Cudowne połączenie delikatnie orzeźwiającego ciasta z lekkim, waniliowym kremem i soczystymi ziarnami granatu. Prosta, szybka, a zarazem efektowna babka, zachwycająca intensywnie zielonym kolorem. Postawiona na świątecznym
Fitsweet.meGdyby ktoś zapytał się mnie o mój ulubiony deser, bez wahania odpowiedziałbym: TIRAMISU. W Tiramisu bowiem zakochałam się od pierwszego spróbowania. Niestety nie wszystkie desery smakują tak samo. Bardzo ważne w Tiramisu jest odpowiednia proporcja mocnej kawy do alkoholu, odpowiednie nasączenie biszkoptów tą mieszanką i oczywiście krem. W klasycznym Tiramisu krem obowiązkowo na żółtkach, bez śmietany. Przepis na moje ulubione(...)Tartę Dyniową „. Składniki Tiramisu dyniowego: 280 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszalnej 1 szklanka puree z dyni 1 łyżeczka domowej przyprawy do dyni 250 g dobrze schłodzonego mascarpone 200 g dobrze schłodzonej śmietany 30% 150 g cukru 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii 100 ml likieru Cointreau 400 g podłużnych biszkoptów Przygotowanie Tiramisu dyniowego: Kawę zalać gorącą
Moja Delicjabardzo słodko i chyba wyszło aż za bardzo ;) Chociaż słone orzeszki i listki świeżej mięty nieco przełamują wielką słodycz. Szczerze to poleciałam dziś po bandzie i stworzyłam chyba najsłodszy deser, jaki w ogóle kiedykolwiek zjadałam! Zresztą sami się przekonacie, jak spróbujecie :) Beza - 6 białek jaj - 260g cukru (może być drobny) - łyżka skrobi ziemniaczanej - łyżka octu winnego z jabłek - łyżeczka(...)tutaj po: A Teraz pora na wykończenie góry… I tu możecie popuścić wodze fantazji ;) Wszystko dozwolone w zależności, na co macie ochotę. Ja najbardziej lubię z kremem z mascarpone i białej czekolady ze świeżymi truskawkami. Jako, że nie ma jeszcze truskawek stworzyłam naprawdę słodki miks – uwaga bomba kaloryczna! ;) Słodki krem z dodatkami - 250g serka mascarpone - tabliczka białej czekolady - jeden banan
Sajkofanka smakuTen tort jest wykonany według przepisu mojej koleżanki z pracy. Jest pyszny, winny, idealnie słodki – nie przymulający Koniecznie go zróbcie. Składniki biszkopt kakaowy: 5 jajek
MojaQchnia.pldużej gwiazdy i wycisnąć rozetki do wystudzonych babeczek. W miarę schładzania krem będzie bardziej sztywny. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Ciasta z kremem , Desery , DLA DZIECI , Wykorzystanie żółtek Tagged: kremówka , mascarpone , Nutella
https:KKuchniaMniamNa życzenie Agnieszki :)Składniki:BISZKOPT:4 całe jajka2 żółtka6 łyżek cukru6 łyżek mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaBEZA:6 białek25 dkg cukrułyżka octułyżka maki ziemniaczanejKREM:25 dkg
Magiczna kuchnia Dariidyni, gdyż już pojawiają się piękne okazy patrzące i mówiące do mnie "bierz mnie i zrób ze mnie coś dobrego". I owszem, taki mam plan! Zupa-krem, ciasteczka, ciasta, desery, tarty, wszystko zrobię! A już jutro moja kochana Laura ma pierwsze urodzinki i pojawią się wyniki rekrutacji na dietetykę, więc trzymajcie kciuki z całej siły, proszę. Dzisiaj chciałabym zaproponować(...)lodówki i staramy się równomiernie wyłożyć nim boki i dno formy. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut, aż lekko się zarumieni. Studzimy. Składniki na krem: - 250g serka mascarpone - 100g białej czekolady Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, chwilę studzimy i łączymy wraz z serkiem mascarpone. Masę łączymy do momentu, aż stworzą jednolitą konststencję. Otrzymany krem wykładamy na ostudzony spód
Be Fit Be StrongWitamy! Kolejny jesienny dzień, zima coraz bliżej, wieczory coraz dłuższe i bardziej smutne. Na takie dni najlepiej przygotować coś, co zaspokoi chęć na słodycz i poprawi
Symfonia Smakówwolnego wybiegu, wiejskich lub ekologicznych (6 żółtek oraz 3-4 białka) 500 g mascarpone 100 g cukru pudru ok. 250 g podłużnych biszkoptów 250 ml espresso 60 ml likieru Amaretto kakao gorzkie do posypania szczypta soli To bardzo ważne, by jajka używane do zrobienia deseru były jak najlepszej jakości, gdyż używamy surowych jaj. Przed ich rozbiciem warto sparzyć je wrzątkiem(...)lekkie jak chmurka, ale jeśli wolicie "cięższy" krem to zmniejszcie ilość białek do 2 sztuk. Jeśli wolicie deser bardziej lekki to użyjcie 3 lub 4 białka. Żółtka ubijamy z 75 g cukru pudru na białą, kremową masę. Następnie dodajemy do niej mascarpone i mieszamy całość kilkoma szybkimi ruchami miksera lub łyżką/szpatułką (mascarpone nie lubi ubijania). Do miski
Cooking MonsterBiszkopt! Upieczenie biszkoptu zawsze kojarzyło mi się z czymś niewykonalnym. Bałam się, że nie wyrośnie albo opadnie po wyjęciu z piekarnika i zmarnuję olbrzymią ilość jajek
Kuchnia Pani WiosnyWitamy wszystkich serdecznie! Długa przerwa, ale chyba to nic? Wszystko da się nadrobić! Dziś z okazji urodzin Taty, czekoladowy tort z bananami . Każdy, a
Symfonia SmakówMaliny się kocha, malin się pożąda, dla ich smaku oraz zapachu, który jest niepowtarzalny, i przywołuje wiele wspomnień. Deser malinowy z nutką cytryny. Składniki: - 250g świeżych malin - 450ml śmietany kremówki - 250g mascarpone - 2 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki cukru (do sosu malinowego) - 1 łyżka cukru pudru (do śmietany) - 1 łyżka soku z cytryny - skórka z cytryny (starta i wykrojona(...)ładniejszych sztuk do dekoracji. Pozostałe miksujemy blenderem z dodatkiem łyżki soku z cytryny i 2 łyżek cukru. Śmietanę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru (lepiej, aby deser nie był za słodki), dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki jogurtu. Mieszamy łyżką. Masę śmietanową dzielimy na 2 połowy. Do białej dodajemy 1 łyżeczkę startej skórki z wyszorowanej i wyparzonej cytryny. Do drugiej
mojewypiekiinietylkoCoraz częściej jestem leniwa i coraz częściej wybieram ciasta bez pieczenia. Robi się je błyskawicznie, nie wymagają dużej i skomplikowanej ilości składników, nie trzeba czekać aż
Bernika - moj kulinarny pamietnikOstatnio na instagramie odkryłam fajny blog I love bake a na nim cudnie wyglądające ciasto z malinami. Postanowiłam je zarobić ale w formie tortu na urodziny
Bernika - moj kulinarny pamietnikmieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić. Gotowym sosem obficie polać profiterolki. Smacznego To też może Cię zainteresować: Eklerki z kremem orzechowym Ptysie „serduszka” Deser z kremem patissiere, mascarpone i nektarynkami Ptysie z kremem czekoladowym, malinami i pudrem z hibiskusa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smak