dźwiękiem. Czy jest bowiem ktoś, kto nie uległ magii kruszącej się tafli karmelu? W ten sposób na moim kuchennym moście powstał creme brulee z pasternaku. Zapomniany korzeń i klasyczny deser stworzyły niezwykły duet. Zapadłam się z rozkoszy w jego aksamitnym smaku i Wam tego samego życzę! A jeśli tak, jak ja zakochacie się w pasternaku, polecam także ten tort , który
KUCHARNIAPlacuszki bananowo-orkiszowe Jeśli nie macie pomysłu na smaczny, pełnowartościowy deser lub II śniadanie polecam Wam pożywne placuszki bananowo-orkiszowe. Składniki: - banan - 4 sztuki - mąka orkiszowa - 1 szklanka - jajko - 1 sztuka - mleko 1/2 szklanki - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka - oliwa - miód - cynamon Sposób przygotowania
Fit-aminajedna z łatwiejszych czynności cukierniczych, jakie można sobie wyobrazić. Tak więc - do dzieła! Bezy to chyba jeden z najlepszych sposób na spożytkowanie białek, pozostających z innych wypieków czy deserów. Tak było właśnie np. w przypadku CREMA CATALANA . BEZY - PRZEPIS PODSTAWOWY na około 50-60 sztuk (w zależności od wielkości tylki - końcówki ozdobnej) 4 duże białka (160g) 240g drobnego cukru
W kuchni Karmel-itkiMocno wyczuwalne w cieście choć ilość jaka do niego trafiła nie była zawrotna. Kupisz je tu: KLIK . KANDYZOWANE OWOCE CZARNEJ PORZECZKI - " są smaczną przekąską i stanowią świetny dodatek do deserów. Ich lekko kwaskowaty smak równoważy słodycz kremów, budyniów czy bitej śmietany. Owoce CZARNEJ PORZECZKI usprawniają pracę układu pokarmowego, przez co poleca się je osobom na diecie. Spora zawartość błonnika
Wypisz Wymalujinaczej, musiałam je przygotować. I wiecie co? Jeśli zostały Wam jakieś białka, nie wyrzucajcie ich. Po co? Przecież możecie zrobić pyszne bezy ;) No i te serduszka... Będą piękną ozdobą deserów Walentynkowych. Potrzebne nam (na 25 sztuk): - 2 białka - 6 łyżek cukru pudru - kilka kropel czerwonego barwnika - szczypta soli Przygotowanie: Białka ubić z solą dodając porcjami cukier puder
W poszukiwaniu inspiracjiUzupełniamy musem z kakao. Zamiast kakao można dodać kawę (łyżeczka kawy rozpuszczona w łyżeczce wody) lub barwnik spożywczy, np. czerwony. Wersja musu biało-czerwona poniżej. Smacznego! UWAGA! Deser przechowujemy w lodówce maksymalnie dwa dni! *Słodzik do zastosowania w wersji dietetycznej
Humanistka w kuchniłyżeczka słodzika Do zimnego mleka wsypujemy otręby, słodzik i kakao. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, dość często mieszając. Gdy otręby się rozgotują, dodajemy aromat migdałowy i mieszamy. Deser jest gotowy. Pyszny na ciepło i zimno. Idealna przekąska także do pracy. Pyszne także jako odmiana śniadaniowej, tradycyjnej owsianki. Jeżeli ktoś woli rzadsze musi skończyć wcześniej gotowanie
Humanistka w kuchniNajsmaczniejsze babeczki marchewkowe ! Nie macie pomysłu na deser lub poczęstunek dla gości, to skorzystajcie z mojej dzisiejszej propozycji. Babeczki marchewkowe są szybkie i proste w wykonaniu, a zarazem doskonałe w smaku. Składniki: około 13 babeczek - olej - 175 ml - jajka - 2 sztuki - mąka orkiszowa - 220 g - soda
Fit-aminaprzy okazji kolejnej imprezy spróbować swoich sił ponownie z sernikiem. Tym razem padło na sernik Creme Brulee, do którego przepis zaczerpnęłam od Doroty Świątkowskiej z książki Moje Wypieki i Desery i był to słuszny wybór. Przygotowałam go w wersji bezglutenowej, tylko z mąką ziemniaczaną i wyszedł genialny! Ciężki, wilgotny, a przy tym kremowy. Sernik zwieńcza francuski krem zapieczony pod cienką
Smakowity Blog Kulinarnyudany, że od tego dnia często gości na naszym stole, bo jest po prostu super! Pysznie smakuje, jest fajnie wilgotne, nadziane bakaliami, naturalnie słodkie i bardzo sycące - wspaniałe na deser i jako przekąska w ciągu dnia, taki trochę "baton energetyczny" ;) Robi się błyskawicznie, wszyscy chwalą, no to w końcu - dzielę się :)) Zakładając, że nie zjedliśmy całej jaglanki na śniadanie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpyszny deser prosto z lodówki, który rozpływa się w ustach i wspaniale smakuje! :) i co ważne, nie wymaga pieczenia! Składniki: (na dużą blachę) -3-4 paczki herbatników po 130 g -1 masa krówkowa kajmakowa -400 g śmietany kremówki 30% -3 łyżki cukru pudru -2 fixy do śmietany -100 g czekolady deserowej -2 budynie waniliowe -3/4 l mleka
KasiekGotujemiksturze kawowo-likierowej. Na to kładziemy warstwę kremu, rozprowadzamy równomiernie i znów biszkopty nasączane a na wierzch warstwa kremu. Całość posypujemy kakao. Ja dodałam też startą gorzką czekoladę. Gotowy deser dajemy do schłodzenia na kilka godzin, wtedy rozpływa się w ustach :). Smacznego
KasiekGotujepyszny pomysł na ciepły, niskokaloryczny deser :) Składniki: (dla 2 osób) -4 jabłka -dowolna konfitura -kilka orzechów włoskich -kilka rodzynków Wykonanie: Jabłka myjemy i ścinamy ich górne części. Nożem wydrążamy gniazda nasienne. Układamy jabłka w naczyniu żaroodpornym. Do każdego jabłka nakładamy łyżeczką konfiturę, dodajemy rodzynki i grubo posiekane orzechy. Pieczemy w 175 stopni 20 minut. Po tym czasie jabłka powinny być
KasiekGotujepojawił się przepis na churros , hiszpańskie smażone ciastka. Ciastka te można również podawać maczane w sosie czekoladowym, stąd też dziś na niego przepis. Sos posłuży nam również do innych deserów lub jako polewa do ciast. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. I oczywiście pyszny. Sos czekoladowy Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 100 g czekolady 7 łyżek
Kulinarne przygody GatitySzybkie proste sycące śniadanie, lub jak kto lubi COŚ słodkiego jako deser.. Często przychodzi ochota na COŚ słodkiego.. Manna - uniwersalna, szybka, smak dzieciństwa.. Do dopełnienia szczęścia wystarczy nawet sok malinowy. Składniki : 1/2 szkl mleka 5-6 czubatych łyżek kaszki manny 1 łyżka cukru Opcjonalnie owoce ( u mnie banan i mrożone jagody ) Przygotowanie : Mleko zagotować z cukrem
Garnkowe fanaberie