Popularna marka OREO zyskała sobie już spore grono wielbicieli, póki co prócz ciastek można ten smak spotkać w jednym ze smaków czekolady milka. Mój deser to śmietankowa masa z kruszonką kakaową zagęszczona naturalnym agarem która urzeknie Was smakiem i prostotą wykonania. Jeśli lubicie śmietankowo - kakaowe smaki to ta propozycja jest dla Was! Polecam na słodką chwilę zapomnienia bez limitu
Kuchnia PROzdrowotnacukier wanilinowy 1Łyżeczka proszek do pieczenia 1Łyżeczka olej 1/2Szklanki bita śmietana: śmietana 30% 330Mililitrów sok z cytryny 1Łyżeczka cukier puder 1Szklanka sos do deserów; owoce 200Gramów cukier 5Łyżek cukier puder 3 łyżki(do posypania) Sposób przygotowania: Bita Śmietana; 1. Wlewamy śmietanę kremówkę do garnka i ubijamy. 2. Jak troszeczkę się(...)ubije dodajecie cukier puder i sok z cytryny i dalej ubijacie na sztywną masę. 3. Gdy już będzie sztywna wkładacie do lodówki. Sos do deserów 1. Cukier i owoce gotujemy 30 min pod przykryciem mieszając co 5 min. Ciasto: 1. Bierzemy dwa garnki i oddzielamy żółtka od białek i każde dajemy do różnego garnka
pichcisztoprzepis znaleziony na stronie Chocolate Shavings . I tak z zająca powstał wspaniały, kuszący czekoladą i likierem panettone bread pudding . I choć większość źródeł umieszcza bread pudding w dziale DESERY, my z wielką ochotą i bez żadnych wyrzutów sumienia zjedliśmy go na śniadanie:) Panettone można zastąpić brioszką lub po prostu babką drożdżową, więc obecność zająca nie jest(...)obowiązkowa i nie powinna Was w żadnym wypadku powstrzymać przed przygotowaniem tego wspaniałego śniadania, deseru, podwieczorku .... co kto lubi:) Polecam bardzo! Właściwie ten przepis miał trafić jeszcze do akcji Kuchni Wielkanocnej, która trwała do 10 kwietnia. Chwilę po jego przygotowaniu i podaniu, dotarła do nas jednak wiadomość o tragedii pod Smoleńskiem... SKŁADNIKI NA 5 PORCJI 1 zając
KUCHARNIAjest niezwykle łatwy w wykonaniu, a jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 10 -15 minut, nie licząc czasu chłodzenia w lodówce. Aromat kokosu w połączeniu ze smakiem rabarbaru daje cudowny efekt. Deser jest lekki, konsystencją przypomina panna cottę, i pod warunkiem, iż jest dobrze schłodzony, tworzy idealny deser na ciepłe popołudnie. Zapraszam! SKŁADNIKI /na 4 porcje/ 3 listki żelatyny(...)dodać do gorącego mleko, mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do wystudzenia i przelać do przygotowanych pucharków. Chłodzić w lodówce do momentu stężenia, najlepiej wstawić na noc, aby deser dobrze się schłodził. Rabarbar oczyścić z włókien i pokroić na kawałki. Połączyć z cukrem i cukrem waniliowym i podgrzewać na małym ogniu aż do momentu zagotowania
KUCHARNIAjasny, jak mój ulubiony samochód;) Ten kolor bardzo zyskuje, gdy zestawi się go z ciemnym tłem. Dla gruszki takim idealnym tłem jest czekolada. Mam ochotę na lekki, szybki, czekoladowy deser. Nie ciasto. Nie mus. Może clafoutis? Ale ja nie lubię clafoutis! Tak, nie lubię clafoutis klasycznego, ale wersja czekoladowa może zmienić mój punkt widzenia, jak to w innych wypadkach już(...)mleka (część mleka zastąpiłam śmietaną 30%) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jajka opcjonalnie, ale bardzo na miejscu w wersji dla dorosłych jest kilka łyżek pomarańczówki do skropienia gotowego deseru (mniam!) 3-4 świeże gruszki garść świeżych malin Wszystkie składniki wymieszać dokładnie razem (można w mikserze), tak by się połączyły tworząc gładką masę. Przygotować naczynia do zapiekania i lekko
KUCHARNIARestaurants and Brewery , która jako pierwsza przygotowała ciastko z białą czekoladą i orzechami makademia zapieczone w miniaturowej formie na pizzę i podała je na ciepło z gałką lodów waniliowych. Deser szybko zyskał zasłużoną popularność i zaczęto przygotowywać go z innymi rodzajami orzechów oraz chipsami czekoladowymi. Dziś Pizookie ma swoją stronę na Facebooku (klik) z imponującą liczbą ponad(...)Zapiekane w indywidualnych foremkach maślane ciastko ze szczodrą porcją orzechów i czekolady i zniewalająco mięciutkim, ciągnącym środkiem, w towarzystwie pysznych lodów, mogłoby z pewnością zdystansować powszechnie królujące w karcie deserów tiramisu czy nie zawsze właściwie przygotowany creme brulee. U mnie już zajmuje czołowe miejsce na liście ulubionych deserów. Odmian i wersji Pizookie jest wiele, ale łączy je podstawowa zasada
KUCHARNIAtego po prostu użyć obu, a nawet trzech - Trzech znaków smaku (klik). Wybrałam więc dwójniak, jabłka łąckie i miód kurpiowski - cudowne trio, z którego powstał niebywale pyszny i aromatyczny deser - galaretka z miodu pitnego z musem z jabłek łąckich i miodem kurpiowskim. Każdy z trzech głównych składników deseru znajduje się na liście produktów chronionych. Dwójniak: Miód pitny dwójniak(...)się w województwie mazowieckim i podlaskim.* * informacje cytuję za Trzy znaki smaku (klik) GALARETKA Z MIODU PITNEGO Z JABŁKAMI ŁĄCKIMI i MIODEM KURPIOWSKIM /przepis własny; składniki na 4 porcje/ Deser jest kwintesencją smaków, które od dawna fascynowały mnie kulinarnie i które zawsze chciałam razem połączyć. Udało się. Bardzo polecam wszystkim pełnoletnim smakoszom polskich regionalnych smaków. Na galaretkę
KUCHARNIAporcje/ Z tapioką poznałam się jakiś czas temu i była to miłość od pierwszej łyżeczki. Kuleczki tapioki najbardziej smakują mi gotowane w mleku kokosowym. Lubię, gdy deser jest dość gęsty i znacznie bardziej smakuje mi dobrze schłodzony, choć wiem, że wersja na ciepło ma też wielu wielbicieli. W tym przepisie wykorzystałam mniejsze perełki tapioki, więc efekt transparentnych kulek, jakimi(...)staje się tapioka po ugotowaniu, jest mniej widoczny. Smakowo nie ma to znaczenia. Zaproponowane w deserze owoce można oczywiście zmienić według upodobań. Tapioka jest bezsmakowa, więc dobór składników może być w zupełności uzależniony od Waszych preferencji 1/2 szklanki tapioki 2 szklanki wody ok.1/2 szklanki mleka (użyłam pół na pół z mlekiem kokosowym) 2 łyżeczki cukru konfitura z ananasa z wanilią
KUCHARNIAWiśnie zapiekane pod waniliową warstwą ciasta, zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałów i oprószone cukrem pudrem, czyli oryginalnie Clafoutis- deser pochodzenia francuskiego. Ciasto biszkoptowe na kremówce- puszyste, miękkie i wilgotne- które z powodzeniem można upiec do tortu- a co do owoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również te z puszki. Prosty i nieskomplikowany(...)deser, a podany z kieliszkiem wina zamieni zwykłą kolację w słodką i wyborną ucztę- a Walentynki już niedługo więc zapisujcie przepis! ;) Deser ten startował w konkursie na serwisie gotujmy.pl i... Kitchen Aid w najpiękniejszym (wiadomo, jak sama wybierałam, to dla mnie naj! :))- pastelowym niebieskim- kolorze jest mój!!! :))) 3-4 porcje: * mąka pszenna- 130 g * cukier trzcinowy
Kraina Miodem PłynącaPanna cotta to wg mnie jeden z prostszych deserów w dodatku niepochłaniającego zbyt dużo czasu innymi słowy deser idealny na niedzielę. Ja już mam gotową a przygotowanie dla nas 3 szt zajęło mi ok 15 minut. Składniki : puszka owoców mango w zalewie mleko śmietana słodka 30% żelatyna Proporcje na 1 szt deseru : 50 ml soku z zalewy mango
Mechanik w kuchniProsty deser na bazie serka mascarpone z dodatkiem sosu karmelowego, orzechów włoskich i ciasteczek. Czas na chwileczkę zapomnienia… Składniki (3 małe porcje): 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki orzechów włoskich 4 łyżki sosu karmelowego 80 g ciasteczek kakaowych Przygotowanie: Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie, drobniutko posiekać i dodać 2 łyżki sosu karmelowego. Wymieszać. Serek mascarpone dokładnie wymieszać
Oryginalny smakSzybki, letni deser z owocami lasu, serkiem i karmelizowanymi pestkami dyni z pewnością zasmakuje nie tylko łasuchom. Dzięki owocom i serkowi zawiera witaminy, białko i przeciwutleniacze... no i jest po prostu pyyyyszny :) Deser leśniczego SKŁADNIKI: (na 2 desery) maliny jagody jeżyny około 12 okrągłych biszkoptów 350g serka waniliowego 2 łyżki miodu 3 łyżki pestek dyni listki i kwiaty mięty
Pyry na Gazlodówki, żeby dobrze się schłodziły, około 2-3 godziny, też w zależności od wielkości foremki. Przed podaniem papierowym ręcznikiem usunąć ewentualną wilgoć z powierzchni deseru (u mnie nie zebrała się), posypać cukrem (ja użyłam brązowego) i skarmelizować go przy pomocy palnika. Niektórzy wstawiają deser do mocno nagrzanego piekarnika bezpośrednio pod grzałkę, jednak(...)wtedy oprócz skarmelizowania cukru nagrzewa się cały deser. Krem jest aksamitny, konsystencją przypomina mocno zestalony budyń. Pięknie pachnie wanilią, a skarmelizowany cukier apetycznie chrupie :) Pierwszy raz przygotowywałam crème brûlée, ale na pewno nie ostatni. Zamierzam poeksperymentować z innymi smakami, na przykład z czekoladą :) I oczywiście bardzo dziękuję Świętemu Mikołajowi za taki fajny prezent
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny, delikatny jak chmurka deser inspirowany moimi ulubionymi batonikami Milky Way. Lekki - dzięki ubitej pianie z białek, a na dodatek stosunkowo niskokaloryczny - śmietanka kremówka została zastąpiona jogurtem naturalnym i serkiem wiejskim Składniki (na 3 porcje jak na zdjęciu): - 2 paski czekolady mlecznej (30 g) - 3 batoniki Milky Way minis lub 1,5 batona Milky Way - 250 g jogurtu naturalnego (szklanka(...)jaja kurzego - łyźeczka żelatyny - czubata łyżka cukru pudru - łyżka zagęszczonego mleka słodzonego - łyżeczka ciemnego kakao - trochę mleka do rozpuszczenia czekolady + pół batonika Milky Way / kilka kostek czekolady do wykończenia deseru Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody (np. w mikrofali), odstawić do przestudzenia. Batoniki rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, tak samo czekoladę, również odstawić do przestudzenia. Serek wiejski zmiksować
Kuchnia EllieTIRAMISU TRUSKAWKOWE Z GLASSĄ BALSAMICZNĄ Tiramisu to jeden z moich ukochanych deserów. Mogę się nim zajadać bez końca. Dziś mam dla Was bardzo nietypową wersję, bo truskawkową z dodatkiem... glassy balsamicznej... To wyjątkowe połączenie sprawia, że truskawki zyskują niepowtarzalny, intensywny smak. Gęsta, idealnie gładka i słodka, z kwaskową nutą Glassa MONINI to idealne wykończenie tego wspaniałego deseru. Przeplatają się(...)połowę pokrojonych w plasterki truskawek. Przykryj je ostatnią warstwą namoczonych biszkoptów. Wyłóż drugą porcję kremu i plasterki truskawek. Całość polej strużkami glassy balsamicznej. Schłodź deser w lodówce. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilony