Jeszcze zanim otworzyłam dziś oczy wiedziałam, że ten dzień będzie dniem ciężkim. Wiesz jak to jest, kiedy powietrze dookoła jest dziwnie gęste od problemów, które dzieją
Gary Bez dnaSłodka chwila Całkiem niedawno, wraz z odkryciem butelek soku z wiśni i porzeczek na jednej z kuchennych półek, przypomniałam sobie metodę na szybkie słodkości. Pokusa na
Gary Bez dnaDzień czekolady 12 kwietnia obchodziłam piękne święto, któremu oddaję jeszcze jeden pokłon... Dzień czekolady... Nie mam pojęcia kto wpadł na pomysł, żeby czekoladzie zrobić specjalny "dzień
Gary Bez dnaJedliście kiedyś pestki z jabłek? Ja uwielbiam! Mają cudowny migdałowy posmak. Amigdalina to substancja, która ten posmak nadaje. Nazywana leatrilem lub witaminą B17 - jest uznawana za
Gary Bez dnaKu chwale spontaniczności - znów! Rozmawiałam z Gosią w kuchni, kiedy zadzwonił do mnie telefon. Ledwie skończyłam rozmawiać, a Gosia zeskoczyła z blatu i zaczęła obierać jabłko
Gary Bez dnaRabarbar! Sezon na rabarbar przemija, a mi właśnie dziś przypomniało się jak cieszyłam się nim w tym roku! Jako dziecko jadłam rabarbar z cukrem (kto tego
Gary Bez dnaDrugie śniadanie z energią! W okresie sesyjnym mocno wytężam swój mózg i na drugie śniadanie chciałam dodać sobie trochę mocy :) Koktajl mleczny z owocami to zdecydowanie
Gary Bez dnaDziś jest malinowy dzień! Na śniadanie - kanapki z twarogiem i rozgniecionymi owocami, a drugie śniadanie było kontynuacją wczorajszej myśli koktajlowej :) Very raspberry coctail Składniki: ok. 200g
Gary Bez dnaObiecałam, że wrócę do tematu brzoskwiń... Jeszcze kilka lat temu brzoskwinie były bardzo egzotycznym towarem. Od niedawna drzewka brzoskwiniowe pojawiły się w przydomowych polskich ogródkach i
Gary Bez dnaW tym roku jest wspaniały sezon malinowy! Jest ich mnóstwo! No, a już na pewno u Kasi (mojej cioci, na którą już nie mówię "ciocia") w
Gary Bez dnaW tym tygodniu odwiedzając stragany z warzywami znalazłam kolejny dowód na to, że jesień już przyszła - zaczął się sezon na gruszki! Kilogram owoców można kupić już
Gary Bez dnaJesień... robi się już chłodno na dworze - jednak w każdej kuchni nadszedł najwspanialszy czas! To właśnie teraz trwa sezon na najsłynniejsze polskie owoce i
Gary Bez dnaNiewielu jest ludzi, którzy nie lubią słodyczy... Ciężko byłoby policzyć tych, którzy od cukru są uzależnieni. Nie umiałabym też określić ile razy dziennie ludzie mają ochotę
Gary Bez dnaPrzełom lipca i sierpnia to idealny sezon na krajowe brzoskwinie. Szkoda byłoby nie skorzystać! Ten przepis jest doskonały w swojej prostocie... Serdecznie polecam! Brzoskwinie pod razową
Gary Bez dnaRobiąc kruche tarty najchętniej zaczynam "od podstaw" i sama robię mąkę. Zachowują się wszystkie dobrodziejstwa drzemiące w ziarnie, a struktura takiej mąki jest po prostu
Gary Bez dna