Jeśli masz ochotę jednocześnie na kawę i na deser, na trochę słodyczy i trochę na kwaśny smak owoców, na delikatność kremu i ziarnistość sorbetu to ta kawa będzie w sam raz :) Składniki: (2 porcje) sorbet: ok 250g mrożonych truskawek sok z połowy cytryny 1 łyżka wody 1/4 szklanki cukru (ok. 3 łyżki) krem: 1/2 opakowania serka mascarpone
Nie do chrzanu!Prosty i łatwy przepis na doskonałe słodkie naleśniki. Napełnij naleśniki czekoladą i owocami. Wylewny deser, który zawsze dotyka delikatnych ... podniebień. SKŁADNIKI: 500 ml. mleka 300 gr. mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 1/2łyżeczki oleju szczypta soli 2 banany 2 gruszki nutella WYKONANIE: 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌 my social media: 🎬 YouTube dla kreatywnych 🎬 YouTube Kulinarny 👫 Fanpage kulinarny
RITA food channelWitajcie po Świętach! Zima zaczęła się na dobre, więc trzeba sobie troszkę poprawić humor lekkim deserem z owocami. Takie serniczki robię często w lecie ze świeżymi borówkami i malinami. Teraz pozostaje zdać się na ich mrożone wersje, które są równie pyszne. Serniczki oczywiście są w wersji fit, z chudego twarogu, słodzone bananem. Ich wykonanie jest banalnie proste. Ponadto nie potrzebujemy
Healthy food explorerowocami ;) Tym razem padło na maliny firmy Hortex, które zachęcają już samym pięknym pudełeczkiem. I tak powstało pyszne smoothie, które można zjeść na śniadanie albo jako szybki i orzeźwiający deser. Jedząc je można już poczuć powiew wiosny. I do tego ten piękny kolor :) Składniki (1 porcja): 1/2 szklanki mrożonych malin Hortex 1 średni dojrzały zamrożony banan* 1 łyżka
Healthy food explorerSerniki to zdecydowanie jedne z moich ulubionych ciast, ale niestety wymagają troszkę czasu no i nie należą do najlżejszych deserów. Jem je zazwyczaj od święta albo przy jakichś specjalnych okazjach (i wtedy dopiero smakują wyjątkowo), a jeżeli tak nagle najdzie mnie ochota na sernik to przygotowuje wersję mini w nieco zdrowszej i odchudzonej wersji. Tym razem padło na serniczki kokosowe
Healthy food explorerPierwsza warstwa to kasza jaglana z dodatkiem wanilii, a druga to orzeźwiający mix owoców leśnych. Taki słoiczek świetnie sprawdzi się na śniadanie albo szybki, ale bardzo pożywny i zdorwy deser. Do górnej warstwy można użyć dowolnych, ulubionych owoców. Ze świeżymi z pewnością będzie smakować jeszcze lepiej :) Składniki (2 porcje): Warstwa waniliowa: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka
Healthy food explorerKlasyka wśród lekkich i zdrowych lodów, czyli pyszne i banalnie proste czekoladowe lody bananowe. Potrzebujemy 2 składników i opcjonalnie jakiegoś słodzika jeśli lubimy bardzo słodkie desery. I oczywiście przyda się dobry blender! Wrzucamy do niego wszystkie składniki i miksujemy na pyszną kremową masę. Tych lodów chyba nie trzeba bardziej reklamować, ani pisać nic więcej :) Składniki: 2 banany 1 kopiata łyżka
Healthy food explorerproste, gotową owsiankę umieszczamy na noc w lodówce, a rano nie musimy zaprzątać sobie głowy przygotowaniem śniadania. Taki słoiczek można zabrać też ze sobą na drugie śniadanie lub sycący deser. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki nasion chia 1/2 szklanki mleka roślinnego 1/2 szklanki świeżych malin szczypta cynamonu 2 łyżki ksylitolu, erytrytolu lub innego słodzika Wykonanie: W blenderze
Healthy food explorermoim menu, zwłaszcza że robi ją się błyskawicznie. Można ją zjeść na zimno, albo podgrzać. Mi zdecydowanie bardziej smakuje w drugiej wersji. Ta owsianka sprawdzi się też jako deser, albo posiłek do pracy lub szkoły. Składniki: 5 łyżek płatków owsianych 1 szklanka mleka (najlepiej roślinne - u mnie migdałowe) 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao
Healthy food explorerpłatków owsianych i wzbogaciłam ją o chrupiące orzechy włoskie. Serniczki wyszły przepyszne i bardzo ładnie prezentowały się na talerzyku, doskonale sprawdzą się więc nie tylko jako zdrowa przekąska, czy deser do kawy, ale też przy różnych okazjach, na pewno będą idealnie pasować na świąteczny stół . Składniki (10-12 sztuk): Spód: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki
Healthy food explorerBardzo lubię kaszę jaglaną na słodko. Ostatnio jem ją często w formie budyniu - na śniadanie, na deser lub nawet na kolację. Najczęściej w wersji czekoladowej - w końcu uwielbiam wszystko co ma w sobie kakao. Od pewnego czasu szukałam idealnej, budyniowej konsystencji - zwykle wychodziła mi zbyt gęsta i choć budyń był pyszny to jednak nie było to. W końcu mi się
Healthy food explorerDzisiaj propozycja na pyszne śniadanie lub deser czy podwieczorek na słodko. Ciasto na naleśniki nie zawsze mi wychodzi i zwykle robię je za każdym razem inaczej, a to dolewając więcej wody, a to dorzucając trochę mąki. Ostatnio bardzo polubiłam naleśniki budyniowe, czyli zamiast mąki używam budyniu w proszku. W szufladzie natrafiłam na budyń o smaku krówki, od razu w mojej
Healthy food exploreropanowane do perfekcji przewracanie grubych omletów to śmiało może go spróbować zrobić w takiej wersji ;) Omlet jest bezglutenowy, nie zawiera mąki i cukru. Można go zjeść na śniadanie lub deser. Bardzo polecam. Składniki: pół puszki czerwonej fasoli lub 1 mała puszka 3 łyżki kakao 1 banan 1 łyżka ksylitolu lub miodu (opcjonalnie) 2 jajka 40 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Czekoladę
Healthy food explorerBudyń najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, wtedy też dużo bardziej się zastyga. Można go wtedy nawet użyć jako dodatek do naleśników, omleta albo posmarować nim wafle ryżowe. Taki deser świetnie sprawdzi się jako posiłek na wynos, ale będzie też doskonałym i pożywnym śniadaniem. Składniki (1 porcja): 5 łyżek kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanek mleka migdałowego
Healthy food explorerzupełności wystarczą, żeby było ono słodkie, ale przy tym nie przesłodzone. Ciasto jest też wegańskie - nie ma w nich jajek oraz krowiego mleka. Takie blondie będzie idealne jako deser do kawy, ale też świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie, przekąska do szkoły lub pracy, można je też zjeść bez wyrzutów sumienia będąc na diecie, doskonale zaspokaja apetyt na słodkie
Healthy food explorer