p { margin-bottom: 0.21cm; } Wczoraj prezentowałam przepyszne Orzechowe muffinki oraz Białą Pavlovą, dziś natomiast chciałam Wam zaproponować najlepszy sernik na świecie, który ja nazywam Sernikiem
Przepysznik - BLW i nie tylkobyło też orzechowe czy pomarańczowe nadzienie. Natomiast wierzch stanowiły zawsze wzory układane z najróżniejszych bakalii, a także owoców. W każdym domu pieczono ich wiele, nawet kilkanaście i koniecznie każdy inny. Taka tradycja na dobre zakorzeniła się w Polsce w XVII wieku, a przywędrować mogła do nas ze wschodu, prawdopodobnie z Turcji. Rzeczywiście w tamtejszej kuchni istnieją desery, które nieco przypominają(...)bakaliowej dekoracji nasz wypiek będzie również wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Serdecznie zapraszam :) Mazurek kajmakowy (ok. 20x30 cm) Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane wcześniej żółtka Do kajmaku: 250 ml mleka, 250 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g cukru 100 g miękkiego masła 1 laska wanilii
Ratunku obiadTort na puszystym biszkopcie bez proszku do pieczenia. Idealny dla dzieci i nie tylko. Nadzienie owocowe nie zawiera mleka. W przepisie podaję też wskazówki jak wykonać
prawdziwe jedzenieKiedy brakuje czasu na cokolwiek, biegamy od sklepu do sklepu zahaczając do urzędów, poczty z rękoma pełnymi zakupów... Następnie biegiem do domu i
Malinowe Pocałunkitarta na herbatnikowo - orzechowym spodzie z serowym kremem jaglanym! Nic tylko się zakochać... i spałaszować :) Ciasto bez pieczenia, robi się w jednej chwili! Na końcu dajemy mu czas, aby schłodziło się lodówce i gotowe! Sami spróbujcie! Tarta sernikowa z kaszą jaglaną - bez pieczenia! Składniki na spód: 180 g herbatników 100 g orzechów ziemnych 100 g masła Herbatniki i orzechy(...)szklanki mleka olejek waniliowy 70 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki miodu 3 łyżki jogurtu naturalnego - opcjonalnie Kaszę jaglaną gotujemy z mlekiem - około 1,5 szklanki, ale w razie potrzeby dolewamy i olejkiem waniliowym, około 15 minut. Stale mieszamy!! Ugotowaną kaszę blendujemy do otrzymania kremowej masy. Masło ubijamy z cukrem pudrem i miodem na gładką masę
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród
Czarnawisienkacałość przełamana smakiem różanej konfitury, pychotka!!! SKŁADNIKI Biszkopt orzechowy: tortownica średnica 18 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 2 łyżki kawy sypanej, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej sypkiej Dodatkowo(...)różana DAGOMA , 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (całkowicie zmielonej) 3 łyżki orzechów włoskich zmielonych do dekoracji, liście z czekolady WYKONANIE Biszkopt: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczeniem, boki smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka. Dodajemy po kolei: orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem i bułkę tartą, mieszamy delikatnie. Przekładamy
słodki bratekZnałam to ciasto jedynie ze słyszenia. Podobno boskie, ale bardzo słodkie ;). Kiedy udało mi się kupić gotowe ciasto filo (zrobienie go samej zostawię sobie na
Malinowe PocałunkiŚwięta tuż tuż! A jak wiadomo nie ma świąt bez baby wielkanocnej. Moja mama, jak co roku upiekła ukochaną przeze mnie, intensywnie pachnącą adwokatem, pijaną babkę
DefinicjaSmakuTak długą przerwę w aktywności na blogu muszę czymś porządnie wynagrodzić :) Z pomocą przychodzą wyczekiwane batoniki orzechowo-czekoladowe, które inspirowane były popularnym Marsem :) Jeśli czasem dopada
Chocolate Muffin BlogWitamy! Coraz bliżej święta Wielkanocne.. Nas bardzo cieszy ten fakt i to nie tylko z aspektu kulinarnego, ale również atmosfery jaka wtedy trwa! Bo nikt
Symfonia Smakówwielką słodycz. Szczerze to poleciałam dziś po bandzie i stworzyłam chyba najsłodszy deser, jaki w ogóle kiedykolwiek zjadałam! Zresztą sami się przekonacie, jak spróbujecie :) Beza - 6 białek jaj - 260g cukru (może być drobny) - łyżka skrobi ziemniaczanej - łyżka octu winnego z jabłek - łyżeczka syropu barmańskiego o smaku orzechowym Zaczynamy od kilku podstawowych zasad: Białka muszą być oddzielone od żółtek(...)jeden banan - garść orzeszków ziemnych i pistacjowych - kilka groszków kokosowych w czekoladzie - 300g masy kajmakowej o smaku orzechowym Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić. Wystudzoną zmiksować z mascarpone. Krem wyłożyć na bezę. Następnie masę kajmakową podgrzać (można dodać odrobinę masła – będzie bardziej lejąca się), przestudzić i polać po kremie. Na krem i kajmak posypać pokrojone kawałki banana
Sajkofanka smakuPrzy weekendzie znowu zapraszam na coś słodkiego, tym razem słoneczka, z przepisu i w wykonaniu mojej Mamy :) Przyznam się, że mi do tej pory zawsze lukier
Kuchnia w czekoladziePrzykro mi niezmiernie, że wczoraj nie udało mi się zamieść na blogu żadnego wpisu. No cóż, zdarzyło się. Zdarzać też zapewne będzie w przyszłości, bo w
Życie zamknięte w smakuKoniec roku zawsze skłania do podsumowań i refleksji nad tym, co nam się udało, a co nie. Rok 2015 był dla mnie bardzo ciekawy, odkryłam kilka
Smakowity Blog Kulinarny