marynata z ogorkiem na kanapki,obiad 175minut. Odcedzić i smacznego:)). Ogórki konserwowe prawdopodobnie zacz ęły się tysiące lat temu w Mezopotamii i stały się popularne w starożytnym świecie. (Legenda głosi, że Kleopatra przypisywała jej wyglądowi dietę bogatą w pikle). Amerykanie przyjęli tę tradycję na serio w 1659 roku, gdy holenderscy rolnicy mieszkający na Brooklynie sprzedawali nadmiar ogórków w postaci płynu do różnych stoisk na rynku rolniczym
w mojej kuchni
Baby Monster - Zdrowe Musy - Przepisy 214łyżeczka miodu malinowego Acerolę i miód można dodać opcjonalnie, ja dodałam ponieważ Szkrabina dziennie zjada 1 łyżeczkę miodu z 1/2 łyżeczki aceroli. Osobiście gorąco zachęcam do wprowadzenia do diety tych 2 składników. Cennymi substancjami zawartymi w miodzie malinowym są między innymi enzymy pochodzące ze śliny pszczół (inwertaza, alfa-amylaza, beta-amylaza i inne), mikroelementy (potas, chlor, magnez
Szkrab Je Sam
KUCHENNA APTEKA #7 - ANANASY 239puszki zawsze można zamienić na świeżego ananas w 100 g dostarcza jedynie 50 kcal ananasy wykorzystywane są nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w farmaceutycznym - są składnikiem suplementów diety oraz kosmetycznym - w produkcji kremów do cery naczyniowej oraz w peelingach enzymatycznych, w balsamach antycellulitowych Pr zepisy z ananasem 1) ZIELONY KOKTAJL ODCHUDZAJĄCY 2) SAŁATKA HAWAJSKA 3) ZAPIEKANKA HAWAJSKA
Kuchnia MagdaLeny
Co w maju do lunchboxa? - Proste obiady na 7 dni #3 (PDF do pobrania) 331Mamy pełnię wiosny, a stragany uginają się od świeżych warzyw i owoców. Staram się więc zaprosić do mojej kuchni jak najwięcej sezonowych produktów. Szparagi, szpinak, botwinka
Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa pomidorowa na kaczce 233pietruszki. Przed podaniem każdemu dolej około łyżki oleju lnianego. Olej lniany jako bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 stał się ostatnio jednym z podstawowych komponentów diet oczyszczających i zachowujących organizm w dobrej formie. Posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych, a jego długotrwałe stosowanie może przyczynić się nawet do walki z chorobami nowotworowymi. Na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchni
Zielona zupa cukiniowa 222więcej niż 30 minut :) Zupa składa się praktycznie z samych warzyw dlatego będzie bogata w witaminy i składniki odżywcze. Warto od czasu do czasu wprowadzić do naszej diety takie zdrowe potrawy :) Składniki 3 średnie cukinie średni seler cebula 3 ząbki czosnku odrobina oliwy sól pieprz gałka muszkatołowa 1,2 l bulionu Zielona zupa cukiniowa – przepis Cukinię, selera, cebulę kroimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Burger ze szpinakiem i bazyliową salsą z awokado (Burger Veg agli spinaci con salsa di avocado e basilico) 252Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta perfetta per chi segue la dieta vegetariana o vegana, e cerca allo stesso tempo una valida alternativa ai classici piatti a base di carne. Per costoro la mia proposta non possono che essere i burger agli spinaci, preparazione ottenuta solo con ingredienti genuini, a basso contenuto di grassi saturi e ad alto
La grande e la piccola cuoca
Pasta z selera i kaszy jaglanej 218grupie "Co jedzą polskie bezgluty" ktoś umieścił przepis na pyszną pastę i choć ja nie muszę wystrzegać się glutenu, składniki pasty stosuję w mojej diecie i chętnie skorzystałam z przepisu. Pasta jest pyszna, smakuje trochę ja smalec ze skwarkami i dlatego polecam serdecznie. Pasta z selera i kaszy jaglanej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
koktajl truskawkowo-bananowy 183jogurt naturalny, najlepszy jest gęsty. W tym nie ma grama białego cukru. Cała słodycz pochodzi z owoców. Uwielbiam ten smak :D A jak fajnie się wygląda po takiej diecie truskawkowej ;) Chcąc nie chcąc gubi się kilka dkg :D Polecam...a zresztą podejrzewam, że większość z nas teraz opycha się jakimś tworem z truskawek :D Smacznego
Pieprzyć z Fantazją
Zielony koktajl z liści rzodkiewki 150Nowy tydzień to zawsze pretekst do zmian. Legendy mówią, że wszystkie diety rozpoczynają się własnie od poniedziałku, to od tego dnia zaczynamy wprowadzanie zmian do naszego życia, licząc na to, że w końcu zakończa się one sukcesem. Poniedziałek to nadzieja na lepszy, nowy początek. I ja także zaczynam dziś od poniedziałku. Żeby nie było zbyt łatwo, budzę się z ogromnym
365 dni dookoła kuchni
Orzechowa tarta bez pieczenia i wyrzutów sumienia 188korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, które m.in. zmniejszają ryzyko chorób serca. A do tego są naładowane witaminami B i E. Każdy kto dba o zdrowie, powinien uwzględnić w diecie orzechy. Włoskie i laskowe zamiast pekan Przepis zaczerpnęliśmy z bloga Halfbakedharvest.com. W oryginalnym przepisie występują orzechy pekan, jedne z najzdrowszych, ale też wyjątkowo drogie. Niewielka paczka, w której mieści się
Niedzielny kucharz
Filet z pstrąga Yuan Yaki 193Ryby są nieodłącznym składnikiem zdrowej diety. Pstrąg towarzyszy nam od setek lat i był podawany w najróżniejszych formach już w kuchni staropolskiej. Polecany jest przez wielu dietetyków, jako ryba nisko kaloryczna, pożywna i zawierająca wiele substancji odżywczych. Filet z pstrąga Yuan Yaki. Składniki: – filety pstrąga łososiowego Marynata – proporcje 1:1:1 – sos sojowy – mirin – sake
mojewypiekiinietylko
Sałatka z awokado 256Awokado jest smacznym i ciekawym uzupełnieniem diety. Można je wykorzystywać do sałatek, deserów, zup, jako pastę do smarowania pieczywa… i nie tylko. Samo awokado ma dość mdły i niewyrażny smak, dlatego warto je wzbogacić dodatkowymi składnikami i przyprawami. Jak dla mnie idealnie pasuje sos sojowy, sok z cytryny, kropla – dwie oleju sezamowego i… to wszystko. Ale ja jestem smakoszem awokado
mojewypiekiinietylko
Kokosowe kulki a’la Raffaello 188kokosowe świetnie nadaje się do drinków, koktajli , deserów lub dań orientalnych , np. do gotowanego z curry ryżu. Jest również wspaniałym zamiennikiem mleka krowiego dla osób, które wyłączyły je z diety (np. z powodu nietolerancji laktozy). Można bowiem gotować na jego bazie budyń, kleiki czy przygotowywać mleczne koktajle lub domowe jogurty. Wiórki kokosowe, tak jak płatki kokosowe, mogą stanowić świetną dekorację
mojewypiekiinietylko
KUCHENNA APTEKA #6 - KALAFIOR 195zmieniają koloru z białego na zielony, pod wpływem chlorofilu (choć istnieje też zielona odmiana kalafiora 😉). Dowiedz się dlaczego warto jeść kalafiory i kto musi ich unikać w swojej diecie... Kalafior to źródło: witaminy C witaminy K witamin z grupy B kwasu foliowego potasu magnezu manganu błonnika białka (zawiera go więcej niż inne warzywa) fitosteroli związków siarkowych - glukorafanina należąca do glukozynolatów
Kuchnia MagdaLeny