borówki nam się rozgotują to możemy je trochę rozgniatać widelcem. Sos możemy podawać wedle upodobań czyli na zimno lub gorąco. Na talerz wyciągamy semifreddo i obok dajemy nasz sos. Deser możemy ozdobić całymi borówkami. Smacznego
Kuchenne Wariacjeczasie ostatnich zmagać z Keti w ramach Projektu 40 robiliśmy coś co ciężko nazwać ciastem czy deserem – prędzej formą słodkiej orzechowej przekąski :) Mowa oczywiście o gruzińskich gozinakach, które przygotowuje się na Nowy Rok na szczęście Nie da się ukryć że osoby stroniące od słodkości i tym razem będą się trzymać z daleka jednak dla tych co uwielbiają miód
Kuchenne Wariacjenutą miodu to bardzo fajne i przede wszystkim smaczne połączenie. Przygotowuję takie koktajle na upalne dni kiedy schłodzony idealnie nadaje się na deser chociaż osobiście zabieram go również na II śniadanie kiedy podaję go z płatkami owsianymi lub otrębami. Koktajl truskawkowo czereśniowy SKŁADNIKI : 300 g świeżych truskawek 150 g czereśni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiktóry zrobi magię za Ciebie :) Creme Brulee ma mocno spieczoną skorupkę karmelową z brazowego cukru, zaś w środku pozostaje kremowy i aksamitny i delikatny, czasami lekko płynny. Piekąc ten deser należy uważać by krem się nie ściął, gdy tak się stanie powstanie pianka. Jest on wymagający i trzeba na niego długo czekać, ale efekt i smak rekompensuje wszystko :) Do dzieła
KreatywnePinyŁasuch to słowo które do mnie pasuje, potem muszę myśleć jak zrzucić parę kilogramów ale oprzeć się takiemu deserowi nie sposób. Pobiegam godzinę dłużej i spalę te pyszności hi hi. Tartaletki są super, mocno czekoladowe z daktylami zanurzonymi w kremie i marmoladą z pigwy a bezowa pierzynka zamyka całość. Namówiłam ? spróbujecie? Czekoladowe tartaletki z daktylami marmoladą z pigwy. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieBardzo łatwy, bardzo dobry i bardzo szybki w przygotowaniu deser ze świeżych poziomek. Znika jeszcze szybciej. Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z tej strony ." Czytaj więcej
Wiem co jemZawsze gdy przygotowuję jakiś deser muszę się dostosować do wymagań dzieci. Teraz gdy wyjechały na wakacje mogę nieco zaszaleć i dodać np. alkohol w postaci ajerkoniaku. Przepis dodaję do akcji "W wiśniowym sadzie" ” Czytaj więcej
Wiem co jemceny mało ich schodziło i zazwyczaj były mocno przechodzone. Tym bardziej cieszy mnie ich drugi wysyp i zdecydowanie niższa cena. Między przetworami udało mi się zrobić z nich szybki deser w postaci malinowego tiramisu. Biszkopty nasączyłam mieszaniną syropu malinowego i spirytusu, można jednak z powodzeniem zamiast tego użyć likieru malinowego. Zrezygnowałam z kawy i kakao, a całość posypałam startą czekoladą
Wiem co jemdeser to połączenie budyniu i kisielu, ułożonych naprzemiennie warstwami, które różnią się nie tylko kolorem, ale i smakiem. Jedna warstwa jest słodka, a druga kwaśna. Wzajemnie dobrze się uzupełniają. Do przygotowania budyniu dobrze jest użyć trochę więcej mleka niż jest podane na opakowaniu, będzie wówczas bardziej lejący i ułatwi nam układanie poszczególnych warstw.” Czytaj więcej
Wiem co jemLekki, niskokaloryczny i w dodatku smaczny deser z jabłek. Bardzo łatwy do zrobienia. Nie może go zabraknąć jesienią na naszych stołach. Ja użyłam starej i prawie już zapomnianej odmiany jabłek o nazwie kronselka, ale mogą też być innej odmiany. Najważniejsze aby były soczyste. Przepis dodaję do akcji Sezon na jabłka ” Czytaj więcej
Wiem co jemOstatnio jest to nasz ulubiony deser. Zajadamy się nim od kilku tygodni w każdą niedzielę, a jego korzenny aromat przypomina nam o zbliżających się szybkimi krokami świętach. Można go z powodzeniem przyrządzić także z mrożonych śliwek, których ja mam akurat pod dostatkiem. Zazwyczaj podaję go z kulką lodów waniliowych, ale i bez nich jest doskonały.” Czytaj więcej
Wiem co jemspód do piernikowego sernika. A teraz przyszedł czas na piernikowe tiramisu. Widziałam na Durszlaku, że nie tylko ja wpadłam na ten pomysł, ale tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów, niekoniecznie w wersji klasycznej. Pewnie nie raz jeszcze jakaś jego wersja pojawi się u mnie na blogu”. Czytaj więcej
Wiem co jemszczególnie urzekły mnie brzoskwinie. Słodziutkie i soczyste zachęcały do kupna. Większość została od razu zjedzona na surowo, ale udało mi się część zachować i przygotować z nich lekki, zdrowy deser, który z powodzeniem może też zastąpić drugie śniadanie. Do jego przygotowania wykorzystałam miedzy innymi otręby granulowane KUPIEC ze śliwkami, ponieważ z brzoskwiniami nie ma, a szkoda. Mają one dość wyrazisty
Wiem co jemjeden z moich ulubionych gatunków. Nie dość, że jest bardzo zdrowy bo najmniej przetworzony, to ma jeszcze ciekawy orzechowy smak, który bardzo lubię. Często zatem wykorzystuję go do deserów i przekąsek. Tym razem przygotowałam torcik w jesiennych smakach (jak ja lubię to zestawienie): orzechy i jabłka. Między dwoma warstwami masy ryżowo-orzechowej znajduje się mus jabłkowy. Torcik nie wymaga obróbki
Wiem co jemKisiel to jeden z najprostszych deserów i nie mam tu wcale na myśli gotowego produktu z torebki, ale taki zrobiony domowym sposobem. Można go zrobić zarówno ze świeżych owoców jak i mrożonych. Nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. Daje szerokie możliwości smakowe, i ma jeszcze tę zaletę w stosunku do gotowego produktu, że możemy go dosłodzić wg uznania. Tym razem
Wiem co jem