adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanego przepisu można zrobić 2 duże crumble w formie o wymiarach 30x30 cm Crumble można zrobić z dowolnymi owocami, nawet mrożonymi, więc to świetny deser nie tylko na lato. Na dodatek, taką kruszonkę można przyrządzić w dużych ilościach, a następnie ją zamrozić i jak tylko mamy świeże, smaczne owoce, lub dostajemy i sprawnie zapiekamy. Zawsze się
Kuchnia Łukaszaporządna dawka czekolady na deser! Tym razem nie jest to ciężkie ciasto czekoladowe, a leciutki i puszysty mus. To, że taki delikatny nie oznacza jednak, że nie ma w nim wyrazu. Wręcz przeciwnie! Mimo lekkiej konsystencji ma w sobie prawdziwą moc czekolady. Ten deser sprawdzi się latem, kiedy upał daje się we znaki. Najlepiej smakuje wyciągnięty prosto z lodówki, podany(...)świeżymi owocami, które przełamią intensywny smak czekolady. To jak, skusicie się? Składniki tabliczka czekolady min. 50% (im więcej kakao, tym bardziej wyrazisty smak deseru) 3 łyżki cukru łyżka masła 2 jajka 100 ml śmietanki 30%-36% do podania: owoce, bita śmietana Czas przygotowania: 20 minut pracy + 3 godz. chłodzenia Liczba porcji: 2-3 Przygotowanie Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli
Analiza Smakudomowym sposobem z niezwykle wdzięcznych perełek, naprawdę mi smakują. Polecam, nie tylko tym, którzy cierpią na nietolerancję glutenu 😊 Tym razem przygotowałam pudding z kończących się właśnie truskawek. W deserze nie ma zwykłego cukru. Zastąpiłam go świeżymi daktylami. Składniki (na 4 porcje): 0,5 kg truskawek + kilka do ozdoby 12 świeżych daktyli 0,5 litra mleka 6 łyżek tapioki(...)łyżeczce chia i dodać pulpę truskawkową. Wymieszać. Nie trzeba się przejmować, że pobrudzą się przy tym ścianki pucharków, bo dodając tapiokę, część truskawkowa się podniesie. Do pucharków dodać tapiokę. Deser można podawać na ciepło lub schłodzony. W przypadku podawania schłodzonego puddingu, wyjąć go z lodówki na kwadrans przed kosztowaniem. Wtedy deser będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Przed podaniem udekorować cząstkami
Weekendy w domu i ogrodzieNastępnie nadziałam je kawałkami świeżych truskawek, ugotowałam i podałam z sosem truskawkowo-śmietanowym. Proste, a zarazem takie pyszne. Dzieci je uwielbiają! Takie słodkie pierożki to świetna propozycja na deser, podwieczorek, a nawet letni obiad - o ile lubicie obiady na słodko 😉 Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 czubate łyżki kakao 2 łyżki masła szczypta soli Nadzienie
Kuchnia MagdaLenyniesamowita świadomość, że tak będą wyglądać nasze poranki przez najbliższe ciepłe miesiące. Obok usiadł Dario. Przez moment cieszymy się widokiem dokoła. Potem wstaję na chwilę, aby przynieść dla nas deser. Zrobiłam go już wczoraj. Doskonale pasuje do letniego dnia, do tej chwili, do tego otoczenia. I jest naprawdę pyszny. Letni deser owocowy z galaretkami, który wymyśliłam, dopełnił całość. Jest idealny(...)mogą być mrożone) • 2-3- łyżki cukru do smaku • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 250 ml śmietany kremowej 30% lub 36% • cukier waniliowy • listki mięty do ozdoby Sposób przygotowania: 1. Deser najlepiej zacząć przygotowywać poprzedniego dnia. 2. 2 galaretki agrestowe rozpuścić we wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3. Rozlać je do szklaneczek, ostudzić i wstawić do lodówki, aby zastygły. Moje
W mojej kuchniSezon truskawkowy powoli dobiega końca, ale zanim świeże truskawki zniknął całkowicie z krzaczków zróbcie pyszny truskawkowy deser. Lekka pianka truskawkowa, odrobina galaretki oraz bita śmietana. Pycha!!! DESER TRUSKAWKOWY Składniki: (4 porcje) 500 g truskawek 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny (+1/3 szkl wody) galaretka truskawkowa 200 ml śmietany 30% (+ cukier puder do smaku(...)lodówki. Galaretkę truskawkową rozrabiamy według przepisu na opakowaniu, studzimy, a kiedy zacznie tężeć wlewamy cienką warstwę na piankę truskawkową. Szklanki odstawiamy ponownie do lodówki do stężenia galaretki. Wierzch deseru ozdabiamy bitą śmietaną z cukrem
Bon appetit mon amiebardzo lekkie i pyszne ciasto bez pieczenia w sam raz na upały. Jest bardzo delikatne i nie za słodkie. Truskawki, śmietana, galaretki i biszkopty tworzą wyjątkowo udane zestawienie. Przy deserze w zasadzie nie ma dużo pracy, choć poskładanie całości zajmie kilka godzin, gdyż trzeba czekać, aż galaretki czy żelatyna stężeją. Efekt jednak jest olśniewający, więc warto uzbroić się w cierpliwość(...)galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w 400 ml gorącej wody każda. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeją. Kiedy galaretki będą sztywne, kontynuujemy pracę nad deserem. Rozpuszczamy ostatnią galaretkę również w 400 ml gorącej wody. Natomiast żelatynę rozpuszczamy w około pół szklanki gorącej wody. Zarówno żelatynę jak i galaretkę odstawiamy do przestygnięcia. Dno blaszki (moja
e-PrzepisyKulinarneWegański, bez laktozy, bez cukru, glutenu deser palce lizać. Tylko trzy podstawowe składniki. Można dodać cukier, ale dla mnie jest on zbędny. Truskawki same w sobie są słodkie. Pięć minut i mamy pyszny, zdrowy deser z którym możemy grzeszyć. składniki: 1 szklanka płatków ryżowych 400 ml mleczka kokosowego 25 dkg truskawek 2 łyżki płatków migdałowych 6 gron winogrono ciemne mięta(...)przesmażam na wolnym ogniu aż puszczą sok. Na dno pucharków przekładam łyżkę truskawek, potem płatki, znowu truskawki, płatki, i truskawki. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Dekoruję nimi deser, dodaję winogrono, truskawki świeże, miętę
wesoła kuchniaSernik na zimno z galaretką i borówkami – doskonały deser, który przygotujesz błyskawicznie! Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi! Artykuł Sernik na zimno z galaretką i borówkami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plNadciągnęła do nas fala upałów i częściej sięgamy po różnego rodzaju zimne desery, jak np. lody. Jednak najlepsze i najzdrowsze są lody domowe, przygotowane z naturalnych składników, bez polepszaczy i zbędnych dodatków. Przygotowanie lodów w domu jest bardzo proste, nawet bez konieczności posiadania maszyny do lodów. Samą masę wykonuje się bardzo szybko, ale mimo wszystko trzeba uzbroić się w cierpliwość
Kuchnia MagdaLenyKapelusz. Maki. Działka. Wcale nie potrzeba zbyt wielu składników, aby wyczarować prosty i przede wszystkim smaczny deser. Owoce pod kruszonką brzmią banalnie, ale jeśli poeksperymentujecie z dodatkami do kruszonki (mąka razowa, orzechy, płatki owsiane czy migdały) a całość podanie z kulką lodów waniliowych - wówczas deser nabiera całkiem innego charakteru :) Składniki na 2 porcje: 2 łodygi rabarbaru 2 garście mrożonych malin(...)równej wielkości kawałki. Rozdzielić pomiędzy kokilki. Na wierzchu rozłożyć maliny. Każdą porcję posypać 1 łyżeczką cukru. Składniki kruszonki ze sobą zagnieść i rozłożyć ją na owoce. Na końcu deser posypać płatkami migdałowymi. Crumble piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru
My simple kitchenrabarbarem i kruszonką to smaczny wypiek idealny do popołudniowej kawy. Rabarbar można zastąpić innymi sezonowymi owocami, świetnie sprawdzą się też jabłka. Takie ciasto to doskonała propozycja dla miłośników prostych deserów. składniki na tortownicę 26 cm kruszonka 100 g masła 6 łyżek cukru kryształu 150 g mąki pszennej ciasto 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 2,5 szklanki mąki
Smakowite DaniaJogurtowiec z owocami bez pieczenia na spodzie z pierników to przepyszny i orzeźwiający deser, idealny na każdą okazję. Ciasto jest proste w przygotowaniu i można go dowolnie modyfikować smakowo poprzez użycie różnokolorowych galaretek oraz ulubionych owoców. składniki na tortownicę 26 cm 350 g pierniczków w czekoladzie 800 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe dodatkowo
Smakowite DaniaWłoch - tiramisu. Jego podstawą jest masa z sera mascarpone z dodatkiem surowych jajek i likieru amaretto. Masę tę wykłada się na specjalne podłużne biszkopty nasączane kawą tak, by cały deser składał się z dwóch warstw biszkoptów i masy serowej. Tiramisu to istna bomba kaloryczna. Pozwalam sobie na nią naprawdę od czasu do czasu. Składniki (6 porcji): 4 zimne jajka(...)masy (powinna być puszysta, gęsta i aksamitna) wyłożyć na biszkopty. Na serowej masie ułożyć drugą warstwę biszkoptów moczonych w kawie. Na biszkopty wyłożyć drugą część masy. Wyrównać powierzchnię. Wierzch desery oprószyć grubą warstwą kakao. Deser schłodzić. Przechowywać w lodówce maksymalnie
Weekendy w domu i ogrodziePomysł na weekendowy, trójkolorowy deser. Do jego przyrządzenia wystarczą 4 składniki: jogurt naturalny, truskawki, cukier i substancja żelująca 😍 Deser jest prosty do przygotowania i lekki w smaku. Składniki na 3 duże porcje: 1 opakowanie dużego jogurtu naturalnego lub greckiego* (400 g) 350 g świeżych truskawek cukier do smaku 2 łyżeczki agar-agar** do dekoracji borówki truskawki *jeżeli boicie się(...)koniec zagotować pozostałe zmiksowane truskawki. Gdy masa zacznie wrzeć, to ponownie masę gotować przez około 1 minutę cały czas ją energicznie mieszając. Na różową masę wylać mus truskawkowy. Deser pozostawić do stężenia. Przed podaniem ozdobić ćwiartkami truskawek i borówkami. Uwaga: przeczytajcie instrukcję na opakowaniu, jak przygotować agar-agar, ponieważ ten co ja posiadam - należy najpierw wymieszać z zimną masą
Ugotować