Tłusty Czwartek - dzień pączkowej rozpusty i...odstawienia na chwilę wszelkich diet (występek nie do pomyślenia, dla co nie których, ale ich strata). Dzisiaj królują nie tylko pączki i faworki, ale na stołach pojawiają się też pączki portugalskie ( przepis ) alb o oponki serowe ( przepis ). Tradycja tradycją, a więc pączki z marmoladą muszą dzisiaj być i u mnie dzisiaj właśnie takie pączk
Bon appetit mon amiespotkań. Jednakże, bardzo nie lubię kiedy warzywa pływają w majonezie, a nie jest on jedynie dodatkiem "sklejającym" całość. Dlaczego jest to (nie)tradycyjna sałatka? Właśnie dlatego, że będąc na diecie wegańskiej musiałam wyeliminować pewne produkty. Robiąc tę sałatkę musiałam kombinować tak, by nie straciła swojego smaku. I jak myślicie, udało się? Pewnie! Członkowie mojej rodziny nawet nie zauważyli różnicy
Be Fit Be Strongwspomóc działanie antynowotworowe brokułów, zaleca się ich jedzenie z pomidorami lub warzywami kapustnymi czy rzodkiewkami. Dzisiaj u nas gotowane na parze brokuły, z lekkim sosem czosnkowym. Jeśli jesteś na diecie, to doskonałe danie dla Ciebie. Oczywiście, sos na bazie jogurtu jest lekki i ma delikatny smak. Jeśli mają go jeść panowie, polecam dodać 1 łyżkę majonezu lub choćby śmietany
Mieszam w Garnkunowe postanowienia. Najważniejsze z nich - odchudzić kuchnie. ;-) W związku z tym proponuję dziś gotowane pulpety w lekkim, paprykowym sosiku, bez dodatki mąki, śmietany czy innych niepożądanych w diecie składników. Miało być świeżo, lekko i smacznie. Wszystkie założenia spełniłam przygotowując to danie. :-) 500g mięsa mielonego 3 łyżki kaszy manny 1 jajko 2 cebule 3 czerwone papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Szefowa kuchnimusiałam bloga troszkę zaniedbać. Ten tydzień mam nadzieję będzie spokojniejszy i uda mi się nareszcie wrócić do codziennych rytuałów, ćwiczeń, pieczenia i blogowania oczywiście. Jeżeli jesteście na diecie, zamknijcie lepiej oczy lub szybciutko wyjdźcie z tej strony, najlepiej… Continue reading Miodowa babka z daktylami
brunetkawkuchnichciałam, więc pora na podejście numer dwa. Tymczasem udało mi się popracować nad moimi koszmarnymi nawykami żywieniowymi. Jeszcze miesiąc temu hot dogi i zapiekanki stanowiły podstawę mojej diety przez te godziny, które spędzałam w pracy, a w domu buzię skutecznie zapełniały mi chipsy. Postanowiłam wziąć się za siebie i udało mi się całkowicie zrezygnować z fast foodów i z chipsów
W poszukiwaniu inspiracjiidealna propozycja na zimowy obiad. Nie dość, że porządki rozgrzeją to również nasycą i dostarczą składników odżywczych. Do ich przygotowania warto wykorzystywać warzywa strączkowe, które są niezbędnym elementem zbilansowanej diety, a do tego są bardzo smaczne. Zupa z ciecierzycy z dodatkiem przypraw bardzo przypadła mi do gustu. Dodatek świeżo zmielonego kminu rzymskiego i kolendry przyjemnie podkręca jej smak
Milion Smakówczyli inaczej quiona jest produktem bogatym w pełnowartościowe białko, zawierające pełny kompleks aminokwasów. Bogata w witaminy i składniki mineralne. Idealna dla wegan i wegetarian, a także dla osób na diecie bezglutenowej. Właściwości: ma wysoką zawartość białka, magnezu, wapnia, fosforu i żelaza, zawiera witaminę B, C, i E, naturalne źródło błonnika pokarmowego, jest rośliną bezglutenową o niskim indeksie glikemicznym
Zdrowie na języku :Pponieważ udało mi się w bardzo przyzwoitej cenie kupić tę książkę w księgarni internetowej platon24.pl to drugi egzemplarz przeznaczyłam na prezent dla mojej Przyjaciółki, której córka jest na diecie bezglutenowej. Poniżej podaję obie wersje przepisu Składniki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzedstawiam przepis lekką sałatkę, idealną na drugie śniadanie lub kolację. Sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania, a do tego bardzo zdrowa. To doskonała przekąska dla osób będących na diecie. SKŁADNIKI: 1 grejpfrut czerwony, 1 wędzony filet z kurczaka, 5 liści sałaty masłowej, 50g orzechów nerkowca, 5 łyżek jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku
Tradycyjna kuchnia Kasizwiązku z tym, że mam weekend wolny od zajęć, pozwoliłam sobie wziąć udział w kursie "Żywienie w chorobach tarczycy, diety wegetariańskie i wegańskie". Kurs ten trwa całe dwa dni - sobotę i niedzielę. Mam nadzieję, że dużo z niego wyniosę i pieniądze nie pójd ą w błoto. Dzisiaj postanowiłam wstawić pizzę na żytnim spodzie, o której wspominałam Wam w przepisie
Be Fit Be StrongAmerican’s relationship with steak. Although I love steak, I also love pork. After 25 years of Polish Pork Cuisine , pork has become an integral part of my diet. Sometimes when I get cravings for the old times and Slavic – Germanic culinary tradition , I make a simple pork schnitzel accompanied with potatoes and dill . When the spirit
Food Polkabyły warsztaty z Tesco i dwoma pozytywnie zakręconymi chłopakami Łukaszem Remisiewiczem ( www.runeat.pl ), Arvindem Juneja ( www.fitback.pl ). Było to bardziej spotkanie niż typowe gotowanie, ale było fajnie. Opowiadania o dietach i o tym o co tak naprawdę w tym chodzi, że każda z nich działa odmiennie na różnych ludzi. Puentą było przygotowanie 3 ekspresowych posiłków, które możemy zabrać ze sobą
Malinowe Pocałunkiwspólne leniwe śniadanie. Do jej przygotowania użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważn ym składnikiem naszej codziennej diety. Dietetycy zalecają spożycie 2 łyżek tego oleju dziennie. W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi on zapachów, co jest bardzo istotne. Szakszuka
Kulinarne przygody Gatity