oraz naszymi mężczyznami wspólną Wigilię. Była minichoinka, prezenty i, oczywiście, jedzenie. Jako deserową atrakcję wieczoru przygotowałam Pavlovą, do której E. starannie obierała cząstki klementynek. Nie wiem, czy jakiś deser jest w stanie zająć miejsce bezowo-owocowej królowej ;) PAVLOVA ZIMOWA Z POMARAŃCZAMI, KLEMENTYNKAMI, ŻURAWINĄ I MIĘTĄ Składniki na bezę: - 6 białek - 300 gram drobnego cukru - 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej - 1 łyżeczka
Życie zamknięte w smakuwyszukanego. Prosty i w miarę małokaloryczny deser, który sprawdza się w czasie upałów. Możecie dodać do niego owoce sezonowe, zmieniać smaki galaretek czy kształty. Wszystkie chwyty dozwolone ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement
Życie zamknięte w smakuProste dania pamiętajcie są najsmaczniejsze. Dzisiaj przygotowaliśmy brazylijski przysmak na grilla - to kurze serduszka. Nie każdy jest ich fanem jednak moje serce to danie skradło. Przygotowanie
Niezły Młynekwnętrzach której znajdziecie na ścianach obrazki aniołków; zaczarowane miejsce, dzięki któremu moje wakacje były wyjątkowe! Codziennie jadłam tam lody na gałki, skusiłam się też na gofry, affogato i desery lodowe, hitem okazały się dla mnie lody marchewkowo-pomarańczowe, marakuja z papają i pistacja. Gofry, które poleciła mi spróbować koleżanka - blogerka kulinarna, to prawdziwa uczta dla zmysłów, niesamowicie delikatne ciasto, chrupiące(...)kiwi w żelu, zajadałam z widelczykiem, popijając affogato, czyli lodami waniliowymi zatopionymi w espresso, a na wierzchu góra bitej śmietany... Jeśli lubicie połączenie lodów i wina musującego wypróbujcie koniecznie deser musujące orzeźwienie Rossini: lody cytrynowe, wódka żurawinowa i musujące wino! O wolne miejsce przy stoliku było naprawdę trudno. Z przyjemnością polecam Wam to miejsce
Moja smaczna kuchniadeser jest całkiem zdrowy i bardzo smaczny. Zrobisz go bardzo szybko. Placuszki jaglane przygotuj tj. owsiane , ale dodaj mniej wody - nieco ponad 1 szklankę, 2 łyżki kakao lub karobu i użyj płatków jaglanych zamiast owsianych. Przepis na śmietankę tutaj (przed podaniem najlepiej ją schłodzić). Deser udekoruj brzoskwiniami i podawaj. Przepis bierze udział w akcji: W tym roku w Zwierzyńcu spędziłam
Qlinarnie i QlinarniePyszne i soczyste skrzydełka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej z pięknie zrumienioną skórką. Słodycz miodu w połączeniu z musztardą idealnie do siebie pasują i sprawiają, że
Oryginalny smakWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Karpatka z bitą śmietaną i borówkami. Smakuje przepysznie, jest lekka i delikatna w sam raz na letni deser Ciasto zrobiłam w tortownicy ze sklepu przyjemne gotowanie , którą możemy regulować uzyskując odpowiednią szerokość formy. Warto mieć taką tortownicę w swojej kuchni bo dzięki niej zaoszczędzimy sporo miejsca
Marta GotujeDzisiaj coś na słodko, banalnie prosty deser który każdy z nas bez trudu przygotuję w swojej kuchni przy niezwykle niskich nakładach pracy. Składniki potrzebne do przygotowania 6 porcji : 1 1/2 łyżeczki żelatyny 200 ml. mleczka kokosowego 200 ml. mleka 5 łyżeczek kawy 6 łyżeczek cukru 30 ml. likieru pina colada 20 ml. likieru czekoladowego 200 g. borówek amerykańskich Przygotowanie składa
Full Smakuowoców, wymieszać go z wcześniej przygotowaną nalewką, zamknąć i odstawić na 3 tygodnie, by nalewka się sklarowała. Owoców oczywiście nie wyrzucamy :) Można je wykorzystać do ciast lub deserów (najprostszy deser - rozpuścić czekoladę i zalać nią wiśnie - pycha), lub przełożyć do słoików i zasypać cukrem. 4. etap: Po trzech tygodniach nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i zakorkować. Odczekać 2 miesiące
Domowa Cookierenka AgiBardzo prosta przekąska na imprezę. Takie papryczki możecie użyć jako przystawki na ciepło, jednak na zimno świetnie dają sobie radę i zdecydowanie przyciągają uwagę gości. Przygotowałam
Niezły Młynekprzypada na 25 sierpnia :) Więcej informacji na temat tego wydarzenia: znajdziecie tutaj. Tematem konkursu jest : "Euforia na talerzu" Szukamy: * pomysłowych i kreatywnych przepisów na potrawy oraz desery (nie ograniczając się do tematyki śniadań, czy dań głównych - w grę wchodzą pomysły na wszystkie posiłki, które mają miejsce w ciągu dnia), W potrawie/deserze musi znaleźć się jeden ze składników(...)ziarenek) mieszanki Euforia , k tóra również jest jedną z nagród konkursowych. Kluczowe ziarenka, które muszą znaleźć się w potrawie, deserze to: -ziarna łuskanego słonecznika, pestki dyni oraz nasiona konopi siewnych (wszystkie są dostępne m.in. w sklepach zielarskich) - Fajnie byłoby, aby potrawa/deser nawiązywałaby do tematyki Polskiej Żywności (tradycji, regionu, owoców i warzyw sezonowych, świeżych, polskich ziół) - może
Symfonia SmakówPyszny i niezastąpiony sos tatarski z kaparami. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami i daniami z grilla, którym nadaje oryginalnego smaku. Pasuje również do jajek
Oryginalny smakZnana chyba wszystkim beza Pavlova zwana jest królową deserów. I dobrze! Bo jest to jeden z tych deserów, który nie tylko smakuje obłędnie , ale i wygląda pięknie. Beza krucha z zewnątrz i ciągnąca w środku to nie lada wyzwanie, ale jeśli już raz spróbujcie ją zrobić , to z wielką przyjemnością będziecie do niej wracać. Dziś mam dla Was przepis
Ostra na SłodkoKochani w tak upalne dni jedzmy coś lekkiego i pijmy dużo wody. Powiem szczerze, że kocham gotować ale ten upał trochę mnie spowalnia, szczególnie w kuchni
Niezły MłynekUpał nie odpuszcza, więc taki deser będzie jak znalazł. Nie dość że smaczny, to jeszcze zdrowy. Sporo dobrego czytałam o tych nasionkach. Szałwia hiszpańska zwana chia, pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Jej nasionka są bardzo zdrowe. Zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego, przeciwutleniacze, flawonoidy. Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega
Takie tam pichcenie