deser - 61894 przepisów (strona:2248/4127)

Syrop z kwiatów czarnego dzikiego bzu 82

Koniec maja lub początek czerwca to jest ten czas, kiedy zabieram koszyk, nożyczki i idę na spacer w poszukiwaniu kwiatów czarnego dzikiego bzu. Najlepiej daleko od

Tajemnice Smaku
Jogurtowe babeczki, muffiny z czarnymi porzeczkami i miętą 80

Smrodina, smrodynia, smrodyńki , to inne nazwy czarnej porzeczki. Świeże owoce są bardzo cierpkie i kwaskowate w smaku. Mi to nie przeszkadza, wręcz uwielbiam, ale wiem, że

Tajemnice Smaku
Grawerowane kruche ciasteczka różane 77

Płatki różane pięknie pachną i mają wiele zastosowań w kuchni. Możemy z nich przygotować syrop, konfiturę, nalewkę, cukier różany i wiele innych cudownie pachnących przetworów. Do

Tajemnice Smaku
Czekoladowe chrupiące batoniki z truskawkową nutą 72

Czekoladowe batony z kaszą jaglaną ekspandowaną, fistaszkami, sezamem i z truskawkami to pomysł na wyjątkowo łatwą w przygotowaniu przekąskę. Składniki suche, czyli orzechy, ziarna, płatki i

Tajemnice Smaku
Rolowane drożdżówki z makiem, orzechami włoskimi i pomarańczami 103

Rolowane ciasto, czyli pomysł na szybkie drożdżówki z makowym nadzieniem. Metoda jest prosta, wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicy, formujemy prostokąt, wykładamy nadzienie, zwijamy, jak roladę, kroimy

Tajemnice Smaku
Domowa przyprawa piernikowa 84

Do czego używamy przyprawy piernikowej? Cóż to za pytanie? Wiadomo, do piernika! Do piernika, pierniczków i …nie tylko. Przyprawę piernikową możemy dodawać do wielu potraw

Tajemnice Smaku
Sernik dyniowo pomarańczowy z czekoladą i konfitowanymi pomarańczami w cukrze 93

Sernik dyniowo pomarańczowy na spodzie z korzennych ciastek. Jestto sernik w świątecznym klimacie, bo przecież pomarańcze, przyprawy korzenne i czekolada nieodzownie kojarzą się ze świętami. W

Tajemnice Smaku
Dolcetti Alle Nocciole – świąteczne ciasteczka orzechowe z mąką kasztanową 93

Dolcetti Alle Nocciole to szybkie w przygotowaniu włoskie świąteczne ciasteczka, bardzo orzechowe i z dodatkiem mąki kasztanowej. Dla osób, które nie tolerują lub unikają glutenu, dobra

Tajemnice Smaku
Ciasto z dynią, powidłami śliwkowymi i płatkami owsianymi 74

Do tego ciasta najlepszym dodatkiem są domowe powidła śliwkowe, gęste, smażone tradycyjną metodą. Jeżeli zdecydujemy się na użycie powideł ze sklepu, sprawdźmy ich skład, gdyż może

Tajemnice Smaku
Domowe masło orzechowe o smaku kokosa i wanilii 67

Jak zrobić domowe masło orzechowe? Nic prostszego, potrzebujemy tylko orzeszków ziemnych i blendera o dużej mocy. Chwila miksowania i mamy prawdziwe masło orzechowe… mniam! Możemy

Tajemnice Smaku
Imbirowa konfitura z marchwi i czerwonych pomarańczy 84

Na chlebowych warsztatach kulinarnych w Kulinarnym Atelier   wyrabialiśmy i piekliśmy żytni chleb na 100-letnim zakwasie Hieronim według rad i wskazówek Arka Andrzejewskiego – 

Tajemnice Smaku
Cukier aromatyzowany kwiatami bzu 96

Internet “zasypuje” nas w maju cukrem.. nie takim zwykłym, bo cukrem aromatyzowanym kwiatami bzu. Pracy przy tym nie za wiele, więc warto spróbować

Tajemnice Smaku
Cassis Scones – kruche bułeczki z mrożonymi czarnymi porzeczkami 74

Scones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche ciastka, a raczej kruche bułeczki. Jest to bardzo prosty i szybki wypiek, idealny na śniadanie lub podwieczorek. Scones przygotowujemy

Tajemnice Smaku
Galette z twarogiem, z agrestem i z delikatną nutą anyżu 119

Czy korzystacie z porad zawartych w książkach kulinarnych? Warto czasami zastosować się do wskazówek mistrzów. Tajemnice smaku kryją się w szczegółach, w małych trikach, dzięki którym

Tajemnice Smaku
Dżem z aronii i gruszek 126

Świeże owoce aronii zawierają substancje garbnikowe, które nadają owocom cierpki smak. Z tego też powodu aronię rzadko stosuje się do bezpośredniej konsumpcji. Jak pozbyć się tej

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania