Nie powinnam tego robić, ale niestety jestem słabym człowiekiem. Jest mi wstyd, że nie potrafię panować nad swoimi żądzami pokarmowymi. Są takie dni, że “chodzi za
W kuchni Katiekońcu się udało! Poniższy przepis to przepis na chleb wg mnie idealny. Jest bez mąki (co było dla mnie priorytetem), tak więc mogą go jeść osoby na diecie bezglutenowej. Jest bardzo smaczny, ma zbilansowany smak. Nie jest twardy, co niestety często bywa przy chlebach typowo ziarnistych, ale nie jest też "gumowy" ani "mokry", co zdarza się przy pieczywie z domieszką(...)serka wiejskiego. No i te niskie węglowodany! 1 kromka tego chleba zawiera tylko 2g węgli 💗 Dla mnie strzał w 10! 😉 😊 Zwłaszcza, że na diecie niskowęglowodanowej właśnie brak pieczywa odczuwam najbardziej 😊 Składniki: 30 g orzechów makadamia (mogą być inne dowolne) 30 g roztopionego masła 82% tłuszczu 120 g mielonego siemienia lnianego 25 g otrębów orkiszowych 2 łyżki sezamu
Walijskie PichcenieDbamy o zdrowie, wybieramy świadomie produkty, stosujemy diety.... osobiście uważam, że nie warto rezygnować ze wszystkiego i cukier oraz biała mąka w diecie zdrowej osoby być powinny. Niemniej jednak, czasem warto zamienić kaloryczny deser na coś lżejszego. Zapewniam, że takie desery też są bardzo smaczne i sprawiają dużo przyjemności. Jeżeli macie ochotę na lekką panna cottę z jogurtu , śmiało przygotujcie
kolorowotorcikowoksiążka Konrada Budzyka "Hummusy i pasty" ( klik do recenzji ). Książka dla mnie niezwykle ważna, bowiem hummus, labneh i pakistańska wołowina stanowiły w Al-Khobar jedne z głównych składników mojej diety. To właśnie mieląc ciecierzycę na mąkę do pakory (warzywa smażone w cieście), spaliłam całkiem przyzwoity wysokoobrotowy blender. Teraz już nie mam tego problemu, robot Kohersen MyCook o ogromnej mocy(...)wszechobecne słowo bukra (pol. jutro) najlepiej oddaje charakter mieszkańców Półwyspu Arabskiego. Hummus w krajach arabskich, to nie tylko dodatek do falafela, warzyw czy płaskich arabskich chlebów. To podstawa codziennej diety, to wspólne biesiadowanie i długie godziny rozmów, wczesnym rankiem lub nocą, kiedy słońce nie jest już tak dokuczliwe. Idealny hummus powinien być jedwabiście gładki, z wyczuwalną nutą czosnku i oliwy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawróciłam z krótkiego urlopu mam problemy żołądkowe. Spokojnie, nie będę użalać, tylko chcę Was ostrzec. Generalnie mam bardzo wrażliwy żołądek i cały układ trawienny, dzięki temu też przeszłam na dietę wegańską, która mnie wyleczyła z większości problemów- ale o tym innym razem. Dokładnie w dzień przez wyjazdem na urlop, czyli w niedzielę po obiedzie zaczęłam się źle czuć, ot takie(...)było już tak na 90 % dobrze, a następnego dnia rano już normalnie. Wróciłam do domu w sobotę i od niedzieli znowu się zaczęło. Nie tak tragicznie, ale mimo trzymania diety miałam spuchnięty brzuch, nie mieściłam się w dżinsy, które mam normalnie luźne w pasie, cały czas mnie muliło i kręciło w żołądku. Doszłam do wniosku, że chyba ta „jelitówka
greenscarfnaprawdę przepyszne. Należy do całej rodziny dań o nazwie " lathera ", odnoszącej się do potraw gotowanych w sosie na bazie oliwy (czyli „ lathi ” w języku greckim). To tajna broń greckiej diety i jeden z ich sprytnych sposobów na przemycenie do codziennego jadłospisu dużej ilości warzyw. Grecy w sosie z oliwy i pomidorów przygotowują przeróżne warzywa, zależnie od sezonowości. Moja ulubiona
Chilli Czosnek i OliwaWiosna sprzyja nowym postanowieniom i zmianom w diecie. Trochę słońca, wyższe temperatury i czujemy się pełni sił i witalności. Dbając o zdrową dietę, zwróćmy uwagę na spożycie białego cukru i przetworzonej białej mąki, jest to szczególnie ważne dla osób z cukrzycą, bo właśnie te produkty najsilniej wpływają na glikemię. Istnieje wiele sposobów na obniżanie indeksu glikemicznego potraw i nawet takie
DietologGorąco. Upał. Lody aż same się proszą żeby je zjeść. Jest to nie lada wyzwanie dla dbających o linię i unikających cukru. Domowe lody to idealny
Marta próbujeLeczenie cukrzycy to przede wszystkim dbanie o to, aby poziomy cukru we krwi były odpowiednie. Musisz stale je obserwować, jednocześnie dawkując jednocześnie dawkując odpowiednie leki, ćwicząc, czy też trzymając dietę. To jest tak naprawdę kwintesencja dobrej kuracji, która przyniesie efekty. Tutaj również istotną rolę będzie odgrywała zewnętrznie podawana insulina. Dzięki stałej obserwacji będziesz mógł kontrolować poziom cukru we krwi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!W ciągu ostatnich tygodni nie pojawił się żaden wpis na blogu. W moim życiu sporo się dzieje, jest dużo zmian i po prostu ciężko to przyznać
W kuchni Katieczekać do jutra na olśnienie. Na szczęście rano obudziłam się już z głową pełną pomysłów i tak powstały wegańskie placuszki z grochu. Groch to jeden z podstawowych składników diety wegańskiej i wegetariańskiej. Jest on bogatym źródłem wielu witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, składników mineralnych: potasu, sodu, fluoru, magnezu, żelaza, kobaltu, miedzi, manganu, chloru, wapnia, fosforu(...)zawiera dużo błonnika oraz, co najważniejsze, posiada łatwo przyswajalne białko (aż blisko 24g/100g). Jednym słowem, zawarte w grochu witaminy i składniki mineralne, doskonale uzupełniają bezmięsną dietę. Ta roślina strączkowa zostaje niestety bardzo często niedoceniona. To ogromny błąd, gdyż stanowi ona świetną bazę do obiadu, a wszystko za sprawą uczucia sytości, jakiego doświadczamy po jej spożyciu. Pokochajmy więc groch, mam nadzieje
Smiling Shrimpnaszej ery. Dlaczego właśnie ta data i to miejsce ma znaczenie w historii pizzy? To właśnie tu archeolodzy wydobyli z lawy płaskie placki z mąki, które były podstawą diety mieszkańców Pompei i pobliskiego Neopolis, greckiej osady, który później stał się słynnym Neapolem. W ruinach Pompeii odkryto również sklepy wyposażone w sprzęt i narzędzia, zgodne z zasadami stosowanymi w pizzeriach. Można(...)wyrabiać tylko według ściśle określonej receptury, tzn. ze specjalnej mąki, soli morskiej, sera mozzarella z mleka bawolego, oraz piekąc na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem. Zobacz też: Dieta i pizza - czy to możliwe? ; FIT PIZZA na cienkim cieście Więcej na: Today I Found Out -The Origin of Pizza
Better Life By Auntie JuPrzedstawiam przepis na bardzo łatwe śniadanko lub dietetyczny deser. Przepis idealny jeśli chcecie zrobić coś szybko w trakcie zabieganego dnia :-) Po schłodzeniu w lodówce - idealny deser
Marta próbujeLato sprzyja różnym dietom. Wiele osób wykorzystuje obfitość warzyw i owoców oraz możliwość uprawiania sportów, by zrzucić kilka zbędnych kilogramów, nagromadzonych podczas jesienno – zimowej stagnacji. Ważne jest, by odżywiać się zdrowo, ale także to, by nie popadać w obsesję. Zwracam uwagę na to, co jem, ile i o której. Szukam nowych rozwiązań, „odchudzam” tradycyjne dania. Wszystko(...)wygodniej nam się żyło. Bo naprawdę fajnie jest wejść do sklepu i wybrać fason sukienki, która nam się podoba, a nie tę, w którą się mieścimy. Czasami, nawet na diecie, dopada nas ochota na coś pysznego. Latem najchętniej sięgamy po lody. Te tradycyjne mają sporo kalorii. Dlatego znalazłam inną wersję lodowego deseru – „dietetyczną”, w moim ulubionym, bananowo – kawowym smaku. Jeśli
W mojej kuchniktórych kasze i inne zboża grają główną rolę. U mnie podstawą tego dania jest komosa ryżowa. O jej odżywczych właściwościach pisałam już na blogu. Warto włączyć ją do swojej diety ze względu na bogate źródło białka. Szczególnie powinny o tym pomyśleć osoby na dietach wegetariańskich i wegańskich, ale nie tylko. Jako uzupełnienie u mnie bób, ale poza sezonem można użyć
Przysmaki Karolki