Na takie gorące dni serwujemy bardzo lekki lecz sycący obiad. Zamiast ciężkiej bułki pieczony bakłażan z soczystym kotletem wołowym. Do tego trochę mniej fit zimne piwko
Niezły MłynekNiedziela bez czegoś słodkiego na deser to w naszym domu nie do pomyślenia! Kawałek ciasta albo inny smakołyk musi być do popołudniowej herbaty. Lato oferuje już teraz tyle świeżych, soczystych owoców że oczywiście musiały się pojawić w deserze. Dzisiejsze babeczki to moja kolejna propozycja na wykorzystania serka Almette Fruit i przy ich pomocy znowu zachęcam Was do udziału w konkursie
Smaczna PyzaKalmary i inne owoce morza. Temat tabu przez dłuższy czas i dla mnie, i dla Karmele-ona. Początki zawsze są trudne
W kuchni Karmel-itkiHej! Znowu będzie sezonowo więc nie traćcie czasu i czym prędzej śpieszcie po porzeczki :). Tutaj znajdziecie białą i czerwoną a już niebawem będzie coś z czarną
Kuchnia PROzdrowotnaLato to nie tylko smaczne sezonowe owoce, lato to również pełne słońca pomidory i ich smaczne odmiany w tym nasza ulubiona czyli MALINOWE :). Ten prosty koktajl
Kuchnia PROzdrowotnadodatkiem karobu :) Składniki: 80 g mąki orkiszowej 30 g siemienia lnianego mielonego + 7 łyżek wody 400 ml mleka sojowego słodzidło: stewia, ksylitol, miód Dodatkowo: 1 łyżka karobu truskawki deser jaglany Amazake dżem jagody 100% Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę. W szklance wymieszaj siemię lniane mielone i wodę. Dodaj do mąki, wlej mleko. Miksuj do połączenia się składników(...)pęcherzyki przerzuć na drugą stronę. W połowie smażenia, dodaj do ciasta łyżkę karobu. W ten sposób powstanie druga porcja naleśników karobowych :) Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie deser jaglany Amazake (także odpowiedni dla wegan), dżem jagodowy domowy i truskawki. UWAGA! Przed każdym wlaniem ciasta na patelnie pamiętaj o zamieszaniu masy
Zdrowie na języku :PClafoutis to tradycyjny francuski deser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta. Ciasta, które przypomina troszkę takie omletowe/ naleśnikowe. Tradycyjnie przyrządza się go z wiśni, ale inne owoce, a czasem i warzywa smakują równie dobrze. Ja dziś mam dla Was wersję z czereśniami , które już kuszą z targów i straganów. Takie clafoutis jest świetnym pomysłem na lekki, słodki(...)obiad w upalny dzień, albo słodki podwieczorek. Dodatek gałki waniliowych lodów np. tych sprawi, że zamieni się w fantastyczny deser, po którym każdy będzie oblizywał się ze smakiem. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( forma 26 cm ) * czereśnie – ok. 400 g * mąka pszenna – 150 g * jajko – 3 szt * napój sojowy oryginalny lekko słodki Alpro – 200 ml * cukier
Ostra na SłodkoPyszny letni deser, w sam raz na trwający sezon czereśniowy. Najbardziej pracochłonną czynnością jest wyjęcie pestek ( nie mam drylownicy ), ale można też pestki zostawić - podobno tak jest smaczniej, trzeba tylko o tym pamiętać i uważać przy jedzeniu. Deser zniknął bardzo szybko, nie potrafię wiec powiedzieć czy równie smaczny będzie po nocy spędzonej w lodówce. Składniki na około 4 spore porcje
Stare Garyczasu aby zastygły galaretki, a później to już idzie szybko. Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują. Lekko kwaskowa masa cytrynowa i słodkie truskawki. Idealnie:) Deser można podać z bitą śmietaną. 1 kg sera mielonego ( polecam firmowy z KLIK) 3 galaretki cytrynowe + 300 ml wody około 50 -60 dag truskawek 2 galaretki rubinowe + 750 ml wody
Takie tam pichceniekwaśny :) ------------------------------------------------------------------------------ Zostałam także nominowana do " Liebster Blog Award " przez Olgę . Bardzo mi miło, dziękuję! :) Przy okazji tego posta odpowiem na zadane pytania :) 1. Zupa, drugie danie czy deser? Deser! Albo...może niech będzie drugie danie, nie można żyć na słodkościach :D 2. Muffiny czy kapkejki? Muffinki. 3. Widelec czy łyżka? Na to pytanie ciężko odpowiedzieć jednoznacznie, ponieważ i łyżka
chili & sugarJeśli jesteście porannymi niejadkami, bądź tak późno wstajecie do pracy że nie zostaje Wam wiele czasu na śniadanie to czas pomyśleć o porannych koktajlach. W letniej
Kuchnia PROzdrowotnaPrzez długi, długi czas nie mogłam przekonać się do kaszy jaglanej. Kiedy zaś to nastąpiło, wydawało mi się, że nie można jej jeść inaczej
W kuchni Karmel-itkiregion łódzki posiada wiele wspaniałych produktów w tym między innymi karpia z Byliny. Po miłym wstępnie zabraliśmy się za gotowanie. W menu znalazły się zupa chrzanowa / karp z Byliny / deser truskawkowy. Wszystkie dania były pyszne i na pewno przyrządzę je w domu A teraz kilka ważnych informacji na temat Festiwalu Dobrego Smaku: – Temat: Smaki dzieciństwa. – Danie festiwalowe kosztuje(...)deser + napój – 9 zł. – 26 restauracji (w tym 1 poza konkursem) + 11 kawiarni. – Festiwal trwa od 25.06 – 28.06.2015 r. – Konkurs Fotograficzny (klik). – Strona www Festiwalu Dobrego Smaku (klik). Lista restauracji i kawiarni, które biorą udział tegorocznej edycji festiwalu: RESTAURACJE 1. Bavaria czy Tyrol / Piotrkowska 64 / Kukuryku Na Patyku 2. Browar Restauracja Bierhalle / Manufaktura / Przysmak
Moja pasja smakuStragany wprost uginają się pod ciężarem cudownych, świeżych owoców i warzyw. Kroczę pomiędzy nimi tak uśmiechnięta, zupełnie jakbym zobaczyła kurę znoszącą złote jajka. Tak
W kuchni Karmel-itki