Szukasz pomysłu na wyśmienity czekoladowy deser, który jednocześnie nie wymaga wielu składników i jest prosty w przygotowaniu? W takim razie świetnie się składa, bo mamy coś właśnie dla Ciebie! Nasza propozycja to mus czekoladowy – deser kojarzony z kuchnią francuską, ale obecnie popularny wśród wielbicieli czekolady na całym świecie. Czego będziesz potrzebować, aby przyrządzić go samodzielnie w domu? Mus czekoladowy – składniki(...)przepisie tylko kilka podstawowych składników, odpowiednio połączonych, tworzy wyjątkowy deser. Dlatego zadbaj o ich wysoką jakość. Co będzie Ci potrzebne do przygotowania musu czekoladowego? 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel. Jeśli preferujesz bardziej wyraziste smaki, możesz zastąpić ją czekoladą mocno gorzką 80% E.Wedel. Z kolei gdy należysz do wielbicieli słodkości, sięgnij po produkt o mniejszej zawartości kakao, taki
jakszef.plLetni deser – serniczki na zimno z malinami Witajcie moi drodzy. Dziś mam dla Was przepis na pyszny letni deser. Moje ukochane serniczki na zimno z malinami. Z podanych składników śmiało też możecie przygotować małe ciasto bez pieczenia, ale ja akurat uwielbiam desery w słoiczkach. Zwłaszcza w takie letnie upalne dni. Zimny serniczek, rozpływające się w ustach maliny(...)łyżka żelatyny +minimalna ilość wody do jej rozpuszczenia opcjonalnie 1-2 łyżeczki soku z limonki maliny w syropie Moryń Tradycja smaku *z podanych składników można przygotować około 6 deserów (ilość zależy od wielkości szklanek/pucharków) lub 1 ciasto w małej tortownicy Przygotowanie: Do każdej szklanki/pucharka wkładamy po 2 połamane biszkopty. Żelatynę zalewamy minimalną ilością zimnej wody (ja od razu przekładam
Słodkie okruszkiprzystało na miłośniczkę czekolady, ten przepis wywołał u mnie ogromny uśmiech połączony z nieodpartą chęcią przygotowania deseru natychmiast. Deser jest tak czekoladowy, że zadowoli każdego amatora czekolady. Jest przepyszny Przepis odkryłam pośród starych karteluszek. Składniki: 3 tabliczki czekolady (dowolnej, w zależności od Waszych upodobań. U mnie to 2 mleczne i jedna ciemna) 4/5 (160 g) masła 100 g migdałów(...)dodaję do masy. Wszystko delikatnie mieszam do połączenia. Masę wylewam do formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki na 4 godziny. Po zastygnięciu deser wyciągam z formy, ściągam papier i przyozdabiam kawałkami pomarańczy. Smacznego Artykuł Deser obłędnie czekoladowy pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentSyrop z mięty miętowy syrop do deserów i lodów. Syrop z mięty na zimę, naturalny, bez sztucznych barwników i konserwantów. To mój ulubiony przepis na syrop miętowy, który doda orzeźwiającego smaku deserom i lodom. Jeśli lubisz domowe lemoniady i drinki takie jak kubański drink mojito , to przygotuj podwójną porcję, bo zniknie błyskawicznie. Ten syrop możesz też dodawać do herbaty, poczujesz(...)jeśli chcesz możesz dodać także imbir. Ten syrop nie wymaga nawet pasteryzacji, wystarczy, że gorące słoiczki postawisz do góry dnem i pozostawisz do ostygnięcia. Domowy syrop miętowy do ciast, deserów i napojów. Syrop z mięty około 40 gałązek świeżej mięty 3 szklanki cukru sok z 1 dużej cytryny opcjonalnie około 2 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony na cienkie
Cztery Fajerybananem i suszonymi śliwkami bez cukru. Pudding chia z bananem, śliwkami, jogurtem i mlekiem to jeden z moich ulubionych puddingów z nasionami chia. Przepis jest niezwykle prosty a sam deser szybki do zrobienia. To tylko kilka składników i kilka minut szykowania! To super prosty, piękny i smaczny deser, który zachwyca każdego. Nasiona chia same pęcznieją po dodaniu ich do płynu(...)dzięki nim robi się naturalny budyń. Inne przepisy z chia: – Pudding chia z truskawkami – Chia Pudding z owocami. Deser z chia z owocami – Pudding chia kakaowy – Pudding chia z owocami – malinowy pudding chia Do zrobienia pulpy z banana potrzebny jest jedynie widelec . Z podanych składników wychodzą dwie porcje puddingu z chia. Do puddingu użyłam jednego, dużego banana
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczekoladą i serek mascarpone, ale z drugej strony jest dietetyczny bo zmiast śmietany kremówki ma jogurt naturalny, ma dużo galaretki i całkiem sporo wiśni. Oceńcie sami jaki jest :) Robienie deseru można podzielić na cztery etapy, przygotowanie sernika trwa mniej więcej cały dzień, tylko jest to rozłożone w czasie, warto więc : Pierwszy etap to przygotowanie galaretki, drugi etap to przygotowanie spodu(...)ciasteczkowego, trzeci etap to przygotowanie masy jogurtowej, czwarty etap to wylewanie poszczególnych warstw deseru i tężenie deseru. Przepis mojego autorstwa. Składniki na formę 20 cm: Galaretka wiśniowa: 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 300 ml wrzątku 10 gr żelatyny 400-500 ml kompotu z wiśni 300-400 gr wiśni z kompotu Wiśnie odsączyć z kompotu na sitku. We wrzątku rozpuścić wiśniową
moj przepis naMimo, że „Zimna Zośka” hula po Polsce to ja i tak szykuję przepisy na sezon wiosenny i letni :) Będziecie później szczęśliwi, że macie skąd brać przepisy na desery bez pieczenia :). Serniczek jest mało pracochłonny, ale trochę czasochłonny. Ja spód ciasteczkowy piekłam sama, bo nie znalazłam w Lidlu poczciwych „Kokosanek” firmy San czy podobnych, czy w ogóle(...)lodówki do całkowitego stężenia (około 3-4 godziny) a najlepiej na całą noc. Torcik przechowywać w lodówce, najlepiej pod kloszem, aby nie przeszedł zapachami. Przed podaniem delikatnie nożykiem oddzielić deser od ścianek formy, delikatnie zdjąć obręcz, następnie pomagając sobie szeroką płaską łopatką ostrożnie i delikatnie zsunąć torcik na paterę. Kroić bardzo ostrym nożem zanurzonym na chwilkę we wrzątku i wytartym
moj przepis namojprzepisna.pl | Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową Na prośbę mojego męża, jeden z najbardziej lubianych deserów, królowa wśród bez – Pavlova! Tym razem z frużeliną zrobioną z rabarbaru i truskawek oraz ze śmietanką kokosową. Ostatnio lubię używać tej śmietanki, bo desery są odrobinkę mniej tłuste, lżejsze, co mi bardzo odpowiada, jednocześnie jest bardzo delikatny posmak kokosa. Jeżeli ktoś(...)jeszcze nie jadł Pavlovej, a lubi piankowe desery, koniecznie musi spróbować – pyszny i całkiem lekki deser, dość słodki, ale nie przesłodzony. Frużelinę i bezę można przygotować dzień wcześniej. Luźna inspiracja Moje Wypieki Składniki na dwa blaty o średnicy 15 i 20 cm: 275 gr białek (z 7 dużych jaj)* koniecznie w temperaturze pokojowej 360 gr cukru drobnego 2 łyżeczki
moj przepis naLemon curd to pyszny cytrynowy krem do tortu i ciasta. Cytrynowy curd można podać jako deser z bezą. Można też dodać go do kremu śmietankowego i zrobić z niego pyszny krem cytrynowy. Polecam również malinowy i pomarańczowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 200-220 g lemon curdu: 1 jajko (rozm. L) 1 żółtko 80 g cukru(...)miękkiego masła (min. 82% tłuszczu) 1/2 – 1 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka soku* (opcjonalnie, gdyby curd wyszedł za rzadki) Jeśli robicie lemon curd jako nadzienie do babeczek lub deser można zmniejszyć ilość soku – 60 ml, smak curdu będzie wtedy łagodniejszy. W metalowej lub szklanej misce mieszamy energicznie rózgą kuchenną jajko, żółtko, cukier, sok i skórkę z cytryny
Słodki Pomysłgotuję 100 g surowych perełek tapioki, przecedzam i przechowuję w szklanym pojemniku w lodówce do 2 -3 dni. Dodaję do owsianek, jogurtów, musów owocowych. Dzisiaj proponuję perełki tapioki w deserze z mango, jogurtu matcha i granatów. Perełki tapioki, herbatę matcha, syrop klonowy można kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata . Składniki na 1 – 2 porcje 100 g ugotowanych(...)pestek granatu Wykonanie Jogurt mieszamy z herbatą matcha, syropem klonowym i z 50 g ugotowanych perełek tapioki. Mango miksujemy na mus i mieszamy z pozostałymi perełkami z tapioki. Deser możemy warstwowo układać w 2 małych szklankach lub tak, jak ja w 1 dużym pucharku. Na dno wyłożyłam warstwę z jogurtu, potem z mango i posypałam pestkami granatu. Smacznego
Tajemnice SmakuGęściutki koktajl bananowy z dodatkiem kakao – pyszny… zdrowy… poprawiający humor Robię go, gdy nachodzi mnie ochota na słodycze. Wtedy zamiast cukru dodaję
Kulinarny S.O.S.Gęściutki koktajl bananowy z dodatkiem kakao – pyszny… zdrowy… poprawiający humor Robię go, gdy nachodzi mnie ochota na słodycze. Wtedy zamiast cukru dodaję
Kulinarne S.O.S.znudziły! Zdajemy sobie sprawę, że zrobiły się szalenie modne i … bardzo nas to cieszy. My w swojej słoiczkowej manii trwamy, eksperymentujemy i świetnie się bawimy. Tym razem proponujemy deser na letnie popołudnie, idealny na garden party lub do kawusi z koleżanką na diecie. Jest orzeźwiający, lekki a kwasowość agrestu i jogurtu przełamuje odrobina słodkości z czekolady i miodowej(...)jagły. Składniki – na 6 małych słoiczków o pojemności 150 ml DESER 300 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki nasion chia 300 g agrestu kasza jaglana ekspandowana ( “Jaglane w polewie z miodem z czarną porzeczką”) CZEKOLADOWY GANACHE 60 g gorzkiej czekolady 70% kakao 60 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka masła DEKORACJA płatki goździków, agrest, jaglana ekspandowana Wykonanie
Tajemnice SmakuKlasyczna Panna cotta przygotowywana jest ze śmietany, cukru, wanilii i żelatyny. Wygląda i smakuje wspaniale, szczególnie podana z owocami lub sosem owocowym. Ten tradycyjny włoski deser możemy również przygotować w wegańskiej wersji, wystarczy tylko zamienić mleko zwykłe na mleko roślinne, a żelatynę na agar. Jest to bardzo łatwy przepis na szybki deser, który możemy przygotować z wyprzedzeniem. * Proporcje agaru(...)płynu należy zastosować według od zaleceń producenta, jednak nie należy przesadzić z ilością agaru, deser powinien być aksamitny i delikatnie chwiejny. Składniki PANNA COTTA 400 ml mleka kokosowego 50 g cukru 1,5 łyżeczki agar * 150 ml soku z granatu sok z 1/2 limony SOS Z GRANATU 1 duży owoc granatu 20 g cukru sok z 1/2 limony dodatkowo
Tajemnice SmakuGrillowane lub pieczone brzoskwinie dobrze komponują się z sałatami, z serem, np. kozim, mogą być również podstawą deseru. Tym razem znalazłam przepis* na pieczone brzoskwinie z miodową ricottą oraz z dodatkiem tymianku i pieprzu. Jest to szybki, łatwy i wyjątkowo smaczny letni deser. Ser ricotta możemy zastąpić waniliowymi lodami , które również możemy skropić miodem i posypać tymiankiem i pieprzem(...)lekko sok. Ser ricotta mieszamy z 1 łyżką miodu. Upieczone brzoskwinie podajemy z miodową ricottą, całość polewamy miodem i posypujemy pozostałymi listkami tymianku i pieprzem. Smacznego! Polecam również podobny deser Ricotta z białą czekoladą, z figami i anyżowym syropem *Inspiracja – „Aromen Feuerwerk” Kathariny Küllmer ** Miseczki z Pracowni Kasi
Tajemnice Smaku