Przepis na uniwersalne ciasto z owocami powstał z potrzeby wykorzystania słodkiej śmietanki, której termin ważności zbliżał się wielkimi krokami. Brak czasu i ochoty na skomplikowane ciasta
Słodki Blog16 . 06.2018 Magda Zawsze sceptycznie podchodziłam do robienia rolady biszkoptowej – martwiłam się, że nie ogarnę zwinięcia, ciasto finalnie się rozpadnie i będzie wyglądać nieapetycznie. Przy
Smaczna Stronaskładniki na biszkopt: 60 g mąki orkiszowej 25 g maki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę
Domowy Smak JedzeniaGofry belgijskie z tego przepisu, to moje ulubione gofry. Niestety są trochę czasochłonne, ponieważ ciasto musi wyrosnąć, a nie zawsze mamy czas i ochotę poczekać ;) Ale
Mienta blogLato, słońce, upał.... jednym słowem wakacje!! W tym czasie powinniśmy pić bardzo dużo płynów, ponieważ organizm bardzo szybko traci wodę i może to spowodować nasze osłabienie
Moja Mama GotujeSezon na rabarbar zaczął się na dobre, trzeba zatem korzystać. U nas w domu najczęściej serwujemy go w postaci rabarbarowego kompotu, ale zdarza mi się też
Przepysznik - BLW i nie tylkoPyszny sok dla sportowców i osób ćwiczących. Czerwona porzeczka regeneruje i wzmacnia organizm, działa krwiotwórczo, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie. Sok z czerwonej porzeczki tłumi pragnienie i ma działanie
Pora na pora i pomidoraSałatki owocowe, są według mnie mocno niedoceniane. Na stołach królują zwykle ciężkie sałatki majonezowe. A ja chciałabym Was przekonać do tego, że sałatka jest nie
Mój Smak na ŻycieKochani, wreszcie nadszedł ten wymarzony przeze mnie czas, czyli wyjazd na warsztaty do Jamie Olivera :) Jutro o tej porze będę już w Londynie :) I wiecie co
Codzienna kuchnia niecodziennaCzasem nachodzi mnie ochota na prosty, znany od dawien dawna deser. A czy jest coś prostszego i pyszniejszego niż... waniliowy budyń? Pamiętam jego smak z dzieciństwa. Nie mogłam się nigdy doczekać, aż w końcu garnek z pysznym, gęstym budyniem zostanie zdjęty z kuchenki i będzie się można nim zajadać. Niektórzy lubią budyń zimny, ja zawsze jadłam (i jadam po dziś(...)laski wanilii, masło i miód. Gotujemy, doprowadzając do wrzenia. Wlewamy naszą masę jajeczną. Mieszamy energicznie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji budyniu. Podawać sam lub z ulubionymi dodatkami, np. truskawkami. Smacznego
Słodkie okruszkiKompot z rabarbaru smaczny napój na lato. Kompot z rabarbaru kocham ponad wszystko. No może z wyjątkiem męża, jeszcze by się obraził, że jakieś badyle
Cztery FajeryTradycyjne naleśniki z białym serem i rodzynkami, nigdy nie są złe. Uwielbiam je jeść na ciepło ze szklanką zimnego mleka, czy na zimno jako przekąskę. Zawsze
Gosia gotujeDłuuuugi weekend... A może tak zrobić coś innego niż grill? TAK GOFRY!!! ;-) ZAPRASZAM! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wypróbuj go już
SMYKWKUCHNICzekoladowe naleśniki są świetnym śniadaniem albo deserem paleo. Są pulchne, polane miodem dość słodkie i smakują dzieciom. Są też świetną metodą na przejrzałe banany, za miękkie, żeby je normalnie zjeść. Przepis na czekoladowe naleśniki paleo (ilości na dwa naleśniki): banan – 1 sztuka, dojrzały albo nawet przejrzały jajka – 2 duże albo 3 małe mąka kokosowa – 2 łyżki kakao(...)minutach obróć i po chwili wyłóż na talerz. Taki naleśnik jest trochę gorzkawy, więc najlepiej podlać go miodem , wtedy będzie najsmaczniejszy. W sezonie można także ubrać świeżymi truskawkami albo innymi słodkimi owocami. Zobacz też : mąki w kuchni paleo . Opublikowany wcześniej przepis na najprostsze naleśniki wymaga trochę wprawy w przewracaniu, czekoladowe naleśniki powinny być trochę łatwiejsze w przygotowaniu . Zdjęcie powyżej właśnie
PaleoSMAKPlacek z rabarbarem to obowiązkowy punkt każdego maja. Jako mała dziewczynka rabarbar rwałam i zajadałam na surowo – obowiązkowo maczany w cukrze. Kwaśność połączona ze słodyczą
Poezja smaku