Naleśniki najlepsze są na słodko, z kremem , dżemem, twarożkiem, czekoladą i owocami. Co kto lubi! Teraz mamy wiosnę więc muszą być owoce, najlepiej miseczka swoich ulubionych
Wanilia i KardamonDrożdżówki kojarzą mi się ze szkołą. Pamiętam jak skubałam z nich kruszonkę, chyba najbardziej ją wtedy lubiłam. Dziś mogę być zadowolona gdyż drożdżówki wyszły mi bardzo
W kuchni u MonikiBezę uwielbiam! A szczególnie tą z kawowy kremem mascarpone i malinami, którą znajdziecie pod linkiem TUTAJ . Dzisiaj trochę zmieniony przepis na dwuwarstwowy tort bezowy z
Taste Of My Daynajistotniejsze. Tym, którzy jeszcze nie próbowali, polecam, u nas zasmakował wszystkim, bez wyjątku. Idealny ze świeżymi, sezonowymi owocami. I co bardzo istotne w takie upały, nie wymaga gotowania.Polecam również deser chia z sosem truskawkowymSkładniki na 4 porcje:- 5 pełnych łyżek nasion chia*- 400ml mleka ryżowego (lub dowolnego innego roślinnego)- 1 łyżka syropu z agawy (lub płynnego miodu)- świeże owoce (dowolna(...)Odstawić na kilka minut. Ponownie zamieszać i rozlać do miseczek. Odstawić na minimium 20 minut. Najlepiej na kilka godzin(do lodówki).Podawać z sezonowymi owocami. U nas borówki i truskawki. Smacznego
Smaczne ZdroweDziś przepis na kwintesencję lata: lekki biszkopt z pyszną masą, świeżymi owocami i orzeźwiającą galaretką. Klasyczny przepis którego w upalne letnie dni nie może zabraknąć. Czas
Słodki BlogNa pewno wiecie, że dziś poniedziałek! Ale czy wiecie jaki konkretnie mamy dzień? Nie? To ja Wam przypomnę... Dziś obchodzony jest Europejski Dzień Śniadania! A
Kuchnia w czekoladzieNa pewno wiecie, że dziś poniedziałek! Ale czy wiecie jaki konkretnie mamy dzień? Nie? To ja Wam przypomnę... Dziś obchodzony jest Europejski Dzień Śniadania! A
Kuchnia w czekoladzieuwielbiana za smak oraz prostotę wykonania. To jedno z dań, popularnych niemal na całym świecie, choć pod różnymi nazwami. To bardzo proste w przygotowaniu danie może być zarówno smakowitym deserem, jak i propozycją pełnowartościowego obiadu. Sposobów jedzenia naleśników jest bowiem bezliku. Można je podawać na słodko z dodatkiem dżemu, owoców czy bitej śmietany lub na sposób wytrawny. Dziś zapraszam(...)soli Ser 500 g sera białego trzykrotnie mielonego 100 ml jogurtu naturalnego * 5-6 łyżek cukru pudru 25 g wiórek kokosowych 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego Frużelina truskawkowa 500 g truskawek 60 g cukru 1/2 soku z limonki 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej Dodatkowo chipsy kokosowe Naleśniki Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej
Wędrówki po kuchniMówią na niego chlebek a to właściwie ciasto. Najważniejsze, że jest bardzo prosty w przygotowaniu, wręcz idealny do wykorzystania bardzo dojrzałych bananów, które masz w domu
nietylkopasta.plMoje pierwsze tiramisu (ach, kiedy to było!) zrobiłam w misce. I dobrze, bo nie dało się ani pokroić w kawałki, ani zgrabnie nałożyć, żeby zachowało kształt
Obiad gotowysernik z mascarpone i wiejskim twarogiem Połączenie wiejskiego twarogu z kremowym serkiem mascarpone stworzy deserową kompozycję, która zachwyci wszystkich miłośników
Miód i pieprzZbliżają się wakacje, pogoda Nam dopisuje i sezon owocowy w pełni. Co prawda przy wielkich upałach nie chce się jeść, a co za tym idzie gotować
Niezły MłynekNa jesiennym stole nie może zabraknąć szarlotki. Pewnie trochę to dziwne, że na blogu nie ma tego podstawowego ciasta jakie powinno się tu znaleźć, w
Bon appetit mon amieOto przepis na ciasto, które powstało z nadmiaru bananów. Ostatnio jeden z dyskontów spożywczych dał bardzo dobrą cenę na te owoce. Czasy komuny, kartek i pustych
Kuchnia po mojemuTarta z mango nie skrywa za to zbędnych niezdrowych dodatków i zagęstników. Słodkości nadaje syrop klonowy, słodki smak daktyli oraz samego dojrzałego mango. INNE PRZEPISY NA SŁODKIE ALE ZDROWE DESERY: KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI(...)kokos, 15% woda / – Syrop klonowy – 4 łyżki lub więcej do smaku w zależności od słodkości mango – Skrobia kukurydziana – 1 łyżka – Sok z limonki – 2 łyżki – Agar – 2 łyżeczki DEKORACJA: – Truskawki – Maliny – Plastry mango – Mięta – Płatki migdałów PRZEPIS: 1. Płatki owsiane, kaszę gryczaną i migdały umieść w robocie kuchennym lub Thermomix’ie i zmiksuj na drobno. Dodaj daktyle, olej kokosowy
globuskulinarny