Kisiel rabarbarowy pod kruszonką 191tego ta chrupiąca pomarańczowa kruszonka. Udało mi się kupić cukier pomarańczowy i dlatego ten smak. O migdałach nie będę się rozpisywać bo jestem od nich uzależniona. Bardzo dobry deser dla niespodziewanych gości. 80 dkg rabarbaru pokrojonego na kawałki 1/2 opakowania kisielu żurawinowego 3 łyżki cukru trzcinowego kruszonka: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 110 g masła
wesoła kuchnia
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 147Wilgotne i słodkie ciasto jogurtowe z kwaśnym rabarbarem, który przełamuje jego słodycz. Fajny przepis na letni deser, który długo zachowuje świeżość i smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Składniki: 3-4 łodygi rabarbaru 2 szklanki mąki pszennej tortowej szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 2/3 szkl. cukru 50 g masła łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej cukier puder Piekarnik
wyzwania kuchenne
BLOK CZEKOLADOWY 159kruchymi herbatnikami. Przepis ten pochodzi z rodzinnego zeszytu. Recepturą podzieliła się ze mną moja mama, której wiedzę tę przekazała babcia. I tak o to przepis zatoczył krąg pokoleniowy! Deser przygotowuje się w tempie błyskawicznym. Składniki: 1 szkl cukru, 250 g margaryny Kasi ½ szkl wody, 3 łyżki kakao, 400 g pełnego mleka w proszku, orzechy, herbatniki Margarynę, cukier kakao
Słodki Zakątek
Zupa krem z brokułów, domowym groszkiem ptysiowym i ziołowymi kuleczkami z białego sera 258groszek ptysiowy jest na zdjęciu. Bardzo dziękuję Danielowi, z Ząbkowic Śląskich za udostępnienie mi starych rodzinnych zapisków. Groszek ptysiowy można wykorzystać do wielu dań słodkich i wytrawnym, zup i deserów. Sam też jest pyszny! Groszek ptysiowy · 250g mąki, użyłam orkiszowej jasnej · 250ml
Leśny Zakątek
Drożdżowe cynamonki z lukrem 239Słodkie,idealne do kawki i na deser,mięciutkie i pyszne-proste do zrobienia i tanie-polecam gorąco Składniki: 4 szkl. mąki 1/4 szkl.cukru cukier waniliowy kostka margaryny 50 g drożdży duża śmietana 18 % (ja dałam 330g z firmy Zott) na lukier: cukier puder(ok 2 szkl.) kilka kropli soku z cytryny i odrobina wody- składniki wymieszać Na nadzienie
Swojskie jedzonko
Czekoladowe lody z wiśniami w syropie 207Piękna pogoda, więc co pasuje lepiej jak nie czekoladowe lody domowej roboty! Uwielbiam lody! Nie znam osoby, która ich nie lubi! Lubię domowe lody ! Takie właśnie
codojedzenia
Kokosowy jagielnik 212jakiś czas wracam do tego ciasta w różnych wariantach smakowych. Jeżeli tak jak ja, jesteś fanem kokosowych smaków musisz spróbować tej wersji. Takie ciasto, możesz zjeść nie tylko jako deser, ale także w ramach śniadania. Kasza w tej postaci doda Ci sporo energii o poranku, a poniedziałek stanie się od razu lepszy. Bardzo łatwo przygotować ten jagielnik w wersji wegańskiej
Fabryka pomysłów
Sałatka z kaszą jaglaną i pieczarkami 247zdecydowanie mój faworyt wśród kasz. Po prostu ją uwielbiam i doceniam za wszechstronność zastosowania, walory smakowe i zdrowotne właściwości. Smakuje mi na słodko, na wytrawnie, w daniach głównych, deserach czy sałatkach. No po prostu lubię ją bardzo:) Dzisiejsza sałatka to na pewno ciekawa propozycja dla wszystkich jaglanoholików;) jest smaczna i sycąca:) Bazę stanowi oczywiście kasza jaglana, a dodatki takie
Smaki Na Talerzu
Truskawkowa Chwila 285Już już wkrótce nasze ogrody będą pełne pysznych truskawek, a my możemy przygotowywać z nich pyszne ciasta i desery. Ciasto Truskawkowa Chwila to pyszne połączenie biszkoptu, masy śmietanowej oraz truskawek i galaretki. Nawet jeden kęs ciasta sprawi radość dla naszego podniebienia. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu
Tradycyjna kuchnia Kasi
Karpatka z piramidą ptysiową i kremem mlecznym z mango (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 219Znacie "Croquembouche" (francuska piramida ptysiowa)? My od zawsze uwielbiałyśmy wszelkie ptysie, eklerki i karpatki, dlatego ten francuski deser był naszym marzeniem. Wreszcie przyszedł czas aby wykonać własną wariację na jego temat i powiemy Wam nieskromnie, że to było coś wspaniałego! Samo parzone ciasto mimo, że nie ma cukru wychodzi przepyszne a krem z mango to po prostu obłęd. Użyty przez
Candy Pandas
Bezy czekoladowe z borówkami 240Zgodnie z obietnicą wrzucam kolejny słodki przepis, który przygotowałam na urodziny mojego 2 latka Lucjanka. Bezy czekoladowe z borówkami, tym razem w wersji czekoladowej. Bardzo lubię tego typu desery z kilku powodów: bezy można przygotować znacznie wcześniej, dzięki temu nie kumulujemy sobie pracy przed samą uroczystością, pięknie prezentują się na stole i każdy może dostać swoją porcję bez konieczności krojenia
Ciastkozercy
Dżem z płatków bzu lilaka 224przepisu. Na krzakach Lilaka pospolitego zwanego także lilakiem, bzem, jeszcze sporo kwiatków więc zdążyłam z przepisem na ten cudny dżem. Zrywajcie kwiaty i róbcie dżem, idealny do kanapek, naleśników, deserów. Dżem z płatków bzu lilaka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Czekoladowo-kokosowy torcik z perełek tapioki (bezglutenowy i wegański) 256Bardzo lubię desery z perełek tapioki , więc ostatnio postanowiłam na ich bazie stworzyć pyszne i zarazem szybkie ciasto, które okazało się wielkim hitem - nawet wśród osób sceptycznie nastawionych do tego typu zdrowych słodkości. Ciasto jest przeeepyszne i idealnie łączy się z kokosowo-migdałowym spodem. Zresztą czekolada i kokos mówią same za siebie! Koniecznie spróbujcie. Zapewniam, że długo zapamiętacie smak oraz
Di gotuje
Podróże i zielone smoothie z kiwi wg Aleex 238roku zachwycił mnie smak suszonych na słońcu pomidorów. Wszystko było pyszne: moussaka z bakłażanem, jagnięcina, owoce morza, ryba panierowana, królik w sosie cytrynowym, duszona wieprzowina. Zachwycały przesłodkie desery: ciasto czekoladowe w syropie, baklava, pudding, świeże oraz kandyzowane i suszone owoce. Cudownie smakowała oliwa, feta – zupełnie inna niż nasza, ser halloumi, tzatziki z jogurtem greckim i oliwki. Przywiozłam do domu greckie
W mojej kuchni
Chrupiący pieczony kalafior z pikantnym dipem rabarbarowym 213Wczoraj miałam dla Was rabarbarową propozycję na słodko, a w zasadzie mało słodko ;) Ale desery z rabarbarem nie mogą być przesłodzone. Natomiast dziś całkowite przeciwieństwo, czyli słodko-pikantny dip z rabarbaru. Taki ekspresowy chutney, który świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju dodatków. Ja na obiad przygotowałam chrupiące kąski z kalafiora. Całość komponowała sie tak dobrze, że na następny dzień kupiłam składniki
Mienta blog