Kaszomaniak - czyli obowiązkowa lektura dla miłośników kasz 168centrum miasta) składniki są dostępne w większości sklepów spożywczych, więc nie muszę szukać ich w dużych sklepach. W książce znajdziemy przepisy zarówno na zupy, dania główne ale również na desery. Zdecydowanie mogę polecić tę książkę, nie tylko dla miłośników kasz, ale również osób, które dotychczas z dużym dystansem podchodziło do „kaszanych” dań. Jestem pewna, że każdy znajdzie w niej wiele
Tradycyjna Kuchnia
Ekologiczne produkty żywnościowe - współpraca z Victualia :) 213extra vergine, pomidory suszone 23%, woda, bazylia, pomidor, pietruszka, ocet winny, czosnek, sól morska, pieprz, oregano) Ocet balsamiczny biały (biały ocet, moszcz z winogron) Krem balsamiczny ciemny do deserów (skoncentrowany moszcz winogronowy, ocet Balsamico di Modena 20%, xsantan) Makaron pełnoziarnisty spaghetti (semolina z pełnoziarnistej pszenicy twardej durum, woda) Wszystkie produkty oczywiście są certyfikowane jako ekologiczne . Oprócz świetnych
Zdrowie na języku :P
TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM I TRUSKAWKAMI 252Rewelacyjny i bardzo efektowny, a przede wszystkim wielokrotnie wypróbowany deser. Kruchutkie i delikatne krążki bezowe tym razem przełożyłam puszystym i lekkim kremem kawowym oraz świeżymi truskawkami. Idealnym wykończeniem okazał się sos truskawkowo-waniliowy, który świetnie wzbogacił smak torciku . Pamiętajcie, że dobrze ubita beza po wyłożeniu na blachę nie powinna rozlewać się na boki , ale powinna być puszysta, lśniąca i sztywna
cool and minty
TORCIK POKUSA 206Pyszny i delikatny torcik , który nie wymaga pieczenia. Nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim smakuje jak najlepszy deser. Przygotowałam go na spodzie z pokruszonych ciasteczek maślanych, na którym ułożyłam warstwę kremu z mascarpone i roztopionej gorzkiej czekolady. Całość udekorowałam bitą śmietaną wymieszaną z pokruszoną bezą oraz pokrojonymi, świeżymi figami, które dodatkowo skropiłam waniliowo-miodową polewą. SKŁADNIKI na tortownicę
cool and minty
KARMELIZOWANE JABŁKA 365Pyszne, soczyste jabłka podsmażane w karmelizowanym cukrze. Mogą być świetnym nadzieniem do naleśników lub dodatkiem do placków, ciast i deserów. Pyszne na ciepło, prosto z rondla, podane w wysokim pucharku z gałką lodów waniliowych. Przygotowane w ten sposób są delikatne, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Najlepiej wybierać twarde, jędrne jabłka typu antonówka lub szara reneta. Pamiętajmy
cool and minty
NALEŚNIKI Z SEREM 226Łatwe w przygotowaniu i niezawodne naleśniki, które świetnie nadają się na popołudniowy deser. Choć są delikatne i mięciutkie, dzięki zawartości oleju nie przywierają do patelni i łatwo dają się odwracać. Posmarowałam je pysznym nadzieniem z twarożku, którego smak wzbogaciłam smażoną w cukrze skórką pomarańczową. Uformowałam w ruloniki i podsmażyłam z obu stron na rozgrzanym klarowanym maśle. Każdą porcję oprószyłam
cool and minty
CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO 291to już ostatnie chwile, kiedy możemy przygotować sernik na zimno z truskawkami, więc trzeba się śpieszyć ;) smakuje nieziemsko, zapraszam do próbowania SKŁADNIKI Spód: 150 g
słodki bratek
JAGODA – DO MIĘS, WARZYW I DESERÓW 204Choć w Polsce znamy zaledwie kilka rodzajów jagód, do rodziny... Artykuł JAGODA – DO MIĘS, WARZYW I DESERÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE
Placek z rabarbarem i owsianą kruszonką 268Kończy się już sezon rabarbarowy ale na 100% zdążycie jeszcze upiec placek z rabarbarem i owsianą kruszonką. Ciasto to możemy zajadać bez większych wyrzutów sumienia gdyż
sierotka maRysia w kuchni
Jaglane burgery 326powstały burgery ;) Na temat kaszy jaglanej jest od pewnego czasu głośno. Sławę zdobyła dzięki swoim właściwościom odżywczym oraz wszechstronnemu zastosowaniu w kuchni. Z kaszy tej można zrobić wszystko - desery, kotlety, kiełbasę, lody i wiele, wiele więcej. Pod względem właściwości odżywczych jest zaraz po kaszy gryczanej (moja subiektywna opinia - kocham kaszę gryczaną). Jest źródłem białka, złożonych węglowodanów, błonnika, magnezu, cynku
pyszne zdrowości
Syrop miętowy 696Bardzo lubię miętowy posmak zarówno napojach i deserach. Dlatego w tym roku postanowiłam sama przygotować taki syrop :) Na upały idealnie sprawdza się w chłodnej lemoniadzie ! W zimie natomiast jako słodzik do herbaty. Składniki: ½ kg cukru 2 szklanki wody 1 pęczek świeżej mięty (5 dag) Wykonanie: Wodę zagotować z cukrem i do gęstego syropu dodać posiekaną miętę. Zagotować, przykryć, odstawić
Tradycyjna Kuchnia
Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb) 260jednego naczynia i blendujemy. Doprawiamy do smaku. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/dietetyczna-pasta-brokulowa/ BosowKuchni Artykuł Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb) pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
TYMBALIKI Z ŁOSOSIA 193PRZYGOTOWANIE : Foremki do tymbalików, u mnie pucharki do deserów, wyłożyć folią aluminiową. Następnie dokładnie wykładamy plastrami wędzonego łososia. Twarożek mieszamy z pokrojonymi paprykami, pomidorami, miętą, oliwkami i przyprawami. Masą twarogową napełniamy foremki, z kromek chleba, szklanką wycinamy kółka, którymi przykrywamy tymbaliki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin aby masa serowa stężała. Wykładamy tymbaliki na talerz z sałatą, przecinamy
Kulinarne Fantazje Marioli
PASCHA CZEKOLADOWA 176Pascha to pyszny deser, który jest przygotowywany na Święta Wielkanocne. Pascha to raczej rodzaj sernika na zimno, do którego dodajemy czekoladę, bakalie i orzechy. Można ją przygotować również o smaku kawowym, waniliowym lub innym. Wszystko zależy od tego jaką lubimy najbardziej. Ja przygotowałam czekoladową, mega pyszną
Kulinarne Fantazje Marioli
Kompot z truskawek do słoików i "Pensjonat na wrzosowisku" 288można przechowywać nie tylko w piwnicy, ale też w szafkach kuchennych. Potem wystarczy tylko go rozcieńczyć według uznania. Owoce są słodkie i można je wykorzystać do zrobienia sosów do deserów. ----- Podobne: Po trylogii chorwackiej Agnieszki Lingas - Łoniewskiej sięgnęłam po wrzosową trylogię Anny Łajkowskiej . W pierwszym tomie pt. "Pensjonat na wrzosowisku" poznajemy rodzinę Basi: męża Marka, córki Kornelię i Karolinę oraz
Weekendy w domu i ogrodzie