deser - 61894 przepisów (strona:1314/4127)

Lemon curd. Słodko-kwaśny smak miłości :) 169

mieli cudowne wspomnienia :) Lemon curd ma smak slodko-kwaśny. To prawie jak miłość ;) Uwielbiam i znowu zrobiłam... Jeszcze nie wiem do czego wykorzystam. Pewnie do weekendowego (przy okazji walentynkowego) deseru. Można ponoć dłużej przechowywać w lodówce, ale według mnie to teoria, której jeszcze nikt nie udowodnił :) Składniki: 130 g masła 150 g cukru 3 duże jajka sok z 3 cytryn

bistro mama
Pavlova z owocami 198

Tort Pavlova to nie lada gratka  dla osób kochających bezowe desery.  Niejeden koneser zachwyca się ich smakiem i boskim wyglądem.  W tych tortach u mnie słodycz bezy przełamują  czarne porzeczki w syropie, lub truskawki.  Bita śmietana z serem mascarpone uzupełnia całość, owoce to już prawdziwa kropka nad i.  Składniki: 7 białek 350 g drobnego

Malinowe Pocałunki
Jabłecznik francuski 364

świecie. Każdy ma swój przepis, ten najlepszy, który zawsze się udaje. Szarlotka na kruchym spodzie, biszkoptowe z musem jabłkowym. Każda z tych wersji jest smaczna i idealnie pasuje na deser. Jednym z jabłeczników, którym chciałem się dzisiaj podzielić i który zrobił małą furorę wśród klientów jest jabłecznik francuski. Dlaczego francuski? Albowiem wymyślił go szef kuchni David Lebovitz, od lat mieszkający

Jacob Tastes
Deser ryżowo-truskawkowy 160

roślinne (1 szklanka) płatki ryżowe (1 szklanka) truskawki (5 szt.) coś do słodzenia (opcjonalnie, ja nie używam) Czas przygotowania: 10 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: W idealnej wersji do deseru użyłabym świeżych truskawek, ale jest zima, więc kupiłam mrożone. Rozmrożone truskawki wraz z sokiem podgrzewamy na patelni przez ok. 2 min. Przekładamy do szklanki. W rondelku podgrzewamy mleko. Kiedy będzie

Weganka gotuje
Hiszpańskie churros - chocolate con churros 248

Dziś przedstawiam b ardz o szybk i i smaczny deser - c hurros - czyli hiszpański przysmak nie tylko na tłusty czwartek czy na zakończenie karnawału . Będąc w Hiszpanii podawano je codziennie na śniadanie. Do gorzkiej kawy jak znalazł ! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Hiszpańskie churros - chocolate con churros 248

Dziś przedstawiam b ardz o szybk i i smaczny deser - c hurros - czyli hiszpański przysmak nie tylko na tłusty czwartek czy na zakończenie karnawału . Będąc w Hiszpanii podawano je codziennie na śniadanie. Do gorzkiej kawy jak znalazł ! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Walentynkowe tiramisu. Z jeżynami 199

brzucha. Nie na darmo nasze babcie mawiały, że przez żołądek do serca. Dlatego dzisiaj podsuwam Wam pomysł na banalnie prosty w przygotowaniu, a jednocześnie cudownie efektowny i obłędnie pyszny deser. Tiramisu, bo o nim mowa, nie tylko z nazwy doskonale pasuje na Walentynki. Jest delikatne, lekkie, a w mojej wersji: owocowo-orzeźwiające. Zamiast kawy: sok z pomarańczy z odrobiną likieru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy ekstrakt waniliowy 235

aromatu z wanilii. Po około tygodniu ekstrakt powinien być gotowy, ale najlepszy, najbardziej aromatyczny będzie po około 3 tygodniach - kiedy nabierze ciemnej, bursztynowej barwy. Jeśli z jakiś wypieków czy deserów pozostanie Wam wydrążona laska wanilii, dołóżcie ją do buteleczki - ekstrakt nabierze dodatkowej waniliowej mocy. Podczas zużywania ekstraktu można zawartość buteleczki uzupełniać wódką. Zatem, do dzieła

W kuchni Katie
Banoffee, szybkie słodkie ciasteczko 164

Bardzo znane w Anglii ciasto, bardzo słodkie i pyszne. Zrobiłam dzisiaj prostrzą wersję banoffe. Idealnie na Walentynkowy Dzień. Bardzo szybko je zrobicie. Z tej porcji wychodzi

Kuchnia Pokoleń
Pudding ryżowy mocno czekoladowy 143

Rating: Wczorajsze menu było ustalane przez dzieci i tak na obiad zjedliśmy spaghetti a po obiedzie miał być Pudding ryżowy mocno czekoladowy, który jest ulubionym deserem moich chłopaków. Będąc na przypadkowych zakupach zakupiłam ryż do przygotowywania puddingu ryżowego: jest on trzy albo nawet cztery razy szerszy od zwykłego ryżu i króciótki – kształem przypomina „łzę”. Nigdy

Magiczny Garnek
Delikatny deser lodowy z kaki i wanilią 210

Domowe lody i desery lodowe są świetne. Nie dość, że nie zawierają barwników ani konserwantów, możemy przyrządzić je w takich kombinacjach, których w sklepie, cukierni, lodziarni nie znajdziemy, to możemy je dosładzać wedle uznania. Bardzo często kupując lody, stwierdzałam, że były one dla mnie stanowczo za słodkie. Robiąc je w domu, nie mam takiego problemu, a w dodatku nie potrzebuję

Be Fit Be Strong
Jaglane tiramisu ( wersja light). 170

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jaglane tiramisu deser, który jest zdrowszą i mniej kaloryczną wersją tradycyjnego tiramisu. Składniki: ->100g kaszy jaglanej -> 600g gęstego serka homogenizowanego (naturalny) -> 4 łyżeczki miodu -> 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Ptysie z bitą śmietaną 218

Ptysie z bitą śmietaną to chyba jedyny deser, do którego mam słabość. Ogólnie do ciasta ptysiowego mam słabość — groszek ptysiowy potrafię wyżerać jak popcorn. A dupa rośnie. Pączków nie lubię, za chrustem nie przepadam, jednak Tłusty Czwartek należy czymś uczcić. Według tradycji, jak się nie nażre człowiek po kokardy wszelkich słodkości to potem cały rok pech i ogólne popelina. Więc

ladykitchen
Pudding czekoladowy z likierem, chia i bitą śmietaną 259

Pyszny i bardzo sycący deser - budyń czekoladowy z dodatkiem likieru, mlecznej warstwy z nasionami chia oraz bitą śmietaną. Nie dość że świetnie smakuje to jeszcze bardzo atrakcyjnie wygląda. SKŁADNIKI: (na 2 porcje) Warstwa I: 1 budyń czekoladowy 1 szkl mleka 1 łyżka cukru 100 ml likieru czekoladowego Dalkowski   Warstwa II: 2 łyżki nasion chia 1/2 szkl mleka Warstwa

Kto ugości moich gości?
Rafaello na kakaowym cieście bez pieczenia 179

moich planach kulinarnych jest zrobienie kilku domowych deserów nawiązujących do kupnych oryginałów. Jednym z nich jest Rafaello . Jednak, by coś urozmaicić, użyłam kakaowych herbatników. Składniki: - 750ml mleka - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 3 czubate łyżki mąki pszennej - 200g masła  - 1 szklanka wiórków kokosowych + 3 łyżki - herbatniki kakaowe (około 350g) - 2 łyżki likieru o smaku

Kuchnia co dnia