Dzisiejszy sernik to propozycja od najlepszego polskiego cukiernika, mistrza Polski cukierników, Pawła Małeckiego. W kuchni lidla zaproponował swój sernik jako deser na letnie, upalne dni. Ja zmodyfikowałam go, nadając mu jedynie intensywnego cytrynowego smaku i aromatu. Sernik jest bez pieczenia, na kruchym ciasteczkowym spodzie, a swoją konsystencją przypomina nieco piankę z wnętrza ptasiego mleczka. Na upalne dni jest idealny. Składniki
NiePieprz.plDzisiaj tarta na słodko, na specjalne życzenie dzieci. I chyba im smakowało :) Deser to prawdziwa bomba kaloryczna, ale co tam, raz na jakiś czas można zaszaleć. Poza tym, jak mawia moja serdeczna koleżanka, przyjemności należy sobie dozować. Mały słodki trójkącik specjalnie nie wpłynie na odczyt naszego nielubianego łazienkowego lokatora ;) Ciasto to krem z bitej śmietany i serka mascarpone na kruchym
zadanie-gotowanieWarzywa strączkowe w deserze? Czemu nie. Pomyślałam, że najlepiej będzie upiec muffinki. Wszyscy znamy ciasto marchewkowe, które jest niezwykle smaczne. Nim się właśnie inspirowałam. Przepis na polewę znalazłam w internecie. Następnym razem jednak zmniejszę ilość cukru, bo jak dla mnie wyszła za słodka (w przepisie już uwzględniłam tą zmianę). Polecam! Składniki na ciasto: 6 łyżek ugotowanej czerwonej soczewicy 1 szkl
zadanie-gotowanieFyrstekake, czyli ciasto książęce z Norwegii to bardzo aromatyczny deser z nadzieniem migdałowym i dodatkiem kardamonu. Umilał nam dzisiejsze mroźne popołudnie. Tarta wymaga minimum wysiłku, a odwdzięcza się świetnym smakiem. Według przepisu powinno się użyć zmielonych migdałów, ja jednak zastąpiłam je drobno posiekanymi. Dodałam też mniej cukru, bo wydawało mi się, że ciasto będzie zbyt słodkie. Polecam! P.S. Inspiracją był
zadanie-gotowaniewierzchu cukrem perlistym, ale pominęłam ten składnik, zastępując go wiórkami kokosowymi. Na pewno większość z Was zna ten wypiek, choćby ze sklepów Ikea. Z powodzeniem możemy stworzyć taki deser w domu. Będzie jak znalazł po zimowym szaleństwie na śniegu, w towarzystwie gorącej kawy lub herbaty. Składniki: Ciasto: 125 ml mleka 300 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych
zadanie-gotowaniecałkiem inne. Do spodu z kaszy jaglanej dodałam wanilię, owoce posypałam cynamonem, a wierzch dużą ilością kruszonki (specjalnie dla mojej córki). Wszystkie smaki harmonijnie ze sobą współgrają, tworząc apetyczny deser. Składniki: Spód: 1 szkl. kaszy jaglanej 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru (dałam trzcinowy) ziarna z jednej laski wanilii jajko Warstwa owocowa: 2 jabłka 2 gruszki 2 łyżeczki cynamonu
zadanie-gotowaniejest najlepszego w owocach z kruszonką? Oczywiście, kruszonka! Przygotowałam crumble z truskawkami. Deser prosty i szybki. Lekka kwaskowatość owoców doskonale równoważy słodką, chrupiącą posypkę. Słowem idealne połączenie. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możecie podać z gałką lodów waniliowych. Sobota powoli nabiera rozpędu, jak zwykle zaczęła się małą rundką po okolicznych sklepach. Zapasy uzupełnione, a myśli krążą
zadanie-gotowanietego przedsięwzięcia w imieniu naszego bloga. Upiekłam kruche ciasto z malinami i budyniową pianką. Przyrządzałam je wcześniej wielokrotnie. Wiedziałam, że przepis jest sprawdzony i jest szansa, że deser posmakuje szanownym darczyńcom :) Obiecałam córce, że specjalnie dla niej zrobię drugie. Słowo się rzekło, wymigać się nie mogłam ;) Umilało nam niedzielne popołudnie. Sprawdzi się też w święta, polecam. Składniki: Ciasto
zadanie-gotowaniesyrop z naturalnymi dodatkami smakowymi idealny do owsianki, naleśników, jogurtów, szejków białkowych i wielu innych produktów. Syropy Calorie Free Sauce doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów, lodów, wspaniale uzupełnia soczysty smak owoców, doskonale pasuje do gofrów, naleśników czy tostów francuskich. Połączony z mlekiem stanowi doskonałą bazę do orzeźwiających shaków latem, lub rozgrzewających słodkich napoi w zimowe wieczory
ClauditteMissCookingdodałam zbyt dużo cukru, bo marchewka przecież też jest słodka, nie mówiąc już o ananasie. Tort jest tak wilgotny, że rozpływa się w ustach. Takie cudo na wielkanocny deser to po prostu rozpusta! Tort przełożyłam masą czekoladowo serową z dodatkiem białej czekolady. Jak szaleć to szaleć. Tego typu krem jest idealny do marchewkowego tortu. Tort marchewkowy to pewna karta
codojedzeniaPyszny i szybki deser bez pieczenia. Nie zawiera jaj, mąki, glutenu i nabiału. Przepis znalezniony tu —>KLIK. Moja rolada nie wyszła taka równiutka i ładna ale obroniła się smakiem. Polecam! masa ciemna: 1,5 szklanki mielonych migdałów 4 łyżki surowego kakao 4 łyżki syropu klonowego szczypta soli Himalajskiej szczypta cynamonu 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego extra virgin
Mienta blogwaniliowe muffiny z malinami i z nutą kawy. Kwaskowy smak malin świetnie podkreślony został przez słodką kruszonkę. Kompozycja smaków idealnie nadaje się na popołudniowy deser. Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru 1 laska wanilii
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinajlepszych składników i sprawia, że początek dnia staje się idealny. Ale to nie wszystko! Warto pamiętać, że Nutella to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, ciasteczek, deserów na zimno i na gorąco o absolutnie każdej porze dnia. Śniadanie z Nutellą – uczta dla ciała i ducha Wiele osób nie jada śniadania, bądź też traktuje je jako
Moja smaczna kuchniaSernik z herbatnikami Dzisiejszy przepis stanowi propozycję dla tych wszystkich, którzy chcą wykonać ten deser w nieco bardziej dietetycznej wersji. składniki sernik: 150 g herbatników 1 kg sera twarogowego 5 jaj 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 kostki masła 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka łyżeczka skórki otartej z pomarańczy sposób
Miód i pieprzChcesz urozmaicić smak swoich wypieków? Spróbuj dodać pyszną kruszonkę! Świetnie smakuje również jako dodatek do zimnych deserów lub jako spód pod sernik (tylko wtedy należy dodatkowo kruszonkę wymieszać z miękkim masłem) Składniki: 30 dag mąki 10 dag cukru pudru 10 dag masła 6 ugotowanych żółtek jaja 10 dag wiórków kokosowych 1 opakowanie przyprawy do piernika tłuszcz do formy Wykonanie: Mąkę
Tradycyjna Kuchnia