desery - 58579 przepisów (strona:1221/3906)

Pijane truskawki 205

sezonie. Jeszcze dość drogie, ale sezon na nie trwa tak krótko, że trzeba korzystać ile się da nie zważając na koszty. Na początek proponuję z tych pysznych owoców deser z nutą alkoholu. Dodałam go trochę zarówno do galaretki jak i masy serowo-śmietanowej. W pierwszym przypadku jest to półwytrawne różowe wino, które świetnie się komponuje z owocową galaretką, w drugim

Wiem co jem
Porzeczkowe lody jogurtowe 357

Kolejny pyszny domowy deser. Tym razem na upalne dni. Jeżeli komuś zalegają jeszcze w spiżarni własnoręcznie zrobione dżemy to to jest pomysł na ich wykorzystanie. Najpyszniejsze na świecie domowe lody. U mnie o smaku czarnej porzeczki na bazie dżemu zrobionego wg tego przepisu, ale może też być galaretka z czarnej porzeczki lub innych owoców. Każde się doskonale sprawdzą. Robiłam już

Wiem co jem
Galaretkowy deser jabłkowy z nutką kiwi 167

kremu budyniowego, następnie upieczenia biszkopta, i w rezultacie pozostała sama masa jabłkowa. Zagospodarowałam ją w sposób wymagający jak najmniejszego wysiłku. Galaretka świetnie skomponowała się smakowo z miodowym serkiem :) Galaretkowy deser jabłkowy z nutką kiwi Składniki: 1,2 kg jabłek 1 galaretka o smaku kiwi płaska łyżka żelatyny 125 g serka śmietankowego kanapkowego (typu „Twój smak”) 1 łyżka płynnego miodu lipowego

Kuchenne zapiski Edyty
Jabłka pieczone z różnościami 133

Pieczone jabłka to dla mnie jeden z najsmaczniejszych, a przy tym zdrowszych deserów. W sezonie zimowym zdecydowanie niedoceniany, a przecież polskie jabłka są takie pyszne! Ja je podałam z gałką orzechowych lodów, ale ten dodatek, chociaż bardzo pasuje, nie jest konieczny :) Składniki: 3 jabłka o wadze ok. 30 dag każde (takie były moje) 4 łyżeczki żurawiny ze słoiczka 1 łyżeczka

Kuchenne zapiski Edyty
Ryż kakaowy na sojowym mleku z borówkami 145

eksperymentować z mlekiem sojowym. Wiadomo, że to nie to samo, ale już przyzwyczaiłam się do jego smaku, a nawet chyba polubiłam :) Oczywiście zamiast sojowego, można spokojnie użyć mleka krowiego, deser będzie jeszcze smaczniejszy :) Składniki: 1 szklanka mleka sojowego naturalnego 1 łyżeczka ciemnego kakao 4 łyżki płatków ryżowych błyskawicznych cukier do smaku – opcjonalnie 5 dag borówki amerykańskiej cukier puder do posypania

Kuchenne zapiski Edyty
Jabłkowy (papierówkowy) budyń z borówkami 168

się znakomicie :) Przepis znalazłam w gazecie, zmieniłam lekko proporcje i dodane owoce. Jak to bywa z takimi przepisami, efekt końcowy wizualnie znacznie różni się od zdjęcia w gazecie, ale deser jest bardzo smaczny i polecam go miłośnikom jabłek. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Cytrynowe lody na jogurcie 152

dziecka danonki przecież chyba się nie liczą? :) Wybór padł na lody cytrynowe, i był jak najbardziej trafny. Nie za słodkie, orzeźwiające, smak jogurtu lekko złamany przez dodanie kremówki. Idealny deser na świąteczne popołudnie :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Panna cotta maślankowa 198

Zapraszam na bardzo smaczny, włoski deser, idealny na nadchodzące ciepłe dni. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a dzięki agar agar* tężeje o wiele szybciej, niż przy użyciu żelatyny. Zatem do dzieła :) Składniki: 1,5 szklanki * maślanki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30-36% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki agar agar w proszku (zamiennik: 3 łyżeczki żelatyny

Domowa Cookierenka Agi
Szybka domowa galaretka z owocami (wegańska) 232

Idealny deser na upalne dni :) Galaretka w tej wersji jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza od tej kupnej. Poza tym, szybciej od niej tężeje, a wykonanie jest banalnie proste. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki (na 15 szt.): 0,75 l soku z czerwonych owoców (winogrona, wiśnie, maliny). Można wycisnąć samodzielnie, bądź kupić gotowy, byle był bez dodatku cukru

Domowa Cookierenka Agi
Deser z grilla, czyli faszerowane banany 208

taki upał miło sobie posiedzieć nad wodą i rozpalić grilla. A na grilla polecają się banany :) Wystarczy nafaszerować je czekoladą i piankami marshmallow i pyszny deser gotowy. Kto by pomyślał: takie proste, a tyyyle przyjemności :) Składniki: 1 banan 2 łyżki mini pianek marshmallow lub kilka dużych (pokrojonych) 2 łyżki dropsów czekoladowych do pieczenia lub kilka kostek ulubionej czekolady Na nadzienie

Domowa Cookierenka Agi
Mus czekoladowy (wegański) 203

dobrze trafiliście :) Rety, ale to było dobre :) Ledwo udało mi się zrobić zdjęcia, bo musu z miseczki ciągle ubywało i ubywało.  Spróbujcie koniecznie - bardzo smaczny i bardzo prosty deser. Składniki (na 4 małe porcje): 2 tabliczki (200 g) gorzkiej lub deserowej czekolady (w wersji wegańskiej: czytamy etykietę czy czekolada nie zawiera mleka i lecytyny z jaja kurzego

Domowa Cookierenka Agi
Budyń jaglany o smaku chałwy 171

Zapraszam na zdrowy i pożywny budyń chałwowy na bazie kaszy jaglanej - idealny zarówno na rozpoczęcie dnia, jak i wtedy, gdy po prostu najdzie Was ochota na coś słodkiego. Taki deser można wcinać bez wyrzutów sumienia :) Składniki (na 3 porcje): 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (niecałe pół szklanki suchej) 1 szklanka mleka roślinnego, np. migdałowego lub owsianego 6 szt. suszonych

Domowa Cookierenka Agi
Czekoladowe jajka z jogurtem greckim i mango 245

Komu jajko na miękko? :) Ciekawy pomysł na wielkanocny deser last minute - czekoladowe jajka wypełnione jogurtem greckim i przecierem z mango udającym żółtko. Smacznie, szybko, efektownie. Polecam! :) Składniki: 4 czekoladowe jajka (po 30g, puste w środku) 250 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki słodzonego przecieru z mango (dojrzałe mango zblendowane z cukrem) Przygotowanie: Czubki czekoladowych jajek delikatnie odciąć

Domowa Cookierenka Agi
3-składnikowy mus czekoladowy (wegański) 129

Przy wpisie na wegańskie bezy obiecałam, że niedługo zamieszczę kolejny smaczny przepis na wykorzystanie zalewy po cieciorce. Oto i on: obłędny w smaku, aksamitny mus czekoladowy. Deser ma tylko jedną wadę - zdecydowanie za szybko znika :) Spróbuj koniecznie!  Składniki (na 2 porcje): schłodzona woda z małej puszki po ciecierzycy konserwowej (puszka 400 g) 100 g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki

Domowa Cookierenka Agi
Crumble z truskawkami i kwiatami czarnego bzu 170

czyli truskawki zapiekane pod kruszonką. Mega prosty w przygotowaniu deser, a smak nieziemski, dzięki dodatkowi kwiatów czarnego bzu. Pyszności! Polecam :) Składniki: ok. 600 g truskawek 2-3 baldachy kwiatów czarnego bzu Kruszonka: 80 g mąki 80 g cukru 50 g zimnego masła Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temp. 180 ° C. Przygotować kruszonkę: do miski wsypać cukier, mąkę i pokrojone w kostkę

Domowa Cookierenka Agi