Dziś mam dla Was wyjątkowy deser – rurki z kremem! Zawsze wydawało mi się, że zrobienie ich w domu jest skomplikowane – nic bardziej mylnego! Rurki, które widzicie na zdjęciach robiłam bez formy (spokojnie można zrobić świetnie działające foremki z tego co macie w domu) i z gotowego ciasta francuskiego. Pierwszą partię zrobiłam z kremem i malinami, drugą z kremem
CiastkozercyLubicie riccottę ? ja bardzo, chociaż do tej pory jadłam ją głównie w wersji wytrawnej, to jednak dzisiaj postanowiłam wymyślić z niej deser, no i tak powstały te przepyszne tarteletki :) Właściwości zdrowotne riccotty Riccotta to ser, który należy do serów niedojrzewających, co jest bardzo pozytywną cechą bo dzięki temu, że nie dojrzewa zachowuje w sobie wszystkie najcenniejsze białka, głównie albuminy
zdrowa vege kuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jakiś czas temu otrzymałam zdrową paczuszkę od firmy Eco blik a w niej kaszę jaglaną, przyprawy oraz kilka
Marta GotujeUwielbiam prażony słonecznik. Najchętniej dodawałabym go do każdego deseru albo wyjadała sam :) Składniki: 2 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3 jajka 200 ml jogurtu naturalnego 5 polówek brzoskwiń z syropu, pokrojonych na kawałeczki 3/4 szklanki ziaren łuskanego słonecznika 1/3 szklanki oleju ½ łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Ziarna słonecznika prażymy
Na Ciasteczkowych Papierachdelikatnie słodkim Cabernet Blanc o dobitnie zarysowanej kwasowości (z winnicy Sommer) okazały się chyba najlepszym połączeniem wieczoru. Ale trudno żeby tak nie było, kiedy wszystkie smaki i aromaty deseru znajdują swoje dokładne odzwierciedlenie w winie do niego serwowanym:) Kubki smakowe zapadają w absolutny błogostan. To się nazywa „kropka nad i”. Kolacja była naprawdę bardzo udana :) i nie powinno nikogo zdziwić
królestwo garówhumor. W pięknym kolorze, kruchutkie, delikatne. Z kubkiem kakao - idealne! Kochani, teraz małe ogłoszenie! Ponieważ staram się ograniczać słodycze, na blogu będzie pojawiało się mniej ciast i deserów, a więcej wytrawnych dań typu obiadowego, przekąsek, pewnie z czasem będę wrzucać jakieś lekkie dania. Broniłam się rękami i nogami przez mianą profilu bloga, jednak uznałam, że czas najwyższy pokazać
Cakes By Kejttygodniu, bo w 100 g czekolady są zaledwie 2 mg cholesterolu, za to aż 1218 mg kwasów omega-6! To już tyle na temat czekolady teraz czas na szybki deser lub przekąskę. Pracy niewiele, a efekt bardzo fajny i smaczny. Potrzebujemy: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - kilka wykałaczek lub patyczków - owoce ( np. jabłko, banan) - dodatki na posypkę (np.wiórki kokosowe, orzechy
Fit & Healthy Lifeproste dania, nieskomplikowane. Dlatego postanowiłam, tą lukę na moim blogu wypełnić. Od czasu do czasu znajdziecie tutaj proste i sprawdzone przepisy na domowe obiady, proste ciasta i nieskomplikowane desery. Dzisiaj na pierwszy rzut idzie jedna z moich ulubionych surówek do obiadu. Surówka z kapusty pekińskiej, z dodatkiem startej marchwi, jabłka i mango. Proste i smaczne rozwiązanie na domowy obiad! SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNIszpinaku a w ziemniakach nadaje bardzo fajnego smaku. Właściciela też nam takie ziemniaki przyrządzili. Lawendowa woda - lawenda rośnie praktycznie wszędzie. W jednej restauracji do obiadu otrzymaliśmy deser gratis oraz kieliszek regionalnego alkoholu - strasznie miły gest :). Mąż był wniebowzięty z dwóch deserków :) Odkryliśmy również miejscową farmę gdzie był wyrabiany ser kozi oraz półwytrawne wino :) Zdecydowanie nie jestem smakoszką owoców
Łycha smakówdwór by korzystać ze wszystkich dobrodziejstw takiej pogody. No cóż. Ale poza piękną zimową aurą za oknem, dziś mamy święto Trzech Króli. Z tej okazji zagościł u nas deser specjalnie na tą okazję. W poprzednich latach proponowałam Wam przepis na ciasto dla całej rodziny klik oraz wersje jednoosobowe klik . Tym razem są to małe tarty z masą migdałową
Przysmaki Karolkigatunki warzyw. Znajdziemy tu dział poświęcony burakom, marchwi, kapuście, cukinii, ziemniakom, bobowi, kalafiorowi, fasoli i dyni a także rabarbarowi. Nie są to tylko potrawy wytrawne ale również ciasta i desery. Zdjęcia mówią "Zjedz mnie" i tak tez czynię realizując kolejne receptury :) Poniżej chciałam Wam pokazać kilka zdjęć książki na zachętę, gdyż zdecydowanie warto mieć tę książkę!!! świetna kolorystycznie i zwracająca
Dzieje kuchennej Wiewiórywłożyć na kilka godzin do lodówki, by się ścięło i by herbatniki namiękły. Warto wyjąć rafaello z lodówki na przynajmniej godzinę przed podaniem. ----- Podobne: Cytrynowy jagielnik z pigwą Cytrusowy deser na piernikach Kaszak "Dzieciństwo Mańki" Dzisiejsza pogoda w Warszawie zgrała się z moim rafaello kolorystycznie :) Nareszcie spadło trochę śniegu i zrobiło się cieplej
Weekendy w domu i ogrodziewyłamałam z tej tradycji i już dziś prezentuję nowy przepis. Jest to pomysł na zagospodarowanie poświątecznych pierniczków. Ja zawsze piekę ich dużo więcej niż potrzeba by potem mieć do deserów, sosów i na spody do ciast. Czytaj więcej
Wiem co jemjesteście w dobrym miejscu, nie pomyliły Wam się adresy ;) Dziś po raz pierwszy od powstania bloga pojawia się na nim coś zupełnie nie związanego z wypiekami i deserami :) Chociaż myśl o zamieszczaniu tu przepisów na zupy, zapiekanki, czy inne tego typu dania chodziła mi po głowie już od dłuższego czasu, ale… Continue reading Rozgrzewająca zupa z soczewicą i warzywami
brunetkawkuchniJabłka w cieście naleśnikowym to pyszny i niezwykle prosty deser dla dzieci a także dorosłych, który przygotujemy błyskawicznie. Krążki jabłkowe najlepiej smakują na gorąco, posypane cukrem pudrem bądź cynamonem lub polane syropem klonowym
Smakowite Dania