Klasyczny włoski deser skrywający w sobie nasączone mocną kawą z Amaretto biszkopty oraz krem z mascarpone, śmietanki, jajek i cukru. Wierzch ciasta obficie oprószony jest kakao lub startą gorzką czekoladą. Tiramisu to delikatny, leciutki i puszysty deser, wręcz stworzony dla fanów kawowych smaków. Ja nigdy nie byłam we Włoszech i nie jadłam prawdziwego włoskiego Tiramisu(...)tylko, by ciasto dobrze schłodzić przed krojeniem- najlepiej całą noc. Składniki: (na kwadratową blaszkę o boku 20 cm) 4 żółtka 1/2 szkl cukru pudru 650 g serka mascarpone 150 g śmietanki kremówki 36% 250 g podłużnych biszkoptów 3/4 szkl mocnej kawy, np. espresso, posłodzonej i przestudzonej 50 ml likieru Amaretto (w wersji bezalkoholowej- pominąć) kakao do oprószenia
Nastoletnie WypiekanieDeser skrywający w sobie mnóstwo smaków. Słodki mus na bazie serka mascarpone idealnie równoważą kwaśne czerwone owoce. Do tego crunchy, które smacznie chrupie pod zębami... poezja! Nie ma na co czekać... do roboty! :) Składniki: (na 2 porcje) 60 g crunchy 150 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 małe jajko 80 g czerwonej porzeczki
Nastoletnie Wypiekaniekrem arbuzowy. A całość deseru naśladuje właśnie arbuza. I całkiem nieźle mu to wychodzi. :) Przepis na Runo Leśne znajdziecie tutaj: Runo Leśne - klik. W deserze zamieniłam krem na bazie kremówki na mieszany (mascarpone+kremówka). Przepis na krem podawałam już przy okazji muffin, abyście jednak nie musieli klikać na różne linki, podaję poniżej: 250 gramów serka mascarpone 150 gramów(...)śmietany kremówki 36 % 1/2 opakowania galaretki owocowej o smaku arbuza Kremówkę ubij na sztywno, zmniejsz obroty miksera i dodaj do kremówki serek mascarpone oraz galaretkę. Miksuj tylko do połączenia się składników. Jeśli chcesz, aby Twoja galaretka miała bardziej intensywny kolor, dodaj do całości odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Aby uzyskać jaśniejszą barwę ciasta wystarczy zmniejszyć w przepisie ilość szpinaku
Garniec Magaliepuszka gotowej masy kajmakowej, 1 szklanka wiórków kokosowych, 50 g starkowanej mlecznej czekolady. Nieodzowny drobiazg na poprawę humoru - czyli deser :) Dzisiaj zaproponuję dosyć słodki deser kokosowo-kajmakowy, którego bazę stanowi pyszny krem z serkiem mascarpone i koglem-moglem, a dodatki w postaci kajmaku, czekolady i wiórków kokosowych - doskonale uzupełniają całość. Z podanych składników wychodzi 6 porcji deseru. Pokruszone na "piasek(...)ciasteczka wymieszać dokładnie z roztopionym i wystudzonym masłem. Przygotować pucharki do deserów. Na dno każdego z nich wsypać po około 2 łyżek ciasteczek. Wyrównać warstwę. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada będzie już płynna, dodać 100 ml śmietany kremówki. Wymieszać razem. Podgrzewać jeszcze przez chwilę. Następnie wlać do pucharków po 2 łyżki masy czekoladowej. Wstawić do lodówki
Świat Domowej Kuchnisernik z mascarpone i wiejskim twarogiem Połączenie wiejskiego twarogu z kremowym serkiem mascarpone stworzy deserową kompozycję, która zachwyci wszystkich miłośników
Miód i pieprzJagodzianki z mascarpone to cudowne drożdżówki. Uwielbiam tradycyjne jagodzianki, dlatego zdecydowałam się wypróbować wersję z mascarpone. Serek, który jest tak naprawdę bardzo tłustą śmietaną, świetnie się
Poezja smakudynią w roli głównej, pyszny jesienny deser w energetyzującym pomarańczowym kolorze z ostatnimi jeżynami z ogrodu i figami. Ci którym dynia kojarzy się tylko z kremowa zupą i słodko-kwaśną dynią w occie pewnie się zdziwią, jednak zapewniam - dynia i tu stanęła na wysokości zadania. Nie jest dietetyczny, bo dyni towarzyszy mascarpone i śmietana kremówka, ale ma dwie zalety - błyskawiczny(...)dynii 2 łyżki amaretto 4 łyżki cukru lub ksylitolu figi i jeżyny Wykonanie: przygotować puree z dynii wg tego przepisu mascarpone ubić ze śmietaną kremówką mikserem. Dodać cukier, puree z dynii i amaretto, wymieszać ponownie deser ułożyć w pucharkach. Ozobić figami i jeżynami. Podawać schlodzony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Prosto, szybko i smacznie. Deser do kawy gotowy w parę minut, więc nawet jeśli zaskoczy Was niespodziewana wizyta gości, a w lodówce znajdziecie mascarpone, możecie ich oczarować tym prostym, ale smacznym deserem. To takie połączenie szarlotki i ciasta z kremem. HERBATNIKOWIEC Z JABŁKAMI Składniki: (8 porcji) 4 opakowania herbatników typu Petit 200 g serka mascarpone 100 ml śmietany
Bon appetit mon amieNajpyszniejszy krem czekoladowy do tortów, ciast i deserów. Można go jeść łyżkami, dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić trochę więcej kremu ;). Składniki: 180 ml śmietany kremówki 36% 120 g mlecznej czekolady, połamanej 25 g gorzkiej czekolady, połamanej 70 g serka mascarpone, schłodzonego W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia(...)godz.). Następnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy. Uwagi: Serek mascarpone i krem czekoladowy musi być schłodzony przed ubiciem. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20-21cm. Jeśli masa wyjdzie
Słodki Pomysłżeby nie wyżreć mango zanim trafi do deseru. Składniki na 2 porcje: duże, dojrzałe mango 100 g ciastek zbożowych opakowanie serka mascarpone lub jogurtu greckiego łyżka miodu i jeszcze odrobina do dekoracji Jak przygotować deser z mango? Ciastka kruszymy tłuczkiem do mięsa nie wyjmując ich z foliowego opakowania, żeby się nie rozsypały lub mielimy blenderem. Serek(...)miodu. Mango obieramy i kroimy na kawałki. Pestkę wyrzucamy. Układamy warstwowo połowę mango, połowę okruchów z ciastek i połowę mascarpone. Powtarzamy, tak żeby uzyskać po 2 warstwy każdego składnika. Ostatnią warstwę dekorujemy kawałkiem mango i odrobiną miodu. Artykuł Filipiński deser z mango pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanerozmiary i kształty, choć na ogół jest to prostokątne lub okrągłe ciastko o rozmiarach zbliżonych do polskich wuzetek.Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do miana stolicy tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma własny przepis na jego wykonanie i uważa go za najlepszy. Jedna z legend, szczególnie popularna(...)wojny światowej, kiedy to włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ów deser w paczkach nadsyłanych z domów.” Nasza wersja jest z naleśnikami i smakuje mi bardziej niż standardowa, ale jak wiadomo, wszystko jest kwestią gustu ;). Warto jednak spróbować i przekonać się samemu… SKŁADNIKI : serek mascarpone – 250 g jajka – 4 sztuki cukier – 80 g kakao – 100 g esencja
kuchniabellissima.wordpress.comkorzennych przypraw dominuje nad kawą, ale nawet ja, największa kawomaniaczka , nie miałam nic przeciwko temu. Deser wyszedł po prostu bajeczny, i gwarantuję, że nikt mu się nie oprze. Jeśli nie używacie w kuchni surowych jajek, można je zastąpić pasteryzowanymi. Można też przygotować krem z mascarpone i bitej śmietany - też będzie pyszny, ale to już jednak nie to samo... To tiramisu(...)laski wanilii nasączenie: 75 ml mocnej, ostudzonej kawy 25 ml likieru kawowego dodatkowo: 150 g pierniczków 2 łyżki kakao Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować. Dodać przyprawę do piernika i wanilię, połączyć. Białka ubić na sztywną pianę, partiami dodawać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. Kawę wymieszać z likierem. Zanurzać w niej pierniczki - powinny lekko
Pożeraczka, czyli raz adobrzesądziłam, że dodatek marynowanego imbiru może tak zmienić smak zwykłej kruszonki. Do tego jeszcze mascarpone i to było to. Taki deser znalazłam w książce Gordona Ramsey'a "Niedzielne Przysmaki" i przygotowałam go wspólnie z Edytką i Malwiną . Dziewczyny dziękuję za cudowną mobilizację do przeglądania książek i za kolejne udane pieczenie. Kruszonkę robiłam dwa razy. Pierwszy raz zgodnie z przepisem. Tuż(...)mąki pszennej 50 g masła (dałam 60) 50 g cukru trzcinowego szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 50 g płatków owsianych starta skórka z 1/2 cytryny 200 g mascarpone (lub jogurtu greckiego) Wykonanie: Rabarbar pokroić na kawałki. Wymieszać z cukrem i przełożyć na patelnię. Podlać odrobiną wody, dodać masło i podsmażać przez kilka minut, aż rabarbar zmięknie. Przełożyć do naczynia
Sto kolorów kuchniTiramisu to pyszny deser z kremem z serka mascarpone i likieru amaretto. Przyznam szczerze że mam do niego ogromną słabość, może. Często go przyrządzam na szybko gdy nie mam czasu na przygotowanie ciasta. Składniki: 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 1 op. małe opakowanie biszkoptów Mamut Kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczalną wsypujemy do szklanki, zalewamy gorącą wodą i dodajemy cukier, odstawiamy do ostudzenia. Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder oraz likier amaretto i ucieramy. Biszkopty maczamy w ostudzonej kawie, układamy pierwszą warstwę w szklankach lub pucharkach. Na biszkopty układamy warstwę masy z serkiem, posypujemy kakao i układamy warstwę biszkoptów. Ponownie na biszkopty wykładamy krem
Bajeczna Kuchniaopakowaniu były 4 takie paczuszki) została w całości, czyli można przyjąć, że na dwie warstwy w blaszce 28x19 cm potrzeba około 700 g biszkoptów. Tiramisu - włoski deser kawowy Składniki: 500 g mascarpone 400 g śmietany 30% lub 36% 4 łyżki cukru pudru 250 ml zaparzonej kawy biszkopty kakao do posypania Sposób przygotowania tiramisu: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Mocno schłodzoną(...)śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i krótko miksujemy do połączenia składników. Biszkopty maczamy w ostudzonej kawie (zanurzamy tylko na 1-2 sekundy, żeby nie namokły za bardzo) i układamy na spodzie blaszki. Na biszkopty wykładamy połowę masy. Układamy drugą warstwę z tak samo przygotowanych (zanurzanych w kawie) biszkoptów. Resztę masy przekładamy do worka cukierniczego (może być
Kolorowy Przepisownik