desery - 58579 przepisów (strona:874/3906)

LENIWY PORANEK#2: KASZA JAGLANA NA WYTRAWNIE 189

   Przez długi, długi czas nie mogłam przekonać się do kaszy jaglanej. Kiedy zaś to nastąpiło, wydawało mi się, że nie można jej jeść inaczej

W kuchni Karmel-itki
Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi : Konferencja + Warsztaty 220

region łódzki posiada wiele wspaniałych produktów w tym między innymi karpia z Byliny. Po miłym wstępnie zabraliśmy się za gotowanie. W menu znalazły się zupa chrzanowa / karp z Byliny / deser truskawkowy. Wszystkie dania były pyszne i na pewno przyrządzę je w domu A teraz kilka ważnych informacji na temat Festiwalu Dobrego Smaku: – Temat: Smaki dzieciństwa. – Danie festiwalowe kosztuje(...)deser + napój – 9 zł. – 26 restauracji (w tym 1 poza konkursem) + 11 kawiarni. – Festiwal trwa od 25.06 – 28.06.2015 r. – Konkurs Fotograficzny (klik). – Strona www Festiwalu Dobrego Smaku (klik). Lista restauracji i kawiarni, które biorą udział tegorocznej edycji festiwalu: RESTAURACJE 1. Bavaria czy Tyrol / Piotrkowska 64 / Kukuryku Na Patyku 2. Browar Restauracja Bierhalle / Manufaktura / Przysmak

Moja pasja smaku
ZUPA-KREM KOPERKOWA 198

   Stragany wprost uginają się pod ciężarem cudownych, świeżych owoców i warzyw. Kroczę pomiędzy nimi tak uśmiechnięta, zupełnie jakbym zobaczyła kurę znoszącą złote jajka. Tak

W kuchni Karmel-itki
Fasolowe babeczki z kremem szpinakowym i owocami 171

wytrawne babeczki. Nic bardziej mylnego :) Chociaż ich głównym składnikiem jest fasola, krem zawiera szpinak a w dodatku całość jest bez cukru to jak najbardziej jest to słodki deser :) Babeczki są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Świetnie komponują się z owocowym kremem który dzięki szpinakowi ma piękny, intensywny kolor. Świeże sezonowe owoce idealnie dopełniają całości. Pysznie i co najważniejsze(...)zdrowo więc nie ma co się zastanawiać nad przygotowaniem nawet gdy jesteście na diecie. Taki deser jest bogatym źródłem błonnika i witamin. Polecam :) 150 g fasoli Piękny Jaś Karłowy Kupiec 1 dojrzały banan (najlepiej z czarną skórką, wtedy będzie słodszy) 1 łyżka miodu 2 małe jajka 50 ml maślanki 30 g mąki gryczanej łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku

Mienta blog
Liebster Blog Award 218

nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował. Pytania od Olgi i moje odpowiedzi: Zupa, drugie danie czy deser? Deser, absolutnie. Muffiny czy kapkejki? Kiedyś muffiny, coraz bardziej kapkejki. Widelec czy łyżka? Łyżka. Śniadanie czy kolacja? Kolacja. Pierogi czy tortellini? Pierogi. Wypieki wielkanocne czy bożonarodzeniowe? Bożonarodzeniowe zimą i wielkanocne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik truskawkowy z parowaru 186

Ostatnio Wam obiecałem, że będzie więcej deserów :) A, że mój poprzedni sernik bananowy bardzo Wam smakował i wiele osób go zrobiło i chwaliło, postanowiłem zrobić kolejny :) Przepisu mocno nie zmieniałem, bo jak dla mnie jest idealny :) Ale jak się dokładnie zmienił zaraz przeczytacie :)   Składniki :  2 jajka  4 łyżki cukru pudru trzcinowego  0,5 kg twarogu sernikowego

Parowar Faceta
PSTRĄG Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 207

         To chyba najdziwniejszy sos, jaki w życiu robiłam. Słodko-wytrawny, owocowy na bulionie warzywnym. Totalna improwizacja, która naprawdę się

W kuchni Karmel-itki
Kulinarny Puchar Śląska 174

przebiegiem konkursu czuwało Jury, tj. komisja techniczna, profesjonalna komisja degustacyjna oraz blogerska, w której miałam przyjemność zasiadać:) Każda z drużyn konkursowych miała do przygotowania przystawkę, danie główne i deser. Degustacja dań konkursowych była prawdziwą kulinarną ucztą. Zwycięzców konkursu wyłoniła komisja kucharzy, biorąc pod uwagę europejskie kryteria obowiązujące na tego rodzaju konkursach. Kryteria, które my blogerki brałyśmy pod uwagę przy ocenie(...)Wyróżnienie za DANIE GŁÓWNE za smak i oryginalność przyznałyśmy Mateuszowi Tomasikowi i Szymonowi Kuśkowskiemu z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu. Deser, który zachwycił nasze podniebienia przygotowali Dmitri Prtrov i Paulina Pustelnik z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej. Zdjęcie: Natalia Rusinowska                             Gratulacje

Smakowity Blog Kulinarny
SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z OLIWKAMI 204

     Posiadanie przydomowego ogródka to wielki przywilej, a jeszcze większy, gdy klientka w sklepie, w którym pracuję, posiada własną szklarnię. Zaprzyjaźniona starsza Pani

W kuchni Karmel-itki
Pierś z kurczaka w marynacie miodowej. 189

 Jeżeli lubicie kurczaka w słodkiej marynacie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca pierś z kurczaka w marynacie miodowej z dodatkiem

Kuchnia Łukasza
KOKTAJL CZEREŚNIOWO-KOKOSOWY Z MELISĄ 191

      Z tego, co dobrze kojarzę, zaczynamy dziś astronomiczne lato. Dlatego zapytuję: GDZIE JESTEŚ?! Końcówka czerwca "raczy" nas wiecznym deszczem, silnym wiatrem i

W kuchni Karmel-itki
Pielmieni - rosyjskie pierogi 149

barek. Lodówka z napojami, cztery małe stoliki, jeden większy, taka tam cepelia. Za ladą dwie panie mówiące ze wschodnim akcentem. Karta też nie zachwyca: ze trzy zupy, ze trzy desery, ze trzy kanapki i pierogi. Znaczy się pielmieni, rosyjskie pierogi. Na początek zamówiłem ukraińskie piwo. Od razu do piwa dostałem paluszki, a chwilę później dwa kawałki ciemnego chleba i grubo(...)Podane w fajnym kamionkowym naczyniu, z odrobiną kwaśnej śmietany i koperku. Spróbowałem i aż mi kapcie spadły! Ciasto idealnie zrobione, mięso doprawione w punkt. Wow! A na koniec jeszcze deser. Ja zamówiłem ciasto z bezą, posypane granatem (była też wersja z kiwi). Bałem się. Beza jest słodka, a to zdecydowanie nie mój smak. I co? Otóż wcale nie była słodka

Marder&Marder Manufacture
Zupa krem z białych szparagów 169

Zupa krem z białych szparagów to klasyczna i bardzo delikatna zupa, którą obowiązkowo przygotowuję w sezonie szparagowym. Z dodatkiem grzanek smażonych na maśle i odrobinie estragonu

Oryginalny smak
Dietetyczny deser z malinami! 167

Przepyszny, lekki i prosty w przygotowaniu deser z świeżymi malinami. Deser pięknie się prezentuje, zachwyca smakiem i aromatem malin, najlepszych o tej porze roku.  Serdecznie Zapraszam! PRZEPIS TUTAJ

SMYKWKUCHNI
Zielone smoothie z kiwi, limonką i pomarańczą 147

kogo: dla fanów kiwi dla szukających letniego orzeźwienia dla lubiących zdrowe, naturalne desery Składniki: 4 kiwi pół limonki 1 pomarańcza łyżka miodu garść liści mięty łyżka syropu miętowego (opcjonalnie) Wykonanie:  Kiwi obrać, limonkę i pomarańczę sparzyć. Pomarańczę obrać i wrzucić do blendera. Wycisnąć sok z limonki (uwaga, by pestki nie wpadły do miski). Kiwi, pomarańczę, sok z limonki, łyżkę(...)miodu, listki mięty i syrop miętowy zmiksować za pomocą blendera. W razie braku syropu miętowego można dodać więcej listków mięty. Deser ozdobić listkiem mięty. Z podanych produktów można wykonać 2 porcje smoothie

Mania Wypiekania