Mini tarty cytrynowe 166Ciasto kruche na tartaletki 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Krem cytrynowy 2
Gotujemy i jemy
Lody pomarańczowe a‘la Nigella 1681 pomarańcza 2 limonki 2 łyżki rodzynek (namoczyć w likierze pomarańczowym przez ok. 1 godz.) 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki słodkiej śmietanki (najlepiej
Gotujemy i jemy
Kwiaty czarnego bzu w cieście racuszkowym 178Uwaga! Kwiaty czarnego bzu muszą pochodzić z pewnego miejsca! Nie można wykorzystywać kwiatów, które kwitną w miejscach zanieczyszczonych - przy szosach, drogach, na zanieczyszczonej glebie itp!
Gotujemy i jemy
Tort waniliowo-czekoladowy z bezą i borówkami 182Ten szybki tort jest idealny na każde przyjęcie dla dzieci. Lekki krem, biszkopty, bezy i świeże owoce. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Gotujemy i jemy
Muffinki kokosowo-marchewkowe 1762 średnie marchewki starte na grubej tarce (1 szklanka) 0,5 szklanki mąki 1 pełna łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki
Gotujemy i jemy
Morelowa tarta Tatin 155Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Gotujemy i jemy
Kruche babeczki migdałowo-morelowe (wg przedwojennej receptury) 172Kruche babeczki makaronikowe Ciasto kruche 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Migdałowa masa
Gotujemy i jemy
Muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą 1931 pełna szklanka maki 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1/2 szklanki maślanki
Gotujemy i jemy
Drożdżowe ślimaki z konfiturą morelową 197Ciasto drożdżowe: Drożdżowe ślimaki na słodko 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 5 żółtek 70 g masła, roztopionego i
Gotujemy i jemy
Ptysie z kremem waniliowym 167Składniki na ciasto ptysiowe Ptysie z kremem waniliowym 2 szklanki mąki 1 szklanki wody 1 szklanka mleka 1 kostka + duża łyżka masła pokrojonego w kostkę 5
Gotujemy i jemy
Krucha szarlotka pod pierzynką 195Krucha szarlotka pod pierzynką Składniki potrzebne na kruchą szarlotkę z zapiekaną pianą 4 – 5 dużych kwaśnych jabłek (najlepsze będą reneta szara lub złota, antonówki) 40 dag
Gotujemy i jemy
Babeczki marchewkowe 183Babeczki marchewkowe Składniki na babeczki marchewkowe 2 średnie marchewki starte na grubej tarce (1 szklanka) 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki oleju rzepakowego
Gotujemy i jemy
Ciasto z jabłkami last minute 143Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Gotujemy i jemy
Ciasto cytrynowe - babka cytrynowa 166Ciasto cytrynowe Babka cytrynowa to pyszne, wilgotne ciasto, które świetnie smakuje nie tylko w czasie świąt wielkanocnych, ale jest doskonałym dodatkiem do kawy o każdej porze
Gotujemy i jemy
Szarlotka babci 182Szarlotka z bitą śmietaną Szarlotka, czyli jabłecznik, to obowiązkowa pozycja deserowa jesienią. Smak ciasta z jabłkami chyba wszystkim kojarzy się z dzieciństwem i podwieczorkiem u babci
Gotujemy i jemy