desery - 58579 przepisów (strona:2032/3906)

Omlet biszkoptowy z jaj od kur wiejskich 79

Omlet biszkoptowy to świetny pomysł na śniadanie i nie tylko, zwłaszcza jeśli mamy dostęp do jajek od „szczęśliwych kur” czyli kur wiejskich biegających po podwórku. Podczas

Tajemnice Smaku
Sernik Sweetie na biszkoptach z sokiem grejpfrutowym 65

Sernik Sweetie na biszkoptowym spodzie z sokiem grejpfrutowym Sernik to ciasto, które każdy zna, a większość nawet lubi Wariacji na temat sernika jest wiele, my tym

Tajemnice Smaku
Wystrzałowa tequila z granatem 92

Wystrzałowa tequila z granatem Jest sylwester, jest zabawa! My z petard nie strzelamy, ale z granatów tak… Składniki TEQUILA granat sól lub cukier zmrożone kieliszki

Tajemnice Smaku
Owsianka 5 zbóż z borówkami i kaki 63

OWSIANKA Z PŁATKAMI 5 ZBÓŻ, Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I OWOCEM KAKI (Persymoną) Płatki “5 zbóż” to gotowa mieszanka, którą można nabyć w sklepie. Gdyby

Tajemnice Smaku
Owsianka w słoiku z kiwi, mango i granatem 103

Owsianka w słoiku z jogurtem, z chia i z owocami Owsianka w słoiku to pomysł dla zabieganych na szybkie i zdrowe śniadanie. Szybkie, bo przygotowane poprzedniego

Tajemnice Smaku
Ciasteczka cynamonowe zajączki 65

Przepis na ciasteczka to przepis ze starego zeszytu pewnej pani Basi. Ciasteczka są delikatnie kruche i smaczne. Warto odświeżać takie zapomniane receptury, gdyż są wręcz genialne

Tajemnice Smaku
Żurkowe bagietki z majerankiem – bagietki na zakwasie na żurek 85

Zakwas na żur, naturalny, na żytniej mące to najważniejszy składnik tradycyjnej zupy na Wielkanoc. Ale co zrobić z takim żurkiem, kiedy to “na wszelki wypadek

Tajemnice Smaku
Syrop z młodych pędów sosny 114

Do przygotowania syropu wykorzystujemy młode pędy (roczne przyrosty, na końcach gałązek) z sosen, rosnących na słonecznych polanach, daleko od dróg. Najlepszą porą zbioru jest początek maja

Tajemnice Smaku
Drożdżowa chałka kokosowa z kruszonką 84

Chałka to słodki drożdżowy warkocz. Tym razem nie zaplatałyśmy wypieku w tradycyjny splot. Zależało nam na słodkim wypieku w formie chlebka tostowego, o czym w niedalekiej

Tajemnice Smaku
Słoik z owocami nieśplika japońskiego, płatkami jaglanymi, quinoa i jogurtem 84

  Nieśplik japoński zwany również: kosmatka japońska, miszpelnik japoński, groniweł japoński, nisperos… Pomyślałyśmy, że to może jakaś nowość, genetyczna krzyżówka? Okazuje się jednak, że był

Tajemnice Smaku
Masło orzechowe z pastą tahini i syropem z mniszka lekarskiego 74

Pół kilo fistaszków,  mocny blender i mamy tradycyjne masło orzechowe. A może trochę pomieszać, połączyć, zakręcić… Do podstawowego  przepisu dodajcie pastę z tahini

Tajemnice Smaku
Syrop z kwiatów czarnego dzikiego bzu 82

Koniec maja lub początek czerwca to jest ten czas, kiedy zabieram koszyk, nożyczki i idę na spacer w poszukiwaniu kwiatów czarnego dzikiego bzu. Najlepiej daleko od

Tajemnice Smaku
Jogurtowe babeczki, muffiny z czarnymi porzeczkami i miętą 80

Smrodina, smrodynia, smrodyńki , to inne nazwy czarnej porzeczki. Świeże owoce są bardzo cierpkie i kwaskowate w smaku. Mi to nie przeszkadza, wręcz uwielbiam, ale wiem, że

Tajemnice Smaku
Grawerowane kruche ciasteczka różane 77

Płatki różane pięknie pachną i mają wiele zastosowań w kuchni. Możemy z nich przygotować syrop, konfiturę, nalewkę, cukier różany i wiele innych cudownie pachnących przetworów. Do

Tajemnice Smaku
Czekoladowe chrupiące batoniki z truskawkową nutą 72

Czekoladowe batony z kaszą jaglaną ekspandowaną, fistaszkami, sezamem i z truskawkami to pomysł na wyjątkowo łatwą w przygotowaniu przekąskę. Składniki suche, czyli orzechy, ziarna, płatki i

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania