Kolby kukurydzy - co z tym fantem zrobić? 250Uwielbiam chodzić na stragany warzywne. W Krakowie szczególną miłością darzę Stary i Nowy Kleparz. Wiosną moje oczy cieszą zielone nowalijki, latem czerwone truskawki i maliny, a
W kuchni Katie
Ciasteczka kokosowe 264Choć jeszcze nie mamy kalendarzowej jesieni, to jednak aura za oknem jest typowo jesienna. W takie dni jak dzisiejszy, kiedy krople deszczu bębnią o parapet, jedyne
W kuchni Katie
Wiejska bułeczka z chipsami z boczku i jajkiem w koszulce 311Zapewne wiecie o tym, że śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia . Ostatnio wraz ze współlokatorką pozwoliłam sobie na małe śniadaniowe szaleństwo. Miałam okazję
W kuchni Katie
Roladki z polędwiczki wieprzowej faszerowane kozim serem i orzechami włoskimi, w asyście puree selerowo-jabłkowego i sałaty 333Paweł twierdzi, że zmiana miejsca zamieszkania wyszła mi na dobre. Częściej i przede wszystkim lepiej gotuję - bardziej złożone dania, a i do sesji zdjęciowych bardziej się
W kuchni Katie
Risotto z kurkami 286Pamiętacie jak kiedyś robiłam risotto, ale z normalnego, białego, długoziarnistego ryżu? Jeśli nie, to zajrzyjcie tutaj . Dziś chcę Wam przedstawić przepis na prawdziwe risotto, do którego
W kuchni Katie
Pieczonki 461Gdy przyjechałam z Pawłem na studia do Krakowa, często ze współlokatorkami z akademika oraz znajomymi z uczelni dyskutowaliśmy o naszych lokalnych przysmakach. I gdy zaczynaliśmy opowiadać
W kuchni Katie
Crème brûlée 236Crème brûlée to klasyk w dziedzinie deserów, jest znany na całym świecie, tak samo jak tiramisu czy panna cotta . Deser ten rzekomo wymyślili Francuzi. Po raz
W kuchni Katie
Piaskowiec z owocami 423Mieszkanie w większym gronie mimo wszystko ma swoje plusy. Późnym jesiennym wieczorem można wspólnie spędzić czas w kuchni i upichcić jakieś ciacho na weekend. A przy
W kuchni Katie
Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowo-śmietanowym 462Jutro, 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu :) A z racji tego, że zarówno ja, jak i Paweł kochamy pastę, mamy dla Was pyszną (oczywiście według nas
W kuchni Katie
Filet z dorsza w sosie cytrynowym z purée z zielonego groszku i karmelizowaną marchewką 332Witajcie! Wiem, że ostatnio Was zaniedbuję i przez to na blogu pojawia się niewiele przepisów. Ale prawda jest taka, że nie wyrabiam z czasem. Za dużo
W kuchni Katie
Małże, mule, omułki - czyli co skrywa czarna muszelka 309I pomyśleć, że jeszcze dwa lata temu nie wzięłabym żadnego z owoców morza do ust. Po prostu nie i koniec! Gumowata konsystencja morskich żyjątek sprawiała, że
W kuchni Katie
Mule w sosie śmietanowo-serowym 305W ostatnim poście napisałam Wam kilka informacji na temat tego, jak postępować z mulami . Dziś chciałabym Wam zaprezentować przepis na małże w sosie śmietanowym z serem
W kuchni Katie
ROLADA SZPINAKOWO-ŁOSOSIOWA 349usłyszała nawet: "zakochałem się w Tobie na nowo", także musi w tej zielono-różowej pyszności być coś, co przez żołądek zaprowadzi prościutko do serca. PRZEPIS (Idealny na diecie Bezglutenowej): SKŁADNIKI: - 2 opakowania szpinaku mrożonego lub 1 opakowanie świeżego, - łosoś wędzony - 1 opakowanie, - odrobina masła (aczkolwiek spokojnie można pominąć), - 3 jajka, - 2 serki do smarowania - ważne aby konsystencja nie była(...)możemy położyć pokrojoną mozzarellę. Całość zawijamy dość "ciasno". Roladę owijamy w folię lub w papier i wkładamy do lodówki! Teraz już możemy kroić i rozkoszować się smakiem! :) Przepis (dieta Dukana i osoby po prostu dbające o linię): Czyli wersja odchudona Składniki: - 2 opakowania szpinaku mrożonego lub 1 opakowanie świeżego, - łosoś wędzony - 1 opakowanie, - 3 jajka, - 2 serki do smarowania
Wypisz Wymaluj
SZPINAKOWY RAJ POD BZEM. 297szklanki (my robiłyśmy bezglutenowy, więc - szklanka mąki owsianej bezglutenowej na ciastka i szklanka mąki bezglutenowej na ciastka) - cukier waniliowy domowej roboty - nie za dużo, - proszek do pieczenia (w przypadku diety - proszek bezglutenowy), 1 łyżeczka DODATKI: - ser mascarpone, - miód, - dżem ŁOWICZ - CZARNY BEZ, - cynamon. WYKONANIE BISZKOPTA: /Przed rozpoczęciem przygotowujemy szpinak - myjemy, osuszamy i szatkujemy./ 1. Całe jajka ubijamy, powoli dodajemy cukier(...)proszkiem do pieczenia i na mniejszych obrotach ubijamy. 5. Dorzucamy szpinak i mieszamy łyżką. PIECZENIE: 1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą (w przypadku diety - bezglutenową). 2. Wylewamy masę do tortownicy. 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. 4. Pieczemy - termoobieg, góra - dół. 5. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni
Wypisz Wymaluj
TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy). 239szklanki mąki bezglutenowej (pół na pół - owsiana bezglutenowa i mąka bezglutenowa na ciastka) - łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego. /Mąka owsiana bezglutenowa jest w 100% bezpieczna dla osób na diecie. Nie jest to zwykła mąka owsiana! Wystarczy się rozejrzeć w odpowiednim miejscu i znaleźć można różne owsiane produkty, które sygnowane się znaczkiem przekreślonego kłosa. Nie będziemy robić reklamy konkretnym markom(...)proszkiem do pieczenia i na mniejszych obrotach ubijamy. 5. Dorzucamy szpinak i mieszamy łyżką. PIECZENIE: 1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą (w przypadku diety - bezglutenową). 2. Wylewamy masę do tortownicy. 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. 4. Pieczemy - termoobieg, góra - dół. 5. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. 6. Pieczemy kolejne
Wypisz Wymaluj