35-40 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa. Posypujemy orzechami, świeżymi ziołami lub podajemy z ulubionym dipem. Smacznego
Mango Papaja