Cóż, nigdy nie byłam królową deserów, ale ponieważ lubię wyzwania, postanowiłam przygotować na konkurs zimne mini deserki w formie tzw. monoporcji. Może nie wyszły perfekcyjnie, ale jak na pierwszy raz to jestem z nich całkiem dumna. Myślę, że jak trochę poćwiczę to dojdę do wprawy. Kuszą mnie też od jakiegoś czasu lustrzane polewy, ale ich skład mnie skutecznie odstrasza(...)deserki galaretką, co prawda muszę jeszcze popracować nad proporcjami i temperaturą, żeby ładnie równo to wyszło, ale i tak byłam zadowolona, że eksperyment się udał. No i absolutnymi królami deseru są rabarbar i nieszpułka. Rabarbar, bo go po prostu uwielbiam i nie wyobrażam sobie mojego wiosennego menu bez niego, a nieszpułka bo jak już wiecie muszę wypróbować każdy nieznany
Quinoa Raz!Należę do miłośników włoskich smaków. Uwielbiam włoskie desery, dobrą kawę i wino. Makarony, sery i oliwki staram się zawsze mieć w domowej szafce. Dzisiejszy deser to połączenie dwóch prodktów: przepyszna ricotta i pachnąca, rozpuszczalna kawa. To zdecydowanie jeden z najlepszych i najprostszych deserów, jakie kiedykolwiek przygotowałam! I dealny na każdą porę roku, gdy tylko zatęsknimy za słoneczną Italią, zróbmy taki(...)krem kawowy dla całej rodziny! Deser kawowy z serkiem ricotta / 2 porcje Składniki: 250 g sera ricotta 1 jajko 2 łyżeczki cukru 1-1,5 łyżeczki włoskiej kawy rozpuszczalnej *im więcej dodasz kawy, deser będzie miał mocniejszy smak i będzie ciemniejszy do dekoracji kawa rozpuszczalna kandyzowana skórka z pomarańczy Przygotowanie: Ricottę przekładamy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy cukier i kawę
Moja smaczna kuchniaDziś zapraszam Was na pyszny deser z cytrynowym mascarpone i lodami . Całość oblałam czekoladowym sosem, a dla przełamania smaku deser podałam ze słonawą kruszoną z krakersów od Cukry Nyskie. Moje dzieci uwielbiają te ciasteczka od tak. Chwila i cała paczuszka znika w ich buziach Ja również często zajadam się nimi solo lub dodaję do najróżniejszych deserów. Polecam! A wracając(...)deseru… warto uprzyjemnić sobie tak chwilę. Mówię Wam, po prostu niebo na talerzu Spróbujcie. Składniki: 125 mascarpone 1/2 większej cytryny 1 łyżka cukru pudru (u mnie trzcinowy) kilka małych solonych krakersów – u mnie od Cukry Nyskie gałka lodów waniliowych sos czekoladowy Przygotowanie: Do miski przekładamy schłodzony ser mascarpone, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny i łyżkę cukru
Słodkie okruszkiDziś niedziela, więc pora się trochę porozpieszczać jakimś pysznym deserem. Obowiązkowo zdrowym, bo jak wiecie nie uznaję pustych kalorii. W dodatku deser uszczęśliwi wszystkich, którzy nie mogą spożywać glutenu i laktozy, stronią od białego cukru, lub są weganami. Deser składa się z dwóch różnych puddingów umieszczonych w miseczkach ze świeżego kokosa i podanych z dodatkami - owocami, nasionami chia(...)chcecie go używać, dodajcie trochę więcej bobu tonka, jeśli z kolei nie macie tego składnika, możecie użyć trochę więcej amaretto i odrobinę wanilii. Dekoracją, a jednocześnie częścią deseru są kawałki świeżego kokosa, maliny, plasterki kiwi, rodzynki i nasiona chia. Słodycze nie muszą być szkodliwe i bezwartościowe dla naszego organizmu, ten deser zawiera zdrowe tłuszcze, błonnik, witaminy i aminokwasy
Quinoa Raz!Zdrowy, lekki i bardzo smaczny kremowy deser z suszonych daktyli, banana i nasion chia, które ostatnio cieszą się dużym uznaniem wśród osób dbających o zdrowe odżywianie. Deser jest wykonany z naturalnych składników, bez dodatku cukru i nie zawiera konserwantów ani poprawiaczy smaku i wyglądu. Dodatek kiwi świetnie równoważy słodki smak daktyli. Deser przygotowuje się bardzo szybko, a jeszcze szybciej się(...)zjada. Zarówno banany, jak i suszone daktyle zawierają w sobie naturalny cukier, który w wystarczający sposób osładza cały deser i nie ma konieczności dodatkowego jego dosładzania. Daktyle są cennym źródłem potasu, witaminy C, B6, A, E, K, wapnia, magnezu, żelaza, nasiona chia zaś zawierają dużo błonnika, wapnia i żelaza. W połączeniu z bardzo zdrowym mleczkiem kokosowym (witamina C, B wapń
Kuchcik gotujeBezowa.. Korona bezowa z płatkami migdałowymi i obłędnym kremem mlecznym Lusette! Tak chcę zaczynać każdy weekend! #POZWÓL SOBIE NA CHWILĘ PRZYJEMNOŚCI ;-))) Zainspirowana wafelkami Lusette, postanowiłam przygotować obłędnie smaczny deser dla mojego Lubego. Myślałam o tym deserze przez trzy dni, dobierałam pieszczotliwie wszystkie składniki w myślach, dopracowywałam szczegóły, smak i wygląd deseru. Po tych trzech dniach wyklarował się przepyszny pomysł(...)Bardzo zależało mi aby deser był wyjątkowy, bo to i wyjątkowy dzień dla Nas. Postawiłam na słodką bezę, która jest delikatnie krucha ale nie sucha, tylko lekko mięciutka w środku, aby nadać jej jeszcze lepszego smaku, dodałam do niej całe płątki migdałowe, które nadały pożądanego aromatu, niczym z francuskiej cukierni. Krem do bezy chciałam aby był delikatny i puszysty. Uwydatniający
SMYKWKUCHNIwprost współgra z kwaśno-słodką nutą cytrusów. Zawsze mam wrażenie, że pomarańcze i czekolada, choć osobno wyśmienite, dopiero razem dostarczają niezapomnianych doznań smakowych. U mnie połączyły się w prostym deserze wegańskim, stworzonym na wzór sernika – na bazie kaszy jaglanej i nerkowców. Namocz z wyprzedzeniem orzechy, poświęć kwadrans na ugotowanie kaszy, zblenduj dokładnie składniki, żeby zamknąć całość w małych słoiczkach(...)cieszyć się wspaniałym deserem o każdej porze dnia. Składniki na 2 porcje: 1/4 szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1/2 szklanki (75 g) nerkowców + 2 łyżki soku z cytryny 2 – 3 łyżki preferowanej substancji słodzącej – np. ksylitolu, cukru kokosowego, syropu klonowego, miodu w wersji niewegańskiej 50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy + drobno otarta skórka ze średniego owocu 1 łyżka soku z cytryny
Even Better FoodDziś zapraszam Was na pyszny czekoladowo-orzechowy deser kremowy, który przygotujecie dosłownie w kilka chwil. W przedświątecznej „gorączce” przygotowań, gdy nagle mają Was odwiedzić niespodziewani goście taki słodki, szybki deser będzie idealnym rozwiązaniem. Możecie też po prostu umilić nim wolne chwile sobie i rodzinie Spróbujcie. Składniki: (na 4 porcje) 100 ml zimnej śmietanki 30% 250 g mascarpone(...)minuty (ma się „napuszyć”). Do ubitej śmietanki przekładamy partiami mascarpone, miksując. Na koniec dodajemy nutellę, miksujemy. Ilość nutelli należy dostosować do własnych upodobań (mniej lub mocniej słodkie desery, nie należy z nią przesadzić, aby deser nie był mdły), próbujemy. Na dno pucharków/szklaneczek kruszymy po 2 herbatniki korzenne, następnie nakładamy porcję czekoladowo-orzechowego kremu, wierzch deserów posypujemy chrupiącymi
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na pyszny jesienny deser – gruszka azjatycka w cynamonowym cieście. Jesienią, zwłaszcza gdy chłód nam doskwiera, uwielbiam przygotowywać szybkie cynamonowe desery. W szczególności te, które zawierają moje ulubione owoce jak jabłka, gruszki lub wspomniane wcześniej gruszki azjatyckie nazywane popularnie „jabłko-gruszką”. Deser jest szybki w przygotowaniu, jest to coś na kształt zdrowszej (bo z owocem(...)wersji oponek Do przygotowania deseru użyłam rafinowanego oleju rzepakowego. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także ma zdrowotne właściwości. Czy wiecie, że wystarczą 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie, by dostarczyć potrzebną dla organizmu dawkę 2 g ALA z rodziny Omega-3. Dlatego w mojej kuchni nigdy
Słodkie okruszkikostki. Ten dźwięk zawsze wprawia mnie w lepszy humor - oznacza bowiem pogodny dzień i powrót do beztroskich spacerów z dzieciństwa. Czasem tak dobrze jest się zapomnieć... Ten deser to też już wspomnienie. Nie mam pojęcia, jakim cudem przepis uchował się przed publikacją aż do dzisiaj. Geranium znalazłam w moim tajemniczym ogrodzie , i od razu nabrałam ochoty na przygotowanie(...)czegoś z jego dodatkiem. Padło na pannę cottę - deser prosty i uniwersalny, gdzie to właśnie dodatki bez problemu mogą grać pierwsze skrzypce. Nie bez znaczenia był fakt, że akurat potrzebowałam deseru bezglutenowego, a nie miałam czasu wymyślać bardziej skomplikowanych ciast. Żeby nie było nudno, dodałam na wierzch kwaskowaty mus porzeczkowy. Następnym razem zamiast białych, użyłabym porzeczek czarnych - dla kontrastu kolorystycznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś na blogu gości niezwykły mus kawowy z bezowymi duchami . Delikatny krem na bazie kawy zbożowej, słodka beza i kwaskowe wiśnie to mieszanka idealna na deser. A gdy z bezików stworzymy duchy malując oczy, a z resztek wiśniowej frużeliny nakapiemy przerażające krwiste wzory, otrzymamy prosty i niezwykle smaczny deser na Halloween . Dzieciaki uwielbiają takie zabawy! A deserem z duszkiem(...)pogardzą także dorośli, bo smak musu z białej czekolady i zbożowej Inki w połączeniu z frużeliną jest po prostu obłędny. Konsumowanie tego upiornego deseru jest tak samo przyjemne jak jego przygotowywanie : ) To co moi Drodzy? Trick or treat? Mus kawowy z bezowymi duchami: 250 ml śmietanki kremówki 30% 200 g mrożonych wiśni 100 g białej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Poezja smakuTruskawkowego szaleństwa ciąg dalszy... Kolejnym przepisem, który chcę Wam zaprezentować jest wspaniały deser z truskawkami, kaszką manną oraz galaretką, całość zwieńczona jest korona z bitej śmietany. Deser pięknie i oryginalnie wygląda, zapraszam :-) SKŁADNIKI na 4 desery w szklankach 250ml -1 galaretka truskawkowa -1,5 szklanki mleka -4 łyżki kaszy manny błyskawicznej -5 łyżek przegotowanego i zimnego mleka -200ml śmietany(...)suszymy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 450ml gorącej wody, gdy ostygnie, wlewamy ją do szklanek, około 1/2 szklanki Następnie szklanki wsadzamy do lodówki ale tak by były pochylone, nada to deserowi piękny wygląd. Najlepiej postawić je na wytłaczankach z jajek, lub oprzeć o ściankę lodówki. Gdy galaretka w szklankach stężeje przechodzimy do dalszej pracy. Około 10 małych truskawek blendujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto Tiramisu przygotowane na spodzie z upieczonego biszkoptu Z okazji zaległych walentynek dziś urządziliśmy sobie małe świętowanie :-) Pyszny obiadek, a na deser klasyczne Tiramisu i kolejny sezon "Czasu honoru". W końcu nadrabiamy zaległości związane z tym serialem, wciąż odkładaliśmy go na później, ale jak już rozpoczęliśmy go oglądać , tak nie wiem nawet kiedy zaczynamy i kończymy kolejny sezon(...)kolejne "górki". Tiramisu chodziło za mną dość długo, przyznam szczerze że robiłam go już jakiś czas temu , ale nie wyszło aż tak pysznie jak to :-) Przepisów na ten pyszny deser jest mnóstwo,ale moim skromnym zdaniem ten jest jednym z lepszych. Pochodzi ze strony Kotlet.tv. Deser ze względu na swoją konsystencje najlepiej podać w pucharkach , można go zrobić nawet
Aromatyczne PodróżeDziś polecam Wam jedną z moich ulubionych zdrowych wersji pucharkowej słodyczy. Zapraszam Was na pudding czekoladowy z gruszką i moimi ulubionymi dodatkami. Ten pyszny i zdrowy deser czekoladowy, to idealna chwila wytchnienia po ciężkim dniu. Można się nim delektować łyżeczka po łyżeczce bez żadnych wyrzutów sumienia. Idealny koniec ciężkiego tygodnia i słodki początek nowego Spróbujcie, polecam. Składniki(...)lodówki). Dodajemy nasiona chia i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kakao i znów dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec dolewamy syrop daktylowy, mieszamy i próbujemy czy słodkość deseru jest dla nas odpowiednia. Miseczkę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Pudding powinien zgęstnieć. Gruszkę obieramy, wycinamy niejadalne elementy i kroimy na pół. Gęsty pudding czekoladowy
Słodkie okruszkiDziś polecam Wam jedną z moich ulubionych zdrowych wersji pucharkowej słodyczy. Zapraszam Was na pudding czekoladowy z gruszką i moimi ulubionymi dodatkami. Ten pyszny i zdrowy deser czekoladowy, to idealna chwila wytchnienia po ciężkim dniu. Można się nim delektować łyżeczka po łyżeczce bez żadnych wyrzutów sumienia. Idealny koniec ciężkiego tygodnia i słodki początek nowego Spróbujcie, polecam. Składniki(...)lodówki). Dodajemy nasiona chia i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kakao i znów dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec dolewamy syrop daktylowy, mieszamy i próbujemy czy słodkość deseru jest dla nas odpowiednia. Miseczkę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Pudding powinien zgęstnieć. Gruszkę obieramy, wycinamy niejadalne elementy i kroimy na pół. Gęsty pudding czekoladowy
Słodkie okruszki