Wyciągamy zapasy mrożonych owoców, kupujemy cydr i rozgrzewamy się troszkę, wykonując taki cudny, smakowity deser z chia. Mogą być owoce świeże również. Chia czyli nasiona szałwii hiszpańskiej - to dla niewtajemniczonych które są bombą witamin i mikroelementów. Deser jest pyszny, zdrowy i kolorowy, zachęcam do wykonania. Brzoskwiniowo - jeżynowy deser z chia na cydrze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedziała przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo. Poza tym genialnie smakuje, jest orzeźwiające, delikatne i wyjątkowe. Dlatego bez wyrzutów sumienia możemy się nim objadać i stworzyć sobie pyszny i lekki deser:) Jeśli nigdy nie mieliście okazji go próbować, to nie zwlekajcie. Będzie Wam smakować!:) Porcja dla 4 osób: 3 sztuki mango 1 cytryna 250ml jogurtu naturalnego 500g twarogu śmietankowego 2 łyżki(...)skórkę. Następnie wyciskamy sok z połowy cytryny. Do miski przekładamy mango, dodajemy sok i skórkę z cytryny, jogurt naturalny, twaróg i miód. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy deser do pucharków i dekorujemy czekoladą. Deser wkładamy na 2-3h do lodówki. Po schłodzeniu jest już idealny:) Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyDzisiaj fajny deser typowo jesienny. Trochę orzeźwiający, nie za słodki i z czekoladą, a placuszki są na bazie gruszki. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu :) ok 8 pancakes Składniki: 2 gruszki 1 szklanka mąki 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu ok 0,5 szklanki mleka kokosowego 100 g czekolady gorzkiej olej kokosowy
Niezły MłynekJako że zapowiedziałem tu i ówdzie, że biorę się za desery, bo generalnie ich nie jadam, tym samym nie piekę, to postanowiłem coś w tej materii uczynić. Jednak wkurza mnie ta dokładność w przepisach deserowych, co do grama tego, tyle mililitrów tamtego, dokładnie tyle minut piec to, następnie coś innego. Tak wszystko cholernie uporządkowane, tak procedurami tu zalatuje(...)tego, że wczoraj miałem urodziny, a jego tartą cytrynową zajadam się od niedzieli, postanowiłem dokładnie zacytować jego przepis w tym poście. Jak sam autor pisze jest to jego ulubiony deser i trafił póki co na szczyt mojej króciutkiej listy deserów. Wykonanie jest dość proste ale i czasochłonne. Niemniej jednak warto wytrwać do końca i skosztować kruchej tarty cytrynowej Raymonda
Right Behind The KitchenDawno nie robiłam takiego typu deseru. Miałam otwartą puszkę brzoskwiń i śmietanę, więc aby tego nie zmarnować zrobiłam taki deserek. Kolorki wyszły takie słoneczne więc i nazwa deseru taka. Bez pieczenia, smacznie ale niestety trochę trzeba poczekać. Ale z takim i deserami tak już jest, czeka się na niego a znika w ekspresowym tempie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniCzas na deser! Zdrowy, bo z owocami (mango) i jogurtem naturalnym! Ale tu jego wartości zdrowotne się kończą, bo do tego dochodzi jeszcze słodka, biała czekolada! W końcu owoce i jogurt to dla ciała a czekolada dla ducha, prawda? Nie ważne... ważne, że smakuje pysznie! Mniaaam! Jogurtowy deser z mango i białą czekoladą Składniki: mango, 100 g (tabliczka białej czekolady(...)Pokrojone w kostkę mango układamy na dnie kubeczków. Jogurt naturalny miksujemy z białą czekoladą i przykrywamy nim mango. Herbatniki mocno kruszymy i posypujemy nimi jogurt. Na wierzch deseru nakładamy po łyżce musu z mango. Smacznego
paapilotkaaDzisiaj kolejny przepis z dynią w roli głównej. Tym razem w postaci deserów w lampkach. Składniki na masę: 2 szklanki puree z dyni 3 galaretki brzoskwiniowe Masa: Śmietana 30% – 250ml 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki serka mascarpone Przygotowanie puree: Dynię kroimy na kawałki i zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Kiedy dynia jest już miękka miksujemy całość blenderem(...)Wykonanie deseru: Puree z dyni chwilkę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy do lampek wina. Lampkę należy umieścić w pozycji pochyłej, a jednocześnie stabilnej. Deser wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Ubitą kremówkę przekładamy na wystudzoną masę dyniową
Podróż w kulinariaLidlu trwa właśnie tydzień włoski. Wykorzystując to, że dostałam paczkę pysznych sycylijskich produktów przygotowałam na bazie jednego z nich deser na zimno. Częstujcie się i pędźcie na zakupy, a później podzielcie się wrażeniami, czy smakowało :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego
Kuchnia w czekoladzietruskawkowego (a ten ostatni i tak nie zawsze). Dorosłym natomiast z pewnością do gustu przypadnie cudownie kremowa konsystencja i oryginalny, jeżynowo-lawendowy smak, przełamany lekko kwaskowym sosem. Na talerzu deser wygląda pięknie, choć może trochę krwawo... Ale to w końcu Halloween, prawda...? Przepis na to cudo znalazłam u Łucji , od siebie dodałam lawendową nutę. Jeśli u Was też(...)już jeżyn, nie martwcie się. W tym deserze doskonale dadzą sobie radę mrożone owoce. Jeżynowo-lawendowa panna cotta Składniki: (na 6 porcji) 200 g jeżyn 50 ml wody 250 ml śmietany kremówki (38%) 250 ml mleka 70 g cukru trzcinowego 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy 6 listków żelatyny dodatkowo: 100 g jeżyn 2 łyżki miodu 25 ml wody Kremówkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzekażdy włoski region za wszelka cenę chciał "wynalezć" ten przysmak. Z tego powodu rodzi się pewien rodzaj rywalizacji pomiędzy Toskanią, Piemontem i Veneto . Wiele jest legend związanych z tym deserem, jedna z nich głosi , że to najcudowniejszy afrodyzjak! Wersja oficjalna miejsca narodzin tiramisu to Siena, wiek XVII, kiedy to włoscy cukiernicy, w oczekiwaniu na przybycie wielkiego księcia Toskanii Cosimo(...)cześć Cosimo de Medici, który to zabrał ze sobą przepis do Florencji i uczynił go znanym w całych Włoszech. Legenda mówi, że "zuppa del duca" stała się ulubionym deserem szlachty, która z kolei przypisała mu właściwości afrodyzjaku pobudzającego...stąd potem jego nazwa TIRAMISU. Nieoficjalna wersja mówi jednak, że ten kto wynalazł wynalazł Tiramisu był cukiernikiem z Turynu .Zrobił ten deser
Z Kuchni Do KuchniAksamitna, kremowa konsystencja i delikatny, waniliowy smak, czyli panna cotta w klasycznej wersji. Jest obok tiramisu jednym z najbardziej znanych i lubianych włoskich deserów, a największą zaletą tego deseru jest jego prostota. Banalny w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i smakuje chyba każdemu. Składniki na 4 porcje: 100 ml mleka 400 ml śmietany 30% 50 g cukru 1 laska(...)Przygotowujemy 4 foremki o pojemności 125 ml lub filiżanki, przelewamy do nich panna cottę. Przykrywamy folią spożywczą. Schładzamy przez kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce. By wyjąć deser z foremek/filiżanek zanurzamy je przez kilka sekund w gorącej wodzie po czym obracamy do góry dnem. Podajemy ze świeżymi owocami i sosem owocowym. Smacznego
Smakowity Blog KulinarnyNiedzielę umilamy sobie deserem z czekolady i pomarańczy. Puszysty i delikatny krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany połączyliśmy z rozpuszczona gorzka czekolada oraz startą skórka z pomarańczy. Z racji tego, że wieczory są coraz zimniejsze biszkopty nasączyliśmy sokiem pomarańczowym z odrobiną wódki - aby deser delikatnie rozgrzewał :) Spróbujcie sami, bo jego przygotowanie trwa tylko kilka chwil. SKŁADNIKI: Deser
W kuchni KatieDeser galaretkowo-jogurtowy z malinami to pomysł na zdrową, słodką przekąskę. Przygotowanie poniższego deseru jest banalnie proste, ale niestety czasochłonne. Jestem pewna, że deser zachwyci gości :) Składniki na 4 duże porcje: 2 duże jogurtu naturalne (800 g) 1 galaretka o smaku, np. poziomkowym 1 galaretka o smaku, np. jagodowym 1 galaretka o smaku owocowym, np. niebieska świeże maliny Dzień wcześniej
UgotowaćZrobiłam bardzo smaczny deser. Coś w rodzaju budyniu o bardzo ciekawej teksturze i na dodatek masa nie wymaga wcale gotowania. Ja podałam go z duszonymi owocami, ale możecie surowe tylko pokroić albo użyć dżemu ze słoika a wtedy nie trzeba będzie nawet odpalać kuchni. Nasiona Chia są wygodne w użyciu. Wystarczy je namoczyć w jakimś płynie i gotowe więc(...)deserów czy odżywczych napoi nadają się świetnie. Do deseru dodałam jeszcze trochę zmielonej na pył łuski z ziaren gryczanych. To mało znany, dość nowy produkt na naszym rynku. Taka łuska zawiera wiele cennych składników odżywczych, między innymi mangan i miedź, które są antyoksydantami. Poza tym ma dużo potasu, cynku, żelaza, wapnia i chromu. Za to prawie nie zawiera cukrów
Smaczna Pyza