nadają się do gotowania w szybkowarze (miąższ owoców pod wpływem ciśnienia rozpada się i przytyka zawór ciśnieniowy). Smakuje on fantastycznie i z łatwością znajdzie zastosowanie do rozmaitych deserów. Sprawdzi się świetnie jako polewa na ciasto, do lodów, gofrów, placków, naleśników, do sera lub na masę serową do ciasta, Po dodaniu żelatyny powstanie z niego galaretka lub warstwa(...)MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Ciasto czekoladowo - orzechowe Składniki 30 g orzechów pekan, rozgnieć w moździerzu na drobne kawałki 10 g migdałów, rozgnieć w moździerzu na drobne kawałki 30 g gorzkiej czekolady 76% (możesz użyć czekoladę o gorzkości 70% - 80%), rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź 120 g masła, rozpuść i ostudź 175 g mąki, przesiej przez sitko 60 g kakao, przesiej
Szybko SzybkowarJuż wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka
W kuchni Karmel-itkiPierwsze ze świątecznych ciast. Słodkie, orzechowo-jabłkowe, pyszne. [przepis: "103 ciasta Siostry Anastazji", Kraków 2001, wyd. WAM.] Ciasto: Składniki: 35 dag mąki 1 kostka margaryny 12
Pasja Smakuśrodku robimy dołek. Jeśli drożdże ruszyły, dosypujemy sól, wbijamy jajko i zaczynamy nożem wyrabiać ciasto (podobnie jak na pierogi). 3. Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta topimy tłuszcz (masło i smalec razem). Ma być lekko ciepły (chodzi tylko o to aby się roztopił). Wlewamy tłuszcz do wyrabianego przez nas ciasta i cały czas wyrabiamy. Dodajemy 2 łyżki śmietany. 4. Wyrabiamy ciasto - zaczyna(...)Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie.Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów, zup, potrawek, lodów. Doskonale komponuje się również z bakaliami, owocami oraz musli.skład: 100% sezam czarny
Wypisz WymalujTradycja! Uwielbiam ten coroczny rytuał i przedświąteczne krzątanie się w kuchni. Już od dziecka razem z siostrą pomagałyśmy mamie przy malutkich ciasteczkach. Na Śląsku Cieszyńskim są
Kuchnia Pani WiosnyCiasto niezwykle aromatyczne i wilgotne...u mnie nie może go zabraknąć na świątecznym stole.Kolejny pyszny przepis s Anastazji. Ciasto: 3 duże pomarańcze 15 jajek
Niespełnione zdolności kulinarneMops, Panna Malwinna i Sianko. Biała czekolada - idealna do deserów, o ile nie zjem jej wcześniej Jedną z moich słabości jest biała czekolada, dlatego lubię dodawać ją do deserów. Albo wyjadać z kuchennej szafki... Choć mój Mąż co jakiś czas przynosi mi z pracy białą czekoladę z przeznaczeniem na ciasto (tak, mój Mąż pracuje w firmie produkującej czekoladę(...)nazywać żony finansistów;)). Nie bez powodu ich nazwa kojarzy się z finansami - podobno zostały wymyślone dla francuskich bankierów. Charakterystycznym składnikiem ciasteczek jest beurre noisette, czyli sklarowane, zbrązowiałe masło o orzechowym smaku - to jemu ciasteczka zawdzięczają swój maślano-karmelowy posmak. Ponadto dodaje się do nich mąkę migdałową oraz pianę z białek (w ciasteczkach nie ma żółtek). Takie połączenie składników nadaje
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowaniu smakołyk to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i wspaniały deser na wyjątkowe okazje. składniki na tortownicę 23 cm spód ciasta 200 g herbatników 100 g orzechów włoskich 170 g masła(...)Orzechy włoskie drobno siekamy. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka oraz posiekane orzechy, wlewamy roztopione jeszcze ciepłe masło i całość mieszamy a następnie przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką. Zmielony twaróg przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, miękkie masło i jajka. Wszystko miksujemy
Smakowite DaniaTort egipski – po prostu obłędny. Zawsze chciałam go zrobić, a dostałam go jako dzisiejszą urodzinową niespodziankę od mamy. Jaki jest tort egipski? Zamiast biszkoptu –
Poezja smakuZ niecierpliwością czekam na otwarcie dwóch nowych miejsc w Katowicach z lodami. Przygotowuję w domu szybkie lody, najczęściej w postaci sorbetów, ale nie tylko. Ostatnio hitem
Moja smaczna kuchniajaglanki do przygotowania deserów.Jeśli nie dysponujemy słodkim prosem, możemy poprawić smak kaszy poprzez jej uprażenie przed ugotowaniem. Prażenie: Suchą kaszę jaglaną nasypać do rondla z grubym dnem, podgrzewać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Podgrzewana kasza zaczyna wydzielać zapach podobny do surowej fasoli, trzeba kontynuować ogrzewanie aż lekko się przyrumieni a aromat stanie się orzechowy. Do przyrumienionej kaszy(...)Kaszę uprażyć w rondlu aż się leciutko zarumieni. Zagotować dużo wody, wsypać kaszę, wymieszać i pogotować krótką chwilę. Przelać na sito, dobrze strząsnąć z wody. Przełożyć do garnka, dodać masła lub oleju i zalać wrzącą wodą w ilości 2 i pół miarki na użytą 1 miarkę kaszy jaglanej. Gotować pod przykryciem aż woda wsiąknie w kaszę. Garnek zdjąć z ognia
głodny alergikprzed laty, gdy z dziećmi z sąsiedztwa zjeżdżaliśmy z najwyższej górki na stalowych miednicach i wielkich plastikowych workach. A potem Mama przyjaciół częstowała nas domowym chlebem z masłem i cukrem. I właśnie wtedy zobaczyłam na niebie UFO. Tak mi się wtedy zdawało. Dopiero po latach dałam się przekonać, że był to sputnik. A może jednak(...)płatek śniegu. I na deser. I na napisanie o nim, po przerwie dłuższej niż planowałam. Deser w tonacji bieli z zimowym owocem pełnym energii, do którego długo nie mogłam się przekonać, a który w postaci musu smakuje lepiej niż mogłabym to sobie wyobrazić. Niepozorne ziarenka quinoa po ugotowaniu w mleku kokosowym nabierają cudownego, orzechowego smaku. Są miękkie
KUCHARNIAsłodki obiad. Normalnie tego nie robię, a nawet więcej, jestem przeciwna takim obiadom. Słodycze owszem jadam, ale na deser i wszelkie słodkie pierogi czy naleśniki są dla mnie właśnie deserem. A ponieważ dziś zamiast pięknego przedednia lata mamy raczej ponurą jesień to poszłam w zaparte i osładzam sobie ten zimny i deszczowy dzień. Na straganach wciąż królują truskawki, zdecydowanie moje(...)twaróg i migdały. Przepis na twarogowe knedle podawałam już dwa razy. Pierwszy raz też z truskawkami klik, za drugim razem były to knedle ze śliwkami w towarzystwie pysznej, orzechowej polewy klik. Tym razem przepis nieco zmodyfikowany, ale równie smaczny. Zapraszam i jednocześnie życzę Wam cudnego pierwszego dnia lata, które mimo jesiennej aury zacznie się już jutro.. Knedle twarogowo
Przysmaki KarolkiWitajcie moi drodzy w NOWYM ROKU! Większość z Was zapewne postanowiła sobie wiele na ten nowy rok. Schudnąć lub przytyć, zacząć się więcej uczyć lub
CzarnawisienkaDziś będzie jeszcze szybciej i zwięźlej niż poprzednio. Przez cały dzień mierzyłam, zagniatałam, piekłam i wyrabiałam, czuję każdy mięsień w swoim ciele i jedyne o czym
Przepysznik - BLW i nie tylkoA może macie chęć na jakieś pyszne ciacho? Jeśli tak, to polecam ten przepis ;) Pyszne, orzechowe ciasto przełożone masą jabłkową i masą budyniową, a wszystko to
Rozpustne gotowanieSkładniki: na biszkopt: - 6 jaj - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki - 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka octu - 1/4 szkl
SMYKWKUCHNI