Koniec maja lub początek czerwca to jest ten czas, kiedy zabieram koszyk, nożyczki i idę na spacer w poszukiwaniu kwiatów czarnego dzikiego bzu. Najlepiej daleko od
Tajemnice SmakuSmrodina, smrodynia, smrodyńki , to inne nazwy czarnej porzeczki. Świeże owoce są bardzo cierpkie i kwaskowate w smaku. Mi to nie przeszkadza, wręcz uwielbiam, ale wiem, że
Tajemnice SmakuPłatki różane pięknie pachną i mają wiele zastosowań w kuchni. Możemy z nich przygotować syrop, konfiturę, nalewkę, cukier różany i wiele innych cudownie pachnących przetworów. Do
Tajemnice SmakuCzekoladowe batony z kaszą jaglaną ekspandowaną, fistaszkami, sezamem i z truskawkami to pomysł na wyjątkowo łatwą w przygotowaniu przekąskę. Składniki suche, czyli orzechy, ziarna, płatki i
Tajemnice SmakuRolowane ciasto, czyli pomysł na szybkie drożdżówki z makowym nadzieniem. Metoda jest prosta, wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicy, formujemy prostokąt, wykładamy nadzienie, zwijamy, jak roladę, kroimy
Tajemnice SmakuDo czego używamy przyprawy piernikowej? Cóż to za pytanie? Wiadomo, do piernika! Do piernika, pierniczków i …nie tylko. Przyprawę piernikową możemy dodawać do wielu potraw
Tajemnice SmakuSernik dyniowo pomarańczowy na spodzie z korzennych ciastek. Jestto sernik w świątecznym klimacie, bo przecież pomarańcze, przyprawy korzenne i czekolada nieodzownie kojarzą się ze świętami. W
Tajemnice SmakuDolcetti Alle Nocciole to szybkie w przygotowaniu włoskie świąteczne ciasteczka, bardzo orzechowe i z dodatkiem mąki kasztanowej. Dla osób, które nie tolerują lub unikają glutenu, dobra
Tajemnice SmakuDo tego ciasta najlepszym dodatkiem są domowe powidła śliwkowe, gęste, smażone tradycyjną metodą. Jeżeli zdecydujemy się na użycie powideł ze sklepu, sprawdźmy ich skład, gdyż może
Tajemnice SmakuJak zrobić domowe masło orzechowe? Nic prostszego, potrzebujemy tylko orzeszków ziemnych i blendera o dużej mocy. Chwila miksowania i mamy prawdziwe masło orzechowe… mniam! Możemy
Tajemnice SmakuNa chlebowych warsztatach kulinarnych w Kulinarnym Atelier wyrabialiśmy i piekliśmy żytni chleb na 100-letnim zakwasie Hieronim według rad i wskazówek Arka Andrzejewskiego –
Tajemnice SmakuInternet “zasypuje” nas w maju cukrem.. nie takim zwykłym, bo cukrem aromatyzowanym kwiatami bzu. Pracy przy tym nie za wiele, więc warto spróbować
Tajemnice SmakuScones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche ciastka, a raczej kruche bułeczki. Jest to bardzo prosty i szybki wypiek, idealny na śniadanie lub podwieczorek. Scones przygotowujemy
Tajemnice SmakuCzy korzystacie z porad zawartych w książkach kulinarnych? Warto czasami zastosować się do wskazówek mistrzów. Tajemnice smaku kryją się w szczegółach, w małych trikach, dzięki którym
Tajemnice SmakuŚwieże owoce aronii zawierają substancje garbnikowe, które nadają owocom cierpki smak. Z tego też powodu aronię rzadko stosuje się do bezpośredniej konsumpcji. Jak pozbyć się tej
Tajemnice Smaku