prawdziwa bomba witaminowa. Więcej przeczytaj tutaj . Szczególnie teraz zimą warto wykorzystać potecjał kiwi, bo jeden owoc zaspokoi dzienne zapotrzebowowanie na witaminę C. Przeważnie występuje jako dodatek do sałatek, deserów czy owsianki, dzisiaj jest gwiazdą. Galaretka jest bardzo smaczna, świetnie się prezentuje i jest bardzo zdrowa, ponieważ kiwi w deserze nie zostało poddane obróbce cieplnej. Galaretka z kiwi stanowi smaczną(...)agarem, wymieszać i rozlać do naczyniek. Dodatkowe kiwi obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć po 2 plasterki z boku każdego naczyńka delikatnie zsuwając trzonkiem łyżeczki. Odstawić do lodówki, by deser stężał przed podaniem na górę pucharków wyłożyć jogurt grecki wymieszany z 1 łyżeczką zmielonego na puder ksylitolu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Trufle kakaowe z biszkoptami i mascarpone to wyjątkowy deser dla wszystkich słodyczomaniaków. Ten pyszny smakołyk bez pieczenia, można przygotować w zaledwie kilkanaście minut w prosty sposób, bez posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych. składniki na około 15 sztuk 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki kakao 200 g biszkoptów łyżka cukru pudru przepis Do szklanki wsypujemy kawę
Smakowite Daniarozbudza kulinarnej strony mojej duszy, jak warzywa w deserach i wypiekach. Ciasta z dodatkiem buraków, cukinii, batatów, dyni czy marchwi dziś już nikogo nie dziwią – i słusznie, bo też ich potencjał jest ogromny! Łącząc warzywa ze zdrowymi składnikami możemy uzyskać nie tylko pyszne słodkości, ale i wartościowe posiłki, które będą zjadane bez cienia wyrzutów sumienia. Przykład? Marchewkowy budyń na bazie(...)odżywczych, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika, zdrowo posłodzony i wzbogacony o cenne tłuszcze zawarte w orzechach. Jeśli pomysł marchewki w budyniu traktujecie z lekkim sceptycyzmem, podpowiem, że korzenny smak deseru nie różni się od popularnych ciast marchewkowych – inna jest tu tylko konsystencja. Ci, którzy przestrzegają zasad diety niełączenia mogą śmiało połasić się na dużą porcję – to danie pełne zdrowych węglowodanów
Even Better FoodSmaczne i pełnowartościowe śniadanie w postaci puddingu z kaszy jaglanej. Proste w przygotowaniu, pomimo tego, że składa się z kilku warstw i wygląda jak deser :) Bo kto powiedział, że śniadanie musi być nudne i nie można zacząć dnia od deseru? ;) Szczególnego smaku nadają tutaj dżemy z dzikiej róży i czarnego bzu, które mają właściwości prozdrowotne i dbają o naszą odporność(...)wierzch położyć po łyżce samego dżemu, bo jest naprawdę smaczny :) Jak tylko powiedziałam, że jest tutaj dżemik to skusił on najmłodszych domowników :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Desery , Dla dzieci Tagged: dżemy , granola , kasza jaglana
https:KKuchniaMniamDeser kokosowo czekoladowy 🍫 z bakaliami zapewne zachwyci Was smakami. Pralinkowa masa z gorzkiej czekolady na dnie kieliszka została umieszczona, a na niej masa na bazie mleczka kokosowego, wiórek kokosowych i białej czekolady dołożona. Przełożona została prażonymi migdałami i pokrojonymi suszonymi daktylami. Całość został schłodzona i przed podaniem wafelkami czekoladowymi wypełniona. Deser o różnych smakach współgra(...)fantastycznej chrupkości. Jeśli podczas zjadania kieliszek w dłoni trzymać będziecie, to masę pralinkowo delikatnie ogrzejecie. Stanie się miękka, wyjątkowa, bardzo kremowa. Taki deser Wasze kubki smakowe rozpieści genialnie, chociaż jest kaloryczny, to na poprawienie humoru 💋 💓 działa idealnie. 😤☺ Składniki 4 szt. kieliszków 🍸 do martini
Moniki SmakołykiPudding chia to deser, który musimy przygotować dzień wcześniej, najlepiej wieczorem i schować go do lodówki na noc, by nasionka napęczniały i mogły oddać nam w pełni swoje wartości odżywcze Składniki na pudding: 250ml mleka 4 łyżki nasion chia 0,5 łyżeczki miodu 1 kiwi Przygotowanie puddingu: Mleko mieszamy z nasionami i miodem, ostawiamy na godzinę, mieszając co jakiś czas(...)godzinie rozdzielamy deser do szklanek, bądź innych naczynek, w których chcemy je podać. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień, układamy na wierzchu pokrojone w kostkę kiwi. Deser gotowy Artykuł Pudding chia z kiwi pochodzi z serwisu
NiePieprz.pljednym tchem wymieniłam już całkiem dużo powodów, dla których warto włączyć ją do diety – a czekoladowy krem jaglany jest już powodem nader konkretnym. To pyszny i zdrowy deser, który, gdy już ugotujecie kaszę można przygotować w zaledwie kilka minut. W mojej wersji, choć ma lekką konsystencję jest niezwykle sycący, mocno czekoladowy i jedynie umiarkowanie słodki, serwowany wyjątkowo ze świeżymi borówkami(...)łyżki) nierafinowanego masła kakaowego lub oleju kokosowego 30g (3 czubate łyżki) kakao (najlepiej surowego) 40g nierafinowanego cukru kokosowego (lub wybrana zdrowa substancja słodząca do smaku; należy zwrócić uwagę, że deser z dodatkiem syropu będzie odrobinę rzadszy) szczypta soli, pół łyżeczki cynamonu, po dużej szczypcie imbiru i kardamonu, kilka kropli soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) owoce
Even Better FoodTaki deser możecie zrobić w dużej misce lub w pucharkach. Porcja jest dość duża. Pierwsza warstwa – galaretkę pomarańczową rozmieszać w gorącą wodą. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Musi prawie zgęstnieć. Pomarańcze obrać, połamać na mniejsze kawałki. Dodać pomarańcze do galaretki. Galaretkę z pomarańczami wlać do dużej miski. Odstawić, żeby całkowicie zgęstniała. Masa serowa – śmietanę ubić, dodać cukier
Kuchnia PokoleńDeser z jagodami. 200 g jagód 40 g cukru 50 ml wody 200 g serka mascarpone 300 g jogurtu naturalnego 30 g ciastek czekoladowych odrobina rumu do smaku * ewentualnie cukier puder do smaku Jagody oczyścić, parę odłożyć do dekoracji, resztę zagotować z wodą i cukrem. Pogotować ok. 3 minut, aż zrobi się mus. Dodać rum i ostudzić. Mascarpone wymieszaj
dolcevitainmykitchenDeser z mango i nasionkami chia. Edyta Guhl. Nasionka szałwii hiszpańskiej, zwane nasionkami chia kupiłam pierwszy raz ponad rok temu, kiedy piekłam chlebek zmieniąjacy życie. Od tego czasu dodaję je do różnych posiłków, dekoracji, ostatnio zrobiłam z nich kokieteryjne oczka drożdżowego ludka-Weckmann. Dziwnym sposobem prawie wcale nie ubywają i dlatego rozglądam się za różnymi przepisami
dolcevitainmykitchenczekoladowy z owocem granutem Zapraszam na przepyszny deser, mus czekoladowy z owocem granatu. Wstyd się przyznać, ale moda na owoc granatu jakoś nas do tej pory ominęła i jak ostatnio poczytałam o jego przeciwutleniających własciwościach, postanowiłam to zmienić. Nie będę się teraz rozpisywać o pochodzeniu, zaletach, czy składzie granatu, wspomnę tylko coś na temat jego wyglądu
dolcevitainmykitchenmają nadzienie z serka i tuskawek. Można dodać do nich nutellę lub zamienić truskawki na jabłka lub banany. Są bardzo łatwe do przygotowania i można potraktować je jako deser, my jedlismy je do popołudniowej kawy, ale najlepiej
dolcevitainmykitchenRóżowe ptasie mleczko z malinami. Edyta Guhl. Lekki, delikatny deser, łatwy do przyrządzenia i co najważniejszy- zdrowy, ponieważ nie zawiera żadnych chemicznych substancji barwiących. Pewnie zastanawiacie się, skąd więc ten intensywny różowy kolor? Moim ulubionym warzywem jest...burak ćwikłowy i przemycam go do wszystkich posiłków. O walorach buraka ćwikłowego można długo pisać. Jest
dolcevitainmykitchenCzerwone półsłodkie wino możemy wypić lub wyczarować z niego deser. Pierwszy raz ten deser jadłam na wakacjach we Włoszech. Obok Tiramisu (mojego ukochanego zresztą), był to mój ulubiony deser. Jak się okazało gruszki w winie bardzo łatwo przyrządzić, a jeszcze szybciej się je zjada :) Spróbujcie :) Składniki: 5-6 dojrzałych gruszek 0,5 l wina czerwonego półsłodkiego opakowanie przyprawy do grzańca
ChilliJemyKasza manna - czy była zmorą Waszego dzieciństwa ? Mnie bardzo długo kojarzyła się z obowiązkową poranną zupą mleczną. Dopiero później odkryłam ją jako składnik pysznych i zdrowych deserów. Może też być pożywnym śniadaniem z dodatkiem różnych owoców czy bakalii. Na pewno będzie lepszym rozwiązaniem niż przetworzone płatki śniadaniowe czy też gotowe desery. Dziś kasza manna z konfiturą wiśniową(...)Trwa to kilka minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier (miód) i masło, dokładnie mieszamy. Gorącą kaszę przekładamy do miseczek. Układamy na niej konfiturę i posypujemy ziarenkami granatu. Deser możemy jeść na ciepło i na zimno, wedle naszego gustu
Kulinarne przygody Gatity