insulinę. Wreszcie, co nie mniej ważne, sycący efekt chleba żytniego jest powszechnie uznawany za integralny element kontroli wagi. Ze względu na fakt iż jestem szczęśliwym posiadaczem insulinooporności, a dieta bez pieczywa jest dla mnie utrapieniem i czymś z czym nie mogłem sobie poradzić pojawił się chleb fiński IG 40, ŁG 5. Chleb żytni z mąki pełnoziarnistej 2000 na zakwasie(...)aromatem. Ze względu na użycie mąki 2000, nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Jest więc idealny dla osób z insulinoopornością, odżywiających się z niskim indeksem glikemicznym i osób na diecie. Zaczyn do wypieku chleba (przygotowany dzień wcześniej): Zaczyn Wychodzi ok. 650 g zaczynu: 250 g mąki żytniej razowej 2000 250 ml wody ok. 180 g zakwasu W misce wymieszaj mąkę
lysygotuje.plWszystkich Krakusów pragniemy dziś serdecznie zaprosić do udziału w kolejnej edycji akcji „ CIACHO ZA CIACHO ”, organizowanej przez grupę charytatywną Szpunt z DDA “Beczka” w
W kuchni KatieW dzisiejszym wpisie zabieramy Was na wycieczkę do Francji. Nie będzie to co prawda przepis na foie gras, ale przygotowaliśmy dla Was równie pyszny pasztet z
W kuchni KatiePyry z gzikiem to danie, które wywodzi się z kuchni wielkopolskiej. Pyry to nic innego jak ziemniaki, a gzik to nazwa twarogu ze śmietaną i szczypiorkiem
W kuchni KatieNa wielkanocnym stole oczywiście nie może zabraknąć jajek. W moim rodzinnym domu jajka z koszyczka wędrowały do wielkanocnego żurku , ale i tak razem z mamą przygotowywałyśmy
W kuchni KatieJeszcze przez chwilę pozostajemy w klimacie wielkanocnym, a to z racji tego, że mam przepis, którym koniecznie muszę się z Wami podzielić! Tegoroczne Święta Wielkanocne spędzałam
W kuchni KatiePrzepis na to ciasto dostałam od koleżanki z pracy (Cześć Kamila :) ). Wydawało mi się, że ten przepis to ściema i tak naprawdę nic zjadliwego z niego
W kuchni KatieTarta to rodzaj okrągłego placka przygotowywanego z ciasta kruchego, francuskiego, rzadziej drożdżowego, wypełnionego nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Odmianą tarty na słono na kruchym cieście, zalanej masą
W kuchni KatiePogoda na szczęście zaczyna być kompatybilna z porą roku. A z racji tego, że jest ciepło mamy coraz mniejszą ochotę na ciężkie, tłuste jedzenie, a tym
W kuchni KatieW ciągu ostatnich tygodni nie pojawił się żaden wpis na blogu. W moim życiu sporo się dzieje, jest dużo zmian i po prostu ciężko to przyznać
W kuchni KatieNie powinnam tego robić, ale niestety jestem słabym człowiekiem. Jest mi wstyd, że nie potrafię panować nad swoimi żądzami pokarmowymi. Są takie dni, że “chodzi za
W kuchni KatiePogoda już iście jesienna. I niestety nie jest to nasza klasyczna, polska, złota jesień. Albo leje kilka dni pod rząd, albo mamy piękne słońce. Ostatnie dni
W kuchni KatiePrzez ostatnie pół roku nie pojawił się żaden przepis na blogu. Mogłoby się wydawać, że porzuciłam wrzucanie przepisów do sieci, że blog umarł śmiercią naturalną. Powodów
W kuchni KatieZ jednej strony fajnie, kilka ostatnich dni mieliśmy zimę z prawdziwego zdarzenia - mróz i zimno. Jak za czasów dziecięcych. Z drugiej - dziś piękne słońce, temperatura na
W kuchni Katie18. tego marca w Krakowie przy Klasztorze Ojców Dominikanów grupa charytatywna SZPUNT działająca w Duszpasterstwie Akademickim BECZKA organizowała zbiórkę pieniędzy, która zostanie przeznaczona na remont szkoły
W kuchni Katie