Niedzielny obiad od zawsze kojarzy mi się z rosołem, schabowym lub pieczonym kurczakiem. Tak było w moim domu rodzinnym. Choć moja kuchnia różni się od tej
Cooking MonsterTo nasza pierwsze Święta Wielkanocne na blogu i postaramy się, aby do tego czasu, pojawiło się kilka przepisów na ten szczególny czas. Zaczynamy od baby, która
Ania i Marcin gotująSernik z mascarpone na spodzie z musli z galaretką z owoców leśnych. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Sernik z mascarpone i ricotty jest tak odmienny od tego
Poezja smakuGdy przychodzi czas jesienno zimowy, a wieczory stają się dłuższe, my mniej ruchu, a za to chętnie sięgamy po przekąski i niestety przybywa nam to tu
Apetyczna babeczkaSezon na rabarbar i truskawki powoli się zaczyna. Ja proponuje kolejny zdrowy deser z rabarbarem i truskawkami w roli głównej. Crumble truskawkowo-rabarbarowe to prosty deser
Moja DelicjaUwielbiam, kiedy nie tylko ja Was inspiruję do pieczenia, ale inspirujecie mnie i Wy! Kilka dni temu u swojej czytelniczki, a zarazem mojej kursantki, która
Ostra na SłodkoTeoretycznie mamy wiosnę, prawda? I astrologiczną, i kalendarzową. Szkoda tylko,że nie pogodową. Piękną mamy zimę tej wiosny! Tyle śniegu, co aktualnie leży namoim podwórzu, to
W kuchni Karmel-itkiCiasto z truskawkami i galaretkę w sezonie zawsze musi być. Oczywiście najlepsze i najszybsze jest to na biszkopcie. Dziś więc przepis na takie pyszne ciasto, ale
Healthy food explorerDzisiejsze śniadanie było koloru pomarańczowego , soczyste pomarańcze i marchew, całkiem smaczna, chrupiąca i zdrowa, bardzo lubię takie połączenia. Praktycznie z tych samych składników zrobiłam dwa wspaniałe
Moja smaczna kuchniaJesień oznacza dynię w mojej kuchni. Najczęściej pod postacią zupy nasyconej zapachem i smakiem imbiru, której nie mamy dość. Czasem placuszki się trafią
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś mam dla Was fantastyczne, intensywnie czekoladowe muffinki z serem. To takie sernikobrownie w wersji muffinkowej, chociaż sera nie ma tu za dużo. Doskonale jednak łączy
Healthy food explorerCzas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 2 pizze Drukuj Pizza z sosem beszamelowym i kurkami By Piotr 8 sierpnia 2018 Pizza z sosem beszamelowym i kurkami
Pogotujmy.plPrzepis na ciasto,które dobrze smakuje i dobrze wygląda. Upiekłam na 18- stkę mojego siostrzeńca - chrześniaka. Imprezkę organizują mu rodzice w sobotę w lokalu
Niespełnione zdolności kulinarneZbliżają się Mikołajki, znacie jakiś sposób, żeby Mikołaj przyszedł wcześniej? ;) Mam jeden pomysł! Upieczcie ciasteczka, skusi się na pewno :) Od razu lepiej upieczcie więcej, bo znikają
Czerwona Porzeczkapewnością większość z Was lubi miód, który świetnie sprawdza się nie tylko w deserach, ale również w kompozycjach słodko-słonych. Poniższe danie, zainspirowane przepisem Roberta Sowy, stanowi bardzo udane i smaczne połączenie łososia z miodem i musztardą, podanego z jabłkami. Publikuję je w ramach „Miodowej akcji - na pomoc pszczołom” ogłoszonej na Durszlaku.pl, której założycielka zwraca bardzo słusznie uwagę(...)Chinach są miejsca, gdzie pszczół nie ma już w ogóle. A w Europie na przestrzeni trzech ostatnich lat w okresie jesienno-zimowym śmiertelność wśród pszczół wynosiła około 20 proc. Bez pszczół i innych owadów zapylających nie byłoby roślin i poprawnie działającego ekosystemu. A jeśli nie będzie przyrody wytwarzającej tlen, to życie człowieka będzie również zagrożone. Albert Einstein mawiał
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska